Νεκροί 25 αντιστασιακοί στη Μιανμάρ από χουντικά πυρά

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου έγινε το πραξικόπημα και πολλοί εξ αυτών αγνοούνται

 

Είκοσι πέντε ένοπλοι και πολίτες που εναντιώνονται στη στρατιωτική χούντα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το στρατό στο κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ την Παρασκευή, ανέφεραν χωρικοί την Κυριακή, καθώς ολοένα περισσότεροι κάτοικοι παίρνουν πλέον τα όπλα εναντίον του καθεστώτος που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Από την επέμβαση των στρατηγών, που ανέτρεψαν την κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, στη χώρα μαίνονται βίαιες ταραχές, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 890 άνθρωποι, σύμφωνα με βιρμανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Σε ορισμένες περιοχές οι πολίτες έχουν οργανωθεί σε «ομάδες άμυνας» και αγωνίζονται εναντίον της στρατιωτικής χούντας χρησιμοποιώντας συχνά κυνηγετικά ή αυτοσχέδια όπλα.

Στην περιοχή γύρω από τη Σαγκάινγκ (κεντρικά) καταγράφεται πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων ανάμεσα στις ομάδες αυτές και στους στρατιωτικούς. Την Παρασκευή ξέσπασαν μάχες στο καντόνι Ντεπαΐν.

Σύμφωνα με κατοίκους, στρατιώτες που έφθασαν στην περιοχή με φορτηγά άνοιξαν πυρ εναντίον χωριού για να εκδιώξουν ένοπλη ομάδα. «Ακούστηκαν 26 φορές να ρίχνουν κανόνια», είπε χωρικός. «Έριχναν σε οτιδήποτε κινείτο στο δρόμο και μέσα στο χωριό», πρόσθεσε, τονίζοντας πως ανάμεσα στα θύματα ήταν άμαχοι.

Χωρικοί άρχισαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους την επομένη και να μετράνε τα θύματα, είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που βοήθησε στην περισυλλογή των πτωμάτων στην Ντεπαΐν. «Αρχικά βρήκαμε εννέα πτώματα, τα κηδέψαμε το Σάββατο», είπε και πρόσθεσε πως άλλα οκτώ θύματα εντοπίστηκαν από άλλη ομάδα και την Κυριακή βρέθηκαν ακόμα οκτώ.

«Τα περισσότερα θύματα είχαν από μια σφαίρα στο κεφάλι», παρατήρηση που επιβεβαίωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας που βοήθησε στις ταφές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παρουσία του στρατού ενισχύεται στην περιοχή προκαλώντας τον εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων που φοβούνται ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Η βιρμανική υπηρεσία του BBC μετέδωσε παρόμοιο απολογισμό.

Κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί ενέδρας στην οποία έπεσε περίπολος του στρατού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar, ο στρατός απώθησε «ένοπλους τρομοκράτες» και βρήκε «τέσσερα ολμοβόλα και έξι πυροβόλα όπλα».

Σε άλλη επίθεση στην περιοχή Σαγκάινγκ, ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε, άλλα έξι τραυματίστηκαν και οι Αρχές «εργάζονται για να εγγυηθούν τη σταθερότητα της περιοχής», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Παρά τη βίαιη καταστολή, διαδηλωτές συνεχίζουν να κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους και να διαμαρτύρονται εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Την Κυριακή στη Σαγκάινγκ κάτοικοι οργάνωσαν σύντομες συγκεντρώσεις στις οποίες ύψωσαν τα τρία δάχτυλα, σύμβολο αντίστασης στη χούντα.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου έγινε το πραξικόπημα και πολλοί εξ αυτών αγνοούνται.

Η βίαιη καταστολή έχει προκαλέσει ευρεία κατακραυγή. Διεθνείς οργανισμοί και διπλωματικές αποστολές στη Μιανμάρ εξέφρασαν την έντονη καταδίκη τους, με τον Φαρχάν Χακ, αναπληρωτή εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να τονίζει πριν από μερικές μέρες πως «η Ειδική Απεσταλμένη (Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ) δήλωσε ότι η διασφάλιση της ειρήνης είναι η ευθύνη κάθε στρατού. Όμως στη Μιανμάρ ο στρατός έχει στραφεί εναντίον των ίδιων των πολιτών της χώρας. Γυναίκες, νέοι και παιδιά είναι μεταξύ όσων σκοτώθηκαν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy