Η πανδημία δεν αναστέλλει τη δημοκρατία

 

Η αντίδραση της κοινωνίας για τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού γιγαντώνεται καθημερινά. Ο αυταρχισμός, η διαφθορά και τα δραματικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος σε όλα τα επίπεδα είναι πρωτόγνωρα. Το ΑΚΕΛ σε χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι συμμερίζεται τα αισθήματα και την οργή των πολιτών. Αυτά τα αισθήματα διακατέχουν πρώτα και κύρια τον κόσμο της Αριστεράς. Η απρόκλητη αστυνομική βία σε βάρος της ειρηνικής διαδήλωσης του περασμένου Σαββάτου έχει ξεχειλίσει την οργή απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιστρατεύει πλέον την καταστολή για να φιμώσει την αντίδραση