ΜΟΕ, φυσικό αέριο και αποναρκοθέτηση στην ατζέντα της συνάντησης Ακιντζί – ΣπέχαρΑνασκόπηση της κατάστασης των ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί, απόψεις για το αν μπορούν να υπάρξουν άλλα μέτρα, συζήτησαν σήμερα Μουσταφά Ακντζί και Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τον Τ/κ ηγέτη να δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι μια κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε αναλυτικά στα ΜΟΕ αρχίζοντας από την κινητή τηλεφωνία, όπου – όπως είπε – συνεχίζονται οι διεργασίες ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να είναι σε θέση τα κινητά τηλέφωνα να λειτουργούν και στις δύο πλευρές. Υπενθύμισε ότι η CYTA και οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τ/κ πλευρά έχουν υπογράψει συμφωνία με εταιρεία στην Ελβετία για την διασύνδεση ενώ για το κόστος, είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εταιρειών συνεχίζονται. Για να ωφεληθούν οι πολίτες από το μέτρο και να έχουμε ένα ωραίο συνολικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι και μια κατάλληλη τιμή (χρέωσης), πρόσθεσε. Μόλις τελειώσουν, είπε, θα γίνει η δοκιμή και μετά θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά τα κινητά τηλέφωνα και στις δύο πλευρές.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα που δόθηκαν 15 μέγκαβατ στην ε/κ πλευρά λόγω προβλήματος που προέκυψε, λέγοντας ότι ουσιαστικά τα συστήματα είναι μονίμως συνδεδεμένα και ανάλογα με τις ανάγκες παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα η μία πλευρά από την άλλη.

Για την αποναρκοθέτηση ανέφερε μόνο ότι οι εργασίες συνεχίζονται ενώ για την ανταλλαγή των έργων ζωγραφικής ε/κ καλλιτεχνών με τα ηχητικά και τηλεοπτικά αρχεία του ΡΙΚ για Τ/κ καλλιτέχνες πριν το 1963, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τώρα ψηφιοποιούνται τα παλιά ηχητικά αρχεία και αυτό γίνεται στο εξωτερικό, γι’ αυτό και θα χρειαστεί χρόνος. Σύντομα όμως θα γίνει η ανταλλαγή αυτή, πρόσθεσε.

Στην σημερινή συνάντηση με την κ. Σπέχαρ συνέχισε, συζήτησαν επίσης εάν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Ανταλλάξαμε απόψεις, μας μεταφέρθηκαν και οι απόψεις των Ε/κ και είπαμε κι εμείς τις δικές μας. Εάν υπάρξει το επόμενο διάστημα κάποια συγκεριμένη λίστα με νέα ΜΟΕ θα την μοιραστούμε μαζί σας».

Ως θέμα αρχής, είπε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά διάκειται θετικά προς τα ΜΟΕ και θα συνεχίσει να έχει τέτοια στάση έναντι των μέτρων που είναι ωφέλιμα και για τις δύο πλευρές και πραγματικά αυξάνουν την εμπιστοσύνη.

«Βρήκα την ευκαιρία να πω για ακόμη μια φορά στην κ. Σπέχαρ πόσο σημαντικό θα ήταν, ως ένα σημαντικό ΜΟΕ για το φυσικό αέριο, θα δημιουργηθεί μια επιτροπή. Το έχω πει αυτό και στον κ. Αναστασιάδη. Μέχρι σήμερα οι Ε/κ δεν διάκεινται θετικά. Θα το πράξουν από δω και πέρα; Μακάρι. Γιατί εάν υπάρχει ένταση σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να συζητήσει αυτό το θέμα μαζί μας».

Λένε, συνέχισε, ότι το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους και θα ήταν ευχής έργον να βρεθεί ο τρόπος να ενεργήσουμε από κοινού (Ε/κ και Τ/κ). Δεν είναι αργά ακόμα, ακόμα και σήμερα μπορεί να αλλάξει αυτός ο λάθος δρόμος και να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου όλοι θα επωφεληθούμε, κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.