Κοινή αντιπρόταση ιατρών προς ΟΚΥπΥΜια κοινή αντιπρόταση αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι τρεις συντεχνίες ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ στο τραπέζι του διαλόγου με τον ΟΚΥπΥ. Πληροφορίες της «Χαραυγής» αναφέρουν ότι οι τρεις συντεχνίες θα πάνε με κοινή αντιπρόταση, αφού και οι ίδιες επιθυμούν να υπάρξει κατάληξη και να μη ληφθούν μέτρα. Άλλωστε όπως έχει αναφέρει και ο πρόεδρος Κλάδου Ιατρών ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, στόχος είναι να επιτευχθεί η «χρυσή τομή» και να υπάρξει μείωση της ψαλίδας των απολαβών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα του ΓεΣΥ. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και προβληματισμοί για την υλοποίηση της Β’ φάσης του ΓεΣΥ. Σημείωσε δε ότι ακόμη δεν έχουν τύχει ουσιαστικής ενημέρωσης για το ποια θα είναι η διαδικασία για καταχώριση των εξαγωγών και των εξιτηρίων στο λογισμικό. Η πρόταση πάντως που δόθηκε από τον ΟΚΥπΥ το περασμένο Σάββατο προνοεί αύξηση στα οικονομικά κίνητρα κατά μέσο όρο γύρω στις 30.000 ευρώ ετησίως. Το κονδύλι που θα διατεθεί έχει αυξηθεί στα 20 εκατομμύρια ευρώ από το οποίο το 60% θα δοθεί οριζόντια στους γιατρούς και το 40% στις κλινικές οι οποίες και θα το διαθέσουν έχοντας ως κριτήριο την παραγωγικότητα. Ένα σημείο το οποίο τίθεται με ερωτήματα από τους γιατρούς, δηλαδή το πώς θα μετριέται η παραγωγικότητα.

Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ ευελπιστεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία επί της οικονομικής πρότασης που έχει τεθεί ενώπιον των κυβερνητικών γιατρών, ώστε να επέλθει εργασιακή ειρήνη. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου, το περασμένο Σάββατο, ο ΟΚΥπΥ είχε καταθέσει μια νέα οικονομική πρόταση στις συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών, των οποίων οι εκπρόσωποι επιφυλάχθηκαν να την μελετήσουν και να επανέλθουν.

Οι συντεχνίες αναμένονται ότι θα δώσουν την απάντησή τους σε συνεδρία που έχει οριστεί για σήμερα Τρίτη, η ώρα 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΟΚΥπΥ.
«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη και θα ακολουθήσει εργασιακή ειρήνη ούτως ώστε να μπορούμε ως Οργανισμός και συντεχνίες κυβερνητικών γιατρών να ασχοληθούμε και με τα υπόλοιπα άλλα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τόσο τους γιατρούς όσο και τον Οργανισμό», είπε ο κ. Χαριλάου.