Μορίς Τορέζ (1900 – 1964)

Γάλλος κοµµουνιστής, πολιτικός και ηγετικό στέλεχος του διεθνούς εργατικού και κοµµουνιστικού κινήµατος, γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1900 στο Νουαγιέλ-Γκαντώ (Πα ντε Καλέ) και απεβίωσε εν πλω προς την ΕΣΣ∆ στις 11 Ιουλίου 1964.

Από οικογένεια µεταλλωρύχων, τον Μάρτιο 1920 γίνεται µέλος του Σοσιαλιστικού Κόµµατος Γαλλίας και συµµετείχε ενεργά στην προσπάθεια εισδοχής του στις τάξεις της Κομιντέρ. Από το 1920 έγινε µέλος του Γαλλικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος και από το 1930 µέχρι και το θάνατό του διετέλεσε Γενικός Γραµµατέας του. Για την ενεργό του δράση ως κοµµουνιστής συνελήφθηκε µερικές φορές από τις αστυνοµικές Αρχές.

Το 1936 ήταν από τους βασικούς πρωτεργάτες για τη δηµιουργία Λαϊκού Μετώπου για την αντιµετώπιση του ανερχόµενου φασιστικού κινδύνου. Τον Φεβρουάριο 1940 και αφού το ΓΚΚ είχε τεθεί εκτός νόµου από το 1939, αποστερήθηκε τη γαλλική υπηκοότητα και στάληκε να υπηρετήσει στο στρατό. Με την έναρξη των πολεµικών συγκρούσεων ο Τορέζ διαφεύγει στην ΕΣΣ∆, αλλά στην πατρίδα του καταδικάστηκε ερήµην εις θάνατο.

Από τη Μόσχα ο Τορέζ συνεχίζει την πολιτική του δράση εκδίδοντας Μανιφέστο, καλώντας τον γαλλικό λαό να δηµιουργήσει παρτιζάνικο κίνηµα για την αντιµετώπιση της χιτλερικής επιδροµής. Με την απελευθέρωση της Γαλλίας ο Ντε Γκωλ τού απέµεινε χάρη και τον Νοέµβριο 1944 επέστρεψε στην πατρίδα του. Αρχές του 1945 του παραχωρήθηκε εκ νέου η γαλλική υπηκοότητα ως ένδειξη εκτίµησης για το ρόλο που διαδραµάτισε στην αντιφασιστική Αντίσταση.

Το ΓΚΚ, υπό την καθοδήγηση του Τορέζ, συνέπτυξε µαζί µε το Σοσιαλιστικό Κόµµα νέο Λαϊκό Μέτωπο και στη διάρκεια του 1945 -47 συµµετείχε στην υπό τον Ντε Γκωλ γαλλική κυβέρνηση. Τον Μάιο του 1947 εκδιώχθηκαν όλοι οι κοµµουνιστές υπουργοί λόγω της έντονης εναντίωσης του ΓΚΚ κατά του πολέµου στην Ινδοκίνα.

Ο Τορέζ ήταν έντονα εναντίον της εισδοχής της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και προωθούσε το σύνθηµα: «Η ειρήνη θα διαφυλαχθεί µε τις κοινές µας προσπάθειες».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.