Ούτε στρατηγικά αποθέματα σιτηρών έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση

ΑΚΕΛ: Ασήκωτες οι ευθύνες της κυβέρνησης, σε βαθμό ανικανότητας, για τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά

 

Άνευ προηγουμένου είναι το κύμα ακρίβειας στα σιτηρά, κάτι που μετακυλίεται στις τιμές των βασικών αγαθών. Μάλιστα δεν φτάνει που η κυβέρνηση έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών, δεν έχει εφαρμόσει ούτε τους δικούς της νόμους σε ό,τι αφορά τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων στα σιτηρά. Και αφού η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, οι αγρότες είναι έτοιμοι να λάβουν δραστικά μέτρα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, υπέδειξε ότι «το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά, είναι άνευ προηγουμένου».

Πρόσθεσε ότι η μια πτυχή είναι οι διεθνείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες, ωστόσο σημείωσε ότι η δεύτερη πτυχή «αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι ασήκωτες σε βαθμό ανικανότητας».

Υπενθύμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε πως η διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών, η οποία διασφάλιζε την επάρκεια σιτηρών στον τόπο, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία ευρύτερα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επεσήμανε ο Γ. Γαβριήλ, η κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών, αλλά άφησε και τον τόπο μας χωρίς στρατηγικά αποθέματα σιτηρών αμελώντας σε βαθμό εγκληματικό να εφαρμόσει τη νομοθεσία την οποία η ίδια προώθησε.

Ως εκ των πιο πάνω, σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις σιτηρών και δυσβάστακτες αυξήσεις, οι οποίες άρχισαν ήδη να μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα σιλό της Επιτροπής Σιτηρών

Ο Γ. Γαβριήλ καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα όλους τους κλάδους που επηρεάζονται, να εξεύρει τρόπους εισαγωγής πρώτων υλών για αντιμετώπιση των ελλείψεων και να επαναλειτουργήσει τα σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε επιστολή στον ΠτΔ για στήριξη των επηρεαζόμενων, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Στα σκαριά μαζικές κινητοποιήσεις

Οι αγροτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν ψες συγκέντρωση στην Ποταμιά, στην οποία λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν αναλόγως της κατάληξης που θα έχει η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, αν δεν υπάρξουν καλά νέα, τότε από τη Δευτέρα ξεκινούν μαζικές κινητοποιήσεις προς το Προεδρικό με στόχο να πείσουν τον Πρόεδρο ότι η επιβίωση των ζώων αφορά ολόκληρη την οικονομία.

Ο ΓΓ του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνης, είπε ότι υπάρχει ένα ντόμινο αυξήσεων στις διεθνές τιμές των πρώτων υλών και ειδικά αυξήσεις στο ρεύμα και τις ζωοτροφές.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχει παντελής έλλειψη ζωοτροφών, με αποτέλεσμα τρία τουλάχιστον χοιροστάσια με δεκάδες χρόνια υπηρεσίας να έχουν βάλει λουκέτο.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.