Και πάλι γίναμε ρεζίλι των σκυλιών

Της
Γιώργιας Ερωτοκρίτου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Για ακόμη μια φορά η Κύπρος πρωταγωνιστεί στο διεθνές στερέωμα. Για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα και την προσοχή όλων ανά το παγκόσμιο στο μικρό μας νησί. Δυστυχώς, όμως, όχι για κάποια πρωτιά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τομέα που μπορεί να είναι παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες, αλλά και πάλι για υποθέσεις διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος.

Κατάφερε λοιπόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να φιγουράρει το όνομά του στη λίστα των Pandora Papers. Σε μια λίστα με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που φέρεται να αναμειγνύονται στη παράνομη διακίνηση χρημάτων, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

«Πρώτο τραπέζι πίστα» και το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη, με τη φωτογραφία του να κάνει το γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα να γίνεται διεθνώς ρεζίλι των σκυλιών η Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτή η περιβόητη λίστα στην οποία κατονομάζονται πρώην και νυν πολιτικοί της ΕΕ δεν είναι μεγάλη. Ίσα ίσα που τα άτομα τα οποία κατονομάζονται μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται οι Andrej Babiš Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Wopke Hoekstra Υπουργός Οικονομικών των Κάτω Χωρών, Tony Blair πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, John Dalli πρώην υπουργός της Μάλτας και Ευρωπαίος επίτροπος, Ilham Aliyev Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Milo Đukanović Πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

Ο Πρόεδρος βέβαια απέρριπτε στο παρελθόν τις αποκαλύψεις των Pandora Papers και τις αναφορές εναντίον του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό. Έκανε λόγο και για μικροκομματικές σκοπιμότητες σε βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας. Και ο ΔΗΣΥ χθες σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη, μιλούσε για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Έλα όμως που το κερασάκι στην τούρτα ήρθε το βράδυ της Πέμπτης με το ψήφισμα που πέρασε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητά να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, με σκοπό να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την Κομισιόν να κινηθεί νομικά κατά των κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά τη νομοθεσία.

Και στο νησί μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν μύδρους κατά του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης, με το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους να ζητούν την παραίτησή του.

Για πολλοστή φορά η Κύπρος διασύρεται διεθνώς και κάποιοι δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πρέπει επιτέλους να υπάρξουν ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής. Πρέπει να σταματήσει η διασύνδεση της Κύπρου με σκάνδαλα. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι, και δεν θα μας μείνει πάλι η «τάτσα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei