Κατεχόμενα: Δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην τ/κ κοινότητα την επαύριον των «εκλογών»

  • ∆εν θα είναι έκπληξη εάν το UBP πάρει την πρωτιά, διευρύνοντας την «εκλογική» του επιρροή
  • Η αντιπολίτευση δεν κεφαλαιοποιεί την ογκούµενη οικονοµική κρίση
  • Οι τουρκοκυπριακές δυνάµεις που επιδιώκουν λύση του Κυπριακού είναι αποκαρδιωµένες, πολυδιασπασµένες και αποµονωµένες
  • Στο πολιτικό περιβάλλον της τ/κ κοινότητας  ενισχύονται οι πολιτικές δυνάµεις που υποστηρίζουν τη διαλεκτική της διχοτόµησης
  • Η τουρκοποίηση των κατεχοµένων, που πλέον ισούται µε ισλαµοποίηση, επηρεάζει τις «εκλογικές» διαδικασίες

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Προ των πυλών βρίσκονται οι ιδιαίτερα κρίσιµες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόµενα (23/01), µε το «προεκλογικό» σκηνικό να επικεντρώνεται στα θέµατα της οικονοµίας, κυρίως, λόγω και της υποτίµησης της τουρκικής λίρας που επέφερε οικονοµική δυσπραγία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ το Κυπριακό φαίνεται ότι έχει περάσει σε δεύτερη µοίρα στη δηµόσια σφαίρα της κοινότητας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δηµοσκοπικές ενδείξεις των τελευταίων ηµερών, τότε θα εισέλθουν στη «βουλή» τα έξι κόµµατα που ήδη κατέχουν «βουλευτική έδρα». Πρόκειται για το: Κόµµα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Ρεπουµπλικανικό Τουρκικό Κόµµα (CTP), το Κόµµα του Λαού (HP), το ∆ηµοκρατικό Κόµµα (DP), το Κόµµα Κοινοτικής ∆ηµοκρατίας (TDP) και το Κόµµα Αναγέννησης (κόµµα εποίκων – YDP).

Σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, αλλά και µε τις εκτιµήσεις που διεξάγονται, δεν αναµένεται κάποια δραµατική αλλαγή στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή την επαύριον των «εκλογών», καθώς το UBP θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα καταλάβει την πρωτιά, ενώ το CTP δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την οικονοµική αστάθεια που παρατηρείται και προβλέπεται πως τα ποσοστά του θα κυµανθούν στα ίδια επίπεδα µε των προηγούµενων «βουλευτικών εκλογών» (20,95%).

Σηµειώνεται ότι στις «βουλευτικές εκλογές» διεκδικούν τις 50 «έδρες» 400 «υποψήφιοι» προερχόµενοι από οκτώ κόµµατα, ενώ άλλοι τρεις κατέρχονται ως ανεξάρτητοι.

Σ. Κτωρής: Η αντιπολίτευση δεν κεφαλαιοποιεί την ογκούµενη οικονοµική κρίση

«Όλα τα δηµοσκοπικά ευρήµατα δείχνουν ότι το Κόµµα Εθνικής Ενότητας, από το οποίο προέρχεται τόσο ο “πρόεδρος” των κατεχοµένων Ερσίν Τατάρ όσο και ο “πρωθυπουργός” Φαΐζ Σουτζούογλου, θα επικρατήσει στις επικείµενες “βουλευτικές εκλογές”», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο ∆ιδάκτωρ Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών Σώτος Κτωρής και τόνισε ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν µέσα από αυτή την «εκλογική» διαδικασία το UBP διευρύνει την «εκλογική» του επιρροή.

Την ίδια στιγµή, πρόσθεσε, το κύριο κόµµα της αξιωµατικής «αντιπολίτευσης», το αριστερό Ρεπουµπλικανικό Τουρκικό Κόµµα, φαίνεται να παραµένει στη δεύτερη θέση, χωρίς όµως να αυξάνει την «εκλογική» του δύναµη, καθώς αναµένεται να κινηθεί λίγο πιο πάνω από το 20%.

Όσον αφορά την τρίτη θέση, ο Δρ Κτωρής εκτιµά πως την καταλαµβάνει το Κόµµα του Λαού, µε ηγέτη τον πρώην Τ/κ διαπραγµατευτή Κουντρέτ Οζερσάι, το οποίο «φαίνεται να ανεβαίνει “εκλογικά”, χωρίς όµως να φτάνει σε επίπεδα που να προµηνύει ανατροπές στο τουρκοκυπριακό “εκλογικό” σκηνικό», και αυτό παρά την πανωλεθρία που υπέστη στις «προεδρικές εκλογές».

Αναφερόµενος στο ∆ηµοκρατικό Κόµµα (DP) του Σερντάρ Ντενκτάς, ο Δρ Κτωρής είπε πως εύκολα ή δύσκολα θα εισέλθει στην τουρκοκυπριακή «βουλή». Στο ίδιο µήκος κύµατος µε το DP αναµένεται να κινηθούν τόσο το κεντροαριστερό Κόµµα Κοινοτικής ∆ηµοκρατίας όσο και το κόµµα των εποίκων (Κόµµα Αναγέννησης). Ο Δρ Κτωρής όµως εκτιµά ότι δεν µπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόµενο να καταλάβει µέχρι και την τρίτη θέση το Κόµµα Αναγέννησης, διότι ο αριθµός των «πολιτογραφηθέντων» εποίκων, που πλέον αποκτούν και το δικαίωµα συµµετοχής στην «εκλογική» διαδικασία, αυξάνεται συνεχώς. «Πρέπει να λάβουµε υπόψιν µας πως ένα σηµαντικό µέρος των εποίκων θεωρεί ότι ανήκει σε µία δεύτερη κατηγορία οµάδα πολιτών, η οποία δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες και δικαιώµατα µε τον µέσο Τουρκοκύπριο και κατά συνέπεια οδηγούνται στο κόµµα των εποίκων, που εκφράζει πιο έντονα τα δικά τους συµφέροντα», εξήγησε.

Εάν καταλάβει την τρίτη θέση το κόµµα των εποίκων, υπογράμμισε, θα είναι µία εξέλιξη σηµαντική, τόσο βραχυπρόθεσµα όσο και µεσοπρόθεσµα, διότι όσο αυξάνεται ο αριθµός των «πολιτογραφηθέντων» εποίκων και η παράλληλη «εκλογική» τους επιρροή, εκ των πραγµάτων αποκτούν έναν καταλυτικό ρόλο στη διαµόρφωση των πολιτικών εξελίξεων.

«Ένα εκ των βασικών στοιχείων που πρέπει να κρατήσουµε σε αυτήν την πολιτική συγκυρία είναι η µη “εκλογική” και πολιτική κεφαλαιοποίηση της ογκούµενης οικονοµικής κρίσης και της υποτίµησης της τουρκικής λίρας, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα στην καθηµερινότητα του µέσου Τουρκοκύπριου, από την αξιωµατική αντιπολίτευση του CTP αλλά και των άλλων κοµµάτων της αντιπολίτευσης», παρατήρησε.

Σε µεγάλο βαθµό το γεγονός αυτό, εξήγησε, είναι φυσιολογικό και αναµενόµενο, καθώς δεν υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγµατευτική διαδικασία γύρω από το Κυπριακό ή κάποια προοπτική επίλυσης του ζητήµατος. Εποµένως, πρόσθεσε, σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον ενισχύονται εκ των πραγµάτων οι πολιτικές δυνάµεις οι οποίες υποστηρίζουν τη διαλεκτική της διχοτόµησης και µπορούν να διασφαλίσουν µε µεγαλύτερη δυνατότητα µία πιο λειτουργική σχέση µε την Τουρκία, η οποία µε τις παρούσες οικονοµικές και πολιτικές συνθήκες εµφανίζεται ως το µοναδικό πολιτικό και κυρίως οικονοµικό στήριγµα των Τουρκοκυπρίων.

«Ως εκ τούτου, δεν αναµένεται να δούµε κάποια µεγάλης σηµασίας πολιτική ανατροπή στις επερχόµενες “εκλογές”, λαµβάνοντας υπόψιν και τις δηµοσκοπήσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί», σηµείωσε.

Α. Χατζηκυριάκου: Η χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών από την Τουρκία είναι άνευ προηγουµένου

Από την πλευρά του ο ιστορικός – οθωµανολόγος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο, Δρ Αντώνης Χατζηκυριάκου, σε δηλώσεις του στη «Χ» τόνισε πως σχηµατοποιώντας κάπως τη δηµόσια πολιτική συζήτηση που διεξάγεται στην τ/κ κοινότητα, υπάρχουν δύο βασικά αλλά αλληλοσυνδεόµενα θέµατα: το πρώτο είναι η οικονοµία και η κρίση ισοτιµίας της τουρκικής λίρας.

Πολλοί Τουρκοκύπριοι και Τουρκοκύπριες, εξήγησε, έτρεξαν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους από τουρκικές λίρες σε πιο ισχυρά νοµίσµατα (ευρώ, στερλίνα), χάνοντας όµως, τουλάχιστον βραχυπρόθεσµα, λόγω της ανόδου της τουρκικής λίρας πριν δύο περίπου βδοµάδες και της σχετικής σταθεροποίησης των τελευταίων ηµερών. «Αυτό σίγουρα µπορεί να αλλάξει στο µέλλον, όµως παραµένει ένα κλίµα αβεβαιότητας. Πιο χειροπιαστό είναι το συνεπαγόµενο ζήτηµα του πληθωρισµού και του κόστους ζωής, που είναι άµεσα συνδεδεµένο µε την οικονοµική εξάρτηση από την Τουρκία. Ο επίσηµος πληθωρισµός στην Τουρκία είναι στο 36%, ενώ ο πραγµατικός υπολογίζεται σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο», συµπλήρωσε.

Το δεύτερο µεγάλο ζήτηµα, ανέφερε ο Δρ Χατζηκυριάκου, είναι η επιρροή της Τουρκίας σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισµικό επίπεδο.

Ιδιαίτερα σε σχέση µε το τελευταίο, παρατήρησε πως η τουρκοποίηση των κατεχοµένων πλέον σηµαίνει και ισλαµοποίηση, όπου ο κοσµικός χαρακτήρας της τ/κ κοινωνίας αλλοιώνεται µε πρωτόγνωρους ρυθµούς και έφερε ως παράδειγµα ότι πλέον υπάρχουν σουβλατζίδικα στην κατεχόµενη Κύπρο όπου δεν πωλείται αλκοόλ, κάτι το οποίο είναι ο απόλυτος κανόνας στην Τουρκία, αλλά ήταν µέχρι πρότινος αδιανόητο στην Κύπρο.

Αναφερόµενος στη µεγαλύτερη εικόνα, υπογράµµισε πως τα κυπριακά πολιτισµικά χαρακτηριστικά των Τουρκοκυπρίων βρίσκονται υπό άµεση απειλή.

Ερωτηθείς εάν αναµένεται κάποια αλλαγή στο συσχετισµό δυνάµεων, απάντησε πως είναι δύσκολο να γίνει κάποια πρόβλεψη, δεδοµένου ότι µετά και την «εκλογή» του Ερσίν Τατάρ και τον τρόπο που αυτή έγινε, ο βαθµός χειραγώγησης των εκλογικών διαδικασιών από την Τουρκία και από τον Ταγίπ Ερντογάν έχουν φτάσει σε άνευ προηγουµένου επίπεδα.

Παρατήρησε ότι οι παρεµβάσεις πλέον είναι εξόφθαλµες και ακόµα και οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις του µαφιόζου Σεντάντ Πεκέρ, οι οποίες αφορούσαν άµεσα την κατάσταση στα κατεχόµενα, δεν φαίνεται να είχαν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσµα προς το παρόν.

Δεδοµένης και της απουσίας κάποιας συγκροτηµένης και συστηµατικής πολιτικής αλληλεγγύης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και της εµπέδωσης της διχοτόµησης από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, τόνισε, οι τουρκοκυπριακές δυνάµεις που επιδιώκουν τη λύση του Κυπριακού είναι αποκαρδιωµένες, πολυδιασπασµένες και αποµονωµένες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy