ΥΔΔΤ: Η Κυβέρνηση αποφασισμένη να πατάξει το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων

Η εμπορία προσώπων δεν μπορεί να γίνεται για κανένα λόγο ανεκτή και για αυτό η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για πάταξη της, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση “Διακίνηση γυναικών για καταναγκαστική εργασία – trafficking”, που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου.

“Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος αυτού έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση κατάλληλων πολιτικών και στη λήψη σειράς μέτρων, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και την προστασία των θυμάτων”, υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας ότι για την επίτευξη του έργου αυτού, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, των αρμόδιων Υπουργείων, της Αστυνομίας, των Μη Κυβερνητικών Οργάνων και άλλων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.

“Είναι μέσα από τη συνεργασία αυτή, την επίδειξη αποφασιστικότητας και την καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης στους πολίτες αυτού του τόπου που θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο”, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι συνολικές προσπάθειες που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η αύξηση των επιχειρησιακών ελέγχων και οι ιδιαίτερα αυξημένες διώξεις κατά των παρανομούντων το 2016 (κατηγορήθηκαν 178 άτομα σε σχέση με 34 το 2013), συνέβαλαν, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, στην τοποθέτηση της Κύπρου σε αναβαθμισμένη κατηγορία στην ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εμπορία προσώπων.

“Έτσι, από το 2015, η Κύπρος κατατάχθηκε πολύ ψηλά στη σχετική έκθεση του εν λόγω Υπουργείου από ποτέ και στην υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας έχει απονεμηθεί ο τίτλος ”2016 Trafficking in Persons Hero” από το ίδιο Υπουργείο, για τη συμβολή της στον αγώνα για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση στις 7.3.2017 αποφάσισε την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε υπογράψει πριν από δυο χρόνια και η οποία καλύπτει τους τομείς της πρόληψης, της προστασίας των θυμάτων και της δίωξης των δραστών, για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και πρόσθεσε ότι για τη σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της Σύμβασης λήφθηκε ήδη σειρά μέτρων και ενεργειών σε συνεργασία με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων και με άλλα Υπουργεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Επιπλέον, είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί την ουσιαστική αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου αντιμετώπισης του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών, με την ετοιμασία ξεχωριστού, ολοκληρωμένου, νομοσχεδίου που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, υλοποιώντας μιαν ακόμη κυβερνητική δέσμευση για ενδυνάμωση των γυναικών και εξάλειψη των διακρίσεων.

Όσον αφορά το ύψος των προβλεπόμενων ποινών, ο κ. Νικολάου είπε ότι από το 2014, η μέγιστη ποινή για εμπορία ενηλίκων είναι τα 10 έτη και για εμπορία ανηλίκων τα 20 έτη και πρόσθεσε ότι από μελέτη που έχει κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπιστώνεται ότι οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια για την εμπορία προσώπων, αλλά και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και προφανώς δεν είναι επαρκείς για να λειτουργούν αποτρεπτικά.

“Για αυτό με ενέργειές μας τόσο προς τις διωκτικές αρχές όσο και προς τις δικαστικές αρχές, τις οποίες ενημερώσαμε για τα ευρήματα της έρευνας μας, στοχεύσαμε στην επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παρανομούντες”, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Νικολάου είπε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος προέβη σε αναθεώρηση του νομικού της πλαισίου, με επιστέγασμα την ψήφιση το 2014 του Νόμου που διέπει την πρόληψη, την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία θυμάτων που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Απριλίου του ιδίου έτους.

Ανέφερε επίσης ότι σημαντική όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι και η υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων 2016-2018, το οποίο αποτελεί διάδοχο του προηγούμενου Σχεδίου 2013-2015.

Είπε ακόμη ότι σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται διαδραματίζει και η λειτουργία της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του Νόμου και των πολιτικών, ενώ ενισχύθηκε αριθμητικά, καθώς και με εξειδικευμένο προσωπικό, το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Αστυνομία έχει πλέον εγκαθιδρύσει μια συνεχή και ολοένα αυξανόμενη ανταλλαγή πληροφοριών με τα κανάλια επικοινωνίας της Europol και της Interpol, καθώς και νομική συνεργασία μέσω της Eurojust.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy