Λάρνακα: «Θα χαθούν χιλιάδες δέντρα»…αλλά σταδιακά

«Μόνο εκεί υπάρχει κατάλληλο υλικό» ισχυρίζεται το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Δεν υπάρχει απόφαση, αλλά στρατηγικός σχεδιασμός για λατομικά υλικά

«Η φύση αποφασίζει για το πού θα γίνουν λατομεία» ήταν η απάντηση του διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας μας για καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη εφαρμογή σχεδιασμών για νέα λατομική ζώνη της επαρχίας Λάρνακας σε δάσος στην ορεινή περιοχή.

Ο διευθυντής του Τμήματος Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές επιλέχθηκαν επειδή εκεί βρέθηκαν κατάλληλα πετρώματα και μολονότι παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υποστήριξε ότι αυτές θα είναι μακροπρόθεσμες. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε επίσης ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση επί του παρόντος αλλά μόνο στρατηγικός σχεδιασμός για κάλυψη μελλοντικών αναγκών σε λατομικά υλικά.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης εξέδωσε και ανακοίνωση κάνοντας λόγο για πιθανή δημιουργία νέας λατομικής ζώνης για κάλυψη μεσοπρόθεσμων και μακροχρόνιων αναγκών σε λατομικά υλικά όταν θα πλησιάσει η εξάντληση των υφιστάμενων αποθεμάτων. «Η ανάγκη αυτή προέκυψε ως συμπέρασμα της στρατηγικής μελέτης για την αειφόρο ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της Κύπρου, που ολοκληρώθηκε το 2004 και καλύπτει την περίοδο έως το 2025» ανέφερε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, ερευνήθηκαν αρχικώς έξι περιοχές και απορρίφθηκαν οι τρεις για περιβαλλοντικούς λόγους.  Στις υπόλοιπες τρεις, στη Βαβατσινιά, στα Λεύκαρα και στο Δελίκηπο έγιναν σχετικές έρευνες και βρέθηκε κατάλληλο υλικό» είναι η απάντηση του Τμήματος.

«Θα επιλεχθεί το λιγότερο επώδυνο σενάριο»

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης παραδέχεται ότι θα αποκοπούν χιλιάδες δέντρα, ωστόσο, η δικαιολογία είναι ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και σε ορίζοντα 50 περίπου χρόνων, όπως υποστηρίζει. Παρουσιάζει επίσης μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων ενώ σημειώνει ότι θα επιλεχθεί το λιγότερο επώδυνο σενάριο που προνοεί την αποκοπή 6.900 δέντρων στην περιοχή Δελίκηπου.

«Καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για τη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στη Λάρνακα, αλλά εκπονούνται οι αναγκαίες μελέτες στη βάση των οποίων θα αποφασιστεί η δημιουργία της, όταν θα πλησιάσει η εξάντληση των υφισταμένων αποθεμάτων» σημειώνει εκτιμώντας ότι η υλοποίηση της νέας λατομικής ζώνης θα γίνει σε 15 με 20 χρόνια, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τις ανάγκες σε λατομικά υλικά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πριν μερικές βδομάδες ξεκίνησε η επικαιροποίηση της μελέτης για την αειφόρο ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της Κύπρου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021 και θα αφορά την περίοδο έως το 2050 και θα εξετάσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τους ορυκτούς πόρους.

Καταλήγοντας, όμως, παραδέχεται ότι προσανατολισμός του Τμήματος είναι η δέσμευση της περιοχής που θα επιλεχθεί υποστηρίζοντας ότι η δέσμευση περιοχών για κάλυψη στρατηγικών αναγκών της οικονομίας, όπως η εξόρυξη λατομικών υλικών, πρέπει να γίνεται με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προς την κατεύθυνση αυτή εκπονούνται και οι συγκεκριμένες μελέτες.

Τάσος Περδίος

 

Θυσιάζουν 20.000 δέντρα για νέο λατομείο στην ορεινή Λάρνακας!

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy