Κοινωνική ισορροπία και εργασιακή ασφάλεια

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Ο αγώνας των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ΑΤΑ συνδέεται με την υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει το δικαίωμα της αξιοπρεπούς εργασίας ισότιμα σε όλους τους πολίτες.

Οι πολιτικές, οι οποίες εφαρμόστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, και οι οποίες φέρουν ανεξίτηλα τη σφραγίδα του ΔΗΣΥ, μαρτυρούν ποια πολιτική θα ακολουθήσουν οι δύο υποψήφιοι από τον χώρο του ΔΗΣΥ -ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης- σε περίπτωση που ο Συναγερμός εξασφαλίσει τρίτη θητεία στην εξουσία. Στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης τού ΔΗΣΥ ξηλώθηκε το σύστημα των εργασιακών σχέσεων το οποίο στηριζόταν στους ρυθμισμένους μισθούς και τους βασικούς όρους απασχόλησης, μέσα από συμφωνημένες και κοινά αποδεκτές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη, το οποίο θέτει ως στόχο τη «δημιουργία εργασιακών συνθηκών κοινωνικής ισορροπίας και εργασιακής ασφάλειας, με αξιοπρέπεια στην εργασία και καταπολέμηση τόσο της φτηνής εργασίας όσο και του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργοδοτών», επιβεβαιώνει ότι ο ερχόμενος Φεβρουάριος μπορεί να αποτελέσει σταθμό για χιλιάδες εργαζόμενους.

Στο πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη περιλαμβάνονται συνολικά 17 δράσεις, οι οποίες μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση την ευρύτερη κοινωνία. Μεταξύ των δράσεων αυτών είναι η «πλήρης απόδοση της ΑΤΑ, με βάση τη διακύμανση του πληθωρισμού και η διεύρυνσή της για όλους τους εργαζομένους», καθώς και η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων όσον αφορά το μίνιμουμ των εργασιακών δικαιωμάτων (38 ώρες εργασίας την εβδομάδα, αποζημίωση για τις υπερωρίες, καθορισμένες υποχρεωτικές αργίες, 13ος μισθός κ.τ.λ.). Περιλαμβάνεται επίσης η «άμεση και ουσιαστική αναθεώρηση του ύψους του κατώτατου μισθού και απάλειψη των εξαιρέσεων για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων», καθώς και η παράλληλη «προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που να καθιστούν υποχρεωτικούς τους βασικούς όρους των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζομένους σε κλάδους και τομείς όπου υφίστανται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τόσο στο πλαίσιο της σχετικής Οδηγίας της Ε.Ε. όσο και αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι τον ρόλο που το Κράτος οφείλει να διαδραματίζει στη στήριξη των συμβάσεων αυτών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Περιλαμβάνεται επίσης ο «τερματισμός της μεθοδευμένης κάλυψης μόνιμων αναγκών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αγορά υπηρεσιών», η προώθηση ρυθμίσεων ώστε «να τερματιστούν τα φαινόμενα παραποίησης του πραγματικού καθεστώτος εργασίας και της ψευδο-αυτοπασχόλησης», ο «τερματισμός της μείωσης του 12% για όσους επιλέγουν να πάρουν σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους», η «ενίσχυση της επάρκειας και της ανταποδοτικότητας των συντάξεων».

Τον Φεβρουάριο η Κύπρος μπορεί να αλλάξει σελίδα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Είναι στο χέρι μας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.