Καβάζογλου και Μισιαούλης στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Το παράδειγµά τους εµπνέει όσους αγωνίζονται για την επανένωση του τόπου και του λαού µας

Η δολοφονία του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και του Κώστα Μισιαούλη από την τουρκοκυπριακή ακροδεξιά το 1965 αποτελεί µια κοµβική στιγµή στην ιστορία της σύγχρονης Κύπρου. ∆εν αφορά, όµως, µόνο το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το µέλλον του Κυπριακού. Αφορά το παρόν και το µέλλον της ίδιας της πατρίδας µας.

58 χρόνια µετά τη θυσία των Καβάζογλου και Μισιούλη, ο αγώνας για την επαναπροσέγγιση και συνεργασία των δύο κοινοτήτων συνεχίζεται. Με τις συνθήκες να έχουν αλλάξει άρδην από τότε, το επαναπροσεγγιστικό κίνηµα διευρύνεται και αντιπαλεύει καθηµερινά τους εθνικισµούς και στις δύο κοινότητες. Οι δε συντελεστές του εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα όσα και όποια εµπόδια κι αν βρεθούν στο δρόµο τους.

Ηλίας ∆ηµητρίου: Η θυσία τους εµπνέει αυτούς που αρνούνται να συµβιβαστούν µε τη διχοτόµηση

Η θυσία των Καβάζογλου και Μισιαούλη µάς υπενθυµίζει πως κάποιοι πλήρωσαν µε αίµα για να µην επέλθει ο διαχωρισµός των δύο κοινοτήτων (φυσικός και συνειδησιακός). Ήταν αυτοί που στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε σκοτεινούς καιρούς µε φάρο την οργανωµένη πάλη των εργαζοµένων, τόνισε στη «Χαραυγή» ο υπεύθυνος του Γραφείου Επαναπροσέγγισης και µέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Ηλίας ∆ηµητρίου.

«Ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, ειδικότερα, ήταν ο άνθρωπος που θυσίασε την προσωπική του ζωή για να συνεχίσει να είναι η φωνή της Αριστεράς στην τ/κ κοινότητα. Όντας µέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και επικεφαλής του Τουρκικού Γραφείου του κόµµατος, έγραφε, οργάνωνε τους προοδευτικούς Τ/κ και διαλαλούσε το µήνυµα της ειρηνικής συνύπαρξης. Και όλα αυτά σε εποχές που η αντίθετη άποψη εντός του σοβινιστικού απολυταρχισµού που κυριαρχούσε στην τ/κ κοινότητα µύριζε κατατρεγµούς, εξορίες και θάνατο».

Μέχρι σήµερα, πρόσθεσε, αυτή η θυσία εµπνέει αυτούς που αρνούνται να συµβιβαστούν µε την ντε φάκτο κατάσταση πραγµάτων και αγωνίζονται για µια κοινή πατρίδα. Εµπνέει όσους µε τον όρο «Κύπριος» δεν αναφέρονται µόνο στη δική τους κοινότητα. Εµπνέει όσους αρνούνται να αποδεχτούν πως η πατρίδα τους τελειώνει στο όποιο οδόφραγµα. Εµπνέει όσους ψάχνουν διόδους επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης µε τον «άλλο» που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του συρµατοπλέγµατος. Εµπνέει όσους Ε/κ και Τ/κ καλλιτέχνες ένωσαν τις φωνές τους στις 20 Μαρτίου στη µεγάλη δικοινοτική συναυλία για να φωνάξουν «Μαζί στον Πόνο, Μαζί Ενωµένοι για το Μέλλον». Εµπνέει τις χιλιάδες κόσµου που θα βρεθούν σήµερα στην ετήσια πορεία μνήµης και τιµής Καβάζογλου – Μισιαούλη στο ∆άλι.

Χριστίνα Βαλανίδου: Παράδειγµα για πάλη ενάντια σε κάθε διχοτοµιστή

«Η σταθερή προσήλωση των Καβάζογλου και Μισιαούλη στη φιλία και συνεργασία Ε/κ και Τ/κ, κόντρα στον κάθε είδους φανατισµό και εθνικισµό, δείχνει και σήµερα το δρόµο για το πώς θα πρέπει να συνεχίσουµε να υπερασπιζόµαστε την κοινή µας πατρίδα», ανέφερε στη «Χαραυγή» η Χριστίνα Βαλανίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ∆ικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης-Ενωµένη Κύπρος.

Το παράδειγµά τους, πρόσθεσε, µας καθοδηγεί για να αγωνιζόµαστε µαζί για να πετύχουµε την επανένωση του τόπου µας, ενάντια σε κάθε είδους διχοτοµιστή -ένθεν και ένθεν- που δρα φανερά ή κεκαλυµµένα!

Επισηµαίνει ότι από τότε µέχρι σήµερα οι συνθήκες άλλαξαν. «Το δικοινοτικό κίνηµα και η επαναπροσέγγιση έχουν προχωρήσει και αναπτυχθεί. Και µετά και το µερικό άνοιγµα των οδοφραγµάτων έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται και να οργανώνει διάφορες κοινές πολιτικές, δράσεις και εκδηλώσεις. Ωστόσο, λόγω της στασιµότητας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ιδίως µετά το 2017 και το Κραν Μοντάνα και την παρουσία στις δύο κοινότητες ηγετών που δεν υποστηρίζουν τη λύση ∆∆Ο µε πολιτική ισότητα, παρατηρούµε να επικρατεί απογοήτευση και µείωση της διάθεσης για συµµετοχή στον δικοινοτικό αγώνα.

