Οι νέοι θα φέρουν την αλλαγή

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Οι νέοι είναι βυθισμένοι στο άγχος και την ανασφάλεια. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Νεολαίας (Νεοβαρόμετρο), η εύρεση εργασίας (48%) και τα θέματα επαγγελματικής προοπτικής αποτελούν τη σημαντικότερη ανησυχία των νέων. Επίσης, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ παράλληλα ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας και ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης. Σημειώνεται μάλιστα ότι η έρευνα έγινε πριν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, οι οποίες επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ακόμη, με βάση το Νεοβαρόμετρο έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο, με το άγχος, τη μονοτονία και την αβεβαιότητα να είναι τα τρία κυρίαρχα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν πιο συχνά από την αρχή της πανδημίας. Επιπρόσθετα, ένας στους τρεις δηλώνουν ότι τα κοινωνικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης και του Συναγερμού, που έχουν καταδικάσει τη νέα γενιά στη φτώχεια και στην ανέχεια. Έχουν καταδικάσει χιλιάδες νέους να είναι δούλοι με μισθούς πείνας των 500-800 ευρώ, ώστε να πλουτίζουν οι λίγοι και εκλεκτοί. Έχουν καταδικάσει χιλιάδες νέους να αναζητούν δεξιά και αριστερά στέγη για να μείνουν, αφού λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης στεγαστικής πολιτικής οι περισσότεροι αδυνατούν να αγοράσουν ή έστω να ενοικιάσουν μια οικία. Έχουν καταδικάσει χιλιάδες νέους να εργάζονται χωρίς ταμεία προνοίας και άλλα ωφελήματα, ώστε να κερδίζουν ακόμη περισσότερα οι λίγοι.

Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότεροι από 25 χιλιάδες νέοι μεταξύ 15-29 ετών βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια. Δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν βρίσκονται σε κανένα πρόγραμμα κατάρτισης. Επίσης, χιλιάδες άλλοι βρίσκονται μεταξύ της ανεργίας και της υποαπασχόλησης με τα λεγόμενα ευέλικτα (για τους εργοδότες) ωράρια. Ακόμη,  συνολικά 188 χιλιάδες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού, κυρίως λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Σημειώνεται μάλιστα ότι 73 χιλιάδες αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές στερήσεις, αφού αδυνατούσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως η πληρωμή της δόσης ή του ενοικίου, ή/και των λογαριασμών του ρεύματος και του νερού.

Οι νέοι απαιτούν αλλαγή. Και θα τη φέρουν οι ίδιοι την αλλαγή. Σύμφωνα με το Νεοβαρόμετρο, το 80% των νέων αισθάνονται αισιόδοξοι, θέτοντας ως σημαντικότερους στόχους για την επόμενη πενταετία την επαγγελματική καταξίωση (61%), την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους (31%) και την οικονομική ανεξαρτησία (22%). Και αφού αποδεδειγμένα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού ούτε θέλει ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στα όνειρά τους για επαγγελματική καταξίωση και οικονομική ανεξαρτησία, προφανώς ο λόγος που δηλώνουν αισιόδοξοι είναι επειδή έρχονται εκλογές και έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κυβέρνηση.

Η ελπίδα της Κύπρου, λοιπόν, είναι οι νέοι. Αυτοί θα φέρουν την αλλαγή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy