Κτύπημα στη συνδικαλιστική δράση από τη διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής

Εισηγήθηκε την απόλυση της προέδρου της συντεχνίας και οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε επ’ αόριστον απεργία 

Με εκφοβισμό επιχειρεί να φιμώσει και να κτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση η διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, η οποία, αφού πρώτα έθεσε σε διαθεσιμότητα την πρόεδρο της Συντεχνίας Προσωπικού, τώρα και μετά τις αντιδράσεις και τα μέτρα από τους εργαζομένους εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την απόλυση της προέδρου Μυρτούς Χασαποπούλου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ απόφαση αυτή έφερε την οργή της Οργάνωσης Προσωπικού (ESSA), η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, δεν θα ανεχθεί τον εκφοβισμό και τη θυματοποίηση κανενός, για αυτό και δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω. Όπως αποφασίστηκε μετά από ψηφοφορία και «συντριπτική πλειοψηφία», προσθέτει, τα μέλη της ESSA «καταθέτουμε Ψήφο Μομφής (vote of no confidence) στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον διευθυντή του Σχολείου, καταθέτουμε Ψήφο Μομφής στη διευθυντική ομάδα (SMT) του σχολείου και κατερχόμαστε σε επ’ αόριστον απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Σύμφωνα με την κα Χασαποπούλου, χθες το πρωί την πλησίασαν ανεπίσημα και της έκαναν μια πρόταση που, σύμφωνα με την ίδια, απαιτούσε να κάνει έκπτωση στις αρχές και τις αξίες της. «Δεν την αποδέχτηκα, την έφερα στη Γενική Συνέλευση, που δεν έγινε αποδεκτή. Λίγη ώρα μετά με κάλεσαν να πάω στο γραφείο και μου έδωσαν ένα φάκελο, ο οποίος ήταν η απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής, που προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο, την απόλυσή μου», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση για απόλυση της προέδρου της συντεχνίας έφερε την αυθόρμητη αντίδραση των καθηγητών, αλλά και μαθητών της Σχολής, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δόθηκε ψήφισμα προς το προεδρικό, το οποίο διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται πως το ΔΣ και η διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής εξέδωσαν χθες το απόγευμα ανακοίνωση με την οποία σημειώνουν πως είναι ανοικτοί σε διάλογο, για αυτό και απέστειλαν πρόσκληση προς την ESSA για έναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Επισημαίνουν δε, πως η απόφαση διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας, καμία σχέση έχει με την ιδιότητα του μέλους του προσωπικού ή το δικαίωμα του συνδικαλισμού, αλλά με πειθαρχικό αδίκημα, παραβίασης προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της Αγγλικής Σχολής.

Παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας ζήτησε η ΠΕΟ

Η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της καταδικάζει «την απαράδεκτη και αντισυνδικαλιστική απόφαση» του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής να απολύσει την πρόεδρο της συντεχνίας των καθηγητών της Αγγλικής Σχολής.

Προστίθεται ακόμα ότι ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, έχει ήδη επικοινωνήσει με την Υπουργό Εργασίας και απαίτησε την παρέμβασή της για την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης απόφασης. «Για μας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόλυση αυτή γίνεται για εκδικητικούς λόγους, για λόγους εκφοβισμού των εργαζομένων ώστε να καμφθεί ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει για διεκδίκηση αυτονόητων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με κυριότερο αίτημα τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης και την κατάργηση των προσωπικών συμβολαίων», αναφέρεται.

Εξάλλου, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με χθεσινή της ανακοίνωση χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την απεργία.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.