Θεωρώ ωστόσο ότι µε σύµβολο και παράδειγµα τους Μισιαούλη – Καβάζογλου, επιβάλλεται σε όλους µας να συνεχίσουµε το δρόµο τους, το δρόµο της φιλίας και της συνεργασίας, µε στόχο την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικοινοτικού κινήµατος στον κοινό αγώνα Ε/κ και Τ/κ για λύση, επανένωση, ειρήνη και ευηµερία για όλους τους Κυπρίους».

Μπουρχάν Ερασλάν: Η αγώνας της επαναπροσέγγισης θα επικρατήσει

Τη σιγουριά ότι η θυσία των Καβάζογλου και Μισιαούλη και ο δίκαιος αγώνας τους θα επικρατήσουν εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσµου Τ/κυπρίων Μαρτύρων της ∆ηµοκρατίας, Μπουρχάν Ερασλάν.

Σε δήλωσή του στη «Χαραυγή» αναφέρθηκε στη στρατιά όσων Τ/κ έδωσαν τη ζωή τους για την ειρηνική συµβίωση µεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αποτίουµε φόρο τιµής, συµπλήρωσε, στους συµπατριώτες µας που αγωνίζονταν για την ειρήνη στην Κύπρο, για τη δηµοκρατία, την ελευθερία έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώµατα, το δικαίωµα στην εργασία και οι αντιδραστικές, σκοτεινές δυνάµεις τούς στέρησαν το πιο θεµελιώδες ανθρώπινο δικαίωµα, το δικαίωµα στη ζωή.

Ο Μπουρχάν Ερασλάν τόνισε ότι η σηµασία της θυσίας των δύο ηρωοµαρτύρων είναι πολύ πιο κατανοητή σήµερα και στις δύο κοινότητες. Οι δύο κοινότητες, πρόσθεσε, βίωσαν µεγάλο πόνο λόγω των συγκρούσεων, καθώς οι στόχοι της φιλίας και της συνεργασίας για τους οποίους αγωνίστηκαν δεν ελήφθησαν υπόψη. Σηµείωσε, τέλος, ότι η σηµασία της διακοινοτικής προσέγγισης αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο και στις δύο κοινότητες σήµερα και εφαρµόζεται σε διάφορους τοµείς, συµπεριλαµβανοµένου του εργασιακού.

Χρίστος Αχνιώτης: ∆εν χρειαζόµαστε νέους ήρωες

Η θυσία των Καβάζογλου και Μισιαούλη δείχνει ότι οι δύο κοινότητες µπορούν να διεξάγουν αγώνες µε κοινή ατζέντα σε ό,τι αφορά το κοινό τους µέλλον, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρίστος Αχνιώτης. «Αυτός ο συµβολισµός συνεχίζει να είναι δυνατός και φαίνεται από τα όσα κοινά γίνονται µεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η επέτειος της δολοφονίας των δύο και η Πρωτοµαγιά είναι οι δύο εκδηλώσεις που γιορτάζονται µαζί από τις δύο κοινότητες», συνέχισε, επισηµαίνοντας ότι οι εργατικοί αγώνες και σήµερα ενώνουν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτιστικών και πολιτισµικών διαφορών.

Σε ό,τι αφορά το µέλλον, εκτίµησε ότι πήραν πολλοί τα µηνύµατα της θυσίας τους και από την Αριστερά και από τη ∆εξιά κι αυτό φαίνεται από τη συµµετοχή στις εκδηλώσεις. Ο Χρ. Αχνιώτης υπογράµµισε ότι η αποδοχή της ειρηνικής λύσης και η εφαρµογή της µας φέρνει κοντά στο να µη χρειάζεται να έχουµε ήρωες, είτε από αυτούς που θέλουν να αναµετρηθούν µε τον εθνικό εχθρό είτε αυτούς που τους σκοτώνουν επειδή παλεύουν για την ειρήνη.

Τόνι Αγκαστινιώτης: Πρέπει να νικήσουµε τους εθνικισµούς µας, µαζί µπορούµε

Μπορεί το Κυπριακό να µην έχει λυθεί ακόµα, αλλά αν λάβουµε υπόψη ότι από το άνοιγµα των οδοφραγµάτων το 2003 µέχρι σήµερα όχι µόνο δεν είχαµε επεισόδια µεταξύ Ε/κ και Τ/κ, αλλά αναπτύχθηκε η φιλία µεταξύ πολλών ανθρώπων των δύο κοινοτήτων, αυτό δείχνει πως η προσπάθεια για επαναπροσέγγιση που έγινε τα προηγούµενα χρόνια, από την ηµέρα της θυσίας των δύο ηρωοµαρτύρων µέχρι τώρα, και παρότι µεσολάβησε το 1974, έχει δώσει καρπούς, τόνισε στη «Χαραυγή» ο συγγραφέας Τόνι Αγκαστινιώτης.

«Το ότι σήµερα πολλοί Ε/κ και Τ/κ διατηρούν φιλικές σχέσεις και συναντώνται στους κοινούς αγώνες για λύση του Κυπριακού, δείχνει επίσης ότι η θυσία των Καβάζογλου και Μισιαούλη έχει σφραγίσει τη φιλία µεταξύ των µαζών των δύο κοινοτήτων», σηµείωσε. Σηµαντικό, πρόσθεσε, είναι και το ότι ο αγώνας για επαναπροσέγγιση δεν επέτρεψε στον εθνικισµό των δύο κοινοτήτων να επικρατήσει κατά κράτος, παρά το διαχωρισµό µετά το 1974. Κι αυτό δείχνει, κατέληξε, ότι µαζί µπορούµε και πρέπει να νικήσουµε τους εθνικισµούς µας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy