Ο καύσωνας και η κλιµατική κρίση

Η επικαιρότητα του καύσωνα ανάγκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προσθέσει στην ατζέντα του συζήτηση που αφορούσε την προστασία των εργαζοµένων από τον καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόµενα που προκύπτουν ως συνέπεια της κλιµατικής κρίσης. Φυσιολογικά, η συγκεκριµένη συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Εκ µέρους της Eπιτροπής ο Nicolas Schmit υπογράµµισε ότι τα τελευταία 8 χρόνια ήταν τα πιο θερµά και αυτό αναµένεται να συνεχίσει.

∆εν µπορούσε να µην παραδεχθεί ότι οι ψυχικοί και σωµατικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτόν αφορούν περισσότερο τους εργαζόµενους. Υπογράµµισε, µάλιστα, ότι λόγω της αυξηµένης θερµοκρασίας το καλοκαίρι πάνω από 2% εργάσιµου χρόνου χάνεται, γεγονός που επηρεάζει την οικονοµική και παραγωγική δραστηριότητα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα αναφέρθηκε µεν στο γεγονός ότι επηρεάζονται 80 εκατοµµύρια θέσεις εργασίας, σηµειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να προφυλαχτούν οι εργαζόµενοι, αφού όταν ένας εργαζόµενος ασθενεί κοστίζει, άφησε όµως εκτός την ευθύνη των εργοδοτών.

∆εν ήταν δυνατό να µη συνδεθούν οι αυξηµένες θερµοκρασίας µε την κλιµατική κρίση και την ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον. Όπως υπογραµµίστηκε από τις Οµάδες, 60 χιλιάδες άνθρωποι µετακινήθηκαν λόγω ζέστης τα προηγούµενα χρόνια.

Σηµειώνεται ότι τόσο οι Σοσιαλδηµοκράτες και οι Πράσινοι όσο και η Αριστερά υπογράµµισαν ότι η ∆εξιά δεν είναι ικανή να επίλυση τα συγκεκριµένα προβλήµατα. Πώς µπορεί άλλωστε η αντίληψη που θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών της την προστασία και ενίσχυση της κερδοφορίας να µπορεί να υπερασπιστεί αυτούς που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές.

Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Eugenia Rodríguez Palop τόνισε ότι δεν µιλούµε µόνο για θέσεις εργασίας που µπορεί να χαθούν, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχουν οι συνθήκες αυτές στην υγεία των εργαζοµένων οδηγώντας τους πολλές φορές στο θάνατο. Τόνισε δε ότι είναι αναγκαίο οι εργασίες που δεν λαµβάνουν υπόψη τις κλιµατικές συνθήκες να χαρακτηριστούν επισφαλείς εργασίες και να δηµιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα δηµιουργεί ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους πολίτες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy