Νέα ψηφοφορία για να μείνουν τέσσερις υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον

Η τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των 358 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον διεξάγεται απόψε, με τον τελευταίο σε ψήφους να αποκλείεται από την επόμενη ψηφοφορία, της Τρίτης.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του Ρίσι Σούνακ, που στην προηγούμενη ψηφοφορία κέρδισε 101 ψήφους, της Πένυ Μόρνταντ που είχε 83 ψήφους, της Λιζ Τρας που συγκέντρωσε 64 ψήφους, της Κέμι Μπέιντενοκ με 49 ψήφους και του Τομ Τούγκενχατ που είχε 32 ψήφους και θεωρείται ο πιθανότερος να αποκλειστεί απόψε.

Οι πέντε διεκδικούν κατά βάση τις 27 ψήφους της Σουέλα Μπράβερμαν που αποκλείστηκε στον προηγούμενο γύρο. Η Γενική Εισαγγελέας έχει έκτοτε δηλώσει την υποστήριξή της στην Υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ 5 και 7 το απόγευμα ώρα Λονδίνου, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται στις 8 το βράδυ από τον επικεφαλής του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία την Τρίτη, με τους τρεις που θα απομείνουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους το βράδυ της ίδιας μέρας στο τρίτο και τελευταίο τηλεοπτικό debate που έχει προγραμματιστεί.

Με την τελική ψηφοφορία της Τετάρτης θα αναδειχθεί το τελικό ζευγάρι υποψηφίων και ο επόμενος Πρωθυπουργός θα αναδειχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου μετά από διαδικασία ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Μετά από το debate το βράδυ της Κυριακής, στο οποίο τις εντυπώσεις κέρδισε κυρίως ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με γρήγορη δημοσκόπηση, η κα Μόρνταντ έχει υποχωρήσει στη δεύτερη θέση των προγνωστικών των γραφείων στοιχημάτων, με τον 42χρονο τέως Υπουργό Οικονομικών να την έχει προσπεράσει.

Στην τρίτη θέση των προγνωστικών, αλλά έχοντας πλησιάσει αρκετά την κα Μόρνταντ, παραμένει η κα Τρας, η οποία βελτίωσε την απόδοσή της στη χθεσινή τηλεμαχία.

Εν τω μεταξύ, επίσης σήμερα το απόγευμα η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει και θα ψηφίσει επί πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε ο ίδιος ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η κίνησή του ακολούθησε υποβολή πρότασης δυσπιστίας του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης «όσο Πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Τζόνσον». Οι Εργατικοί επιδίωξαν με τον τρόπο αυτό να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια Συντηρητικών βουλευτών με τον ηγέτη τους ώστε να τον υποχρεώσουν να εγκαταλείψει άμεσα την Ντάουνινγκ Στριτ, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για πιθανές πρόωρες εκλογές.

Η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε τη διατύπωση της πρότασης των Εργατικών και την αντικατέστησε με τη νέα ξεκάθαρη πρόταση δυσπιστίας, η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα απορριφθεί από την ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουν οι Συντηρητικοί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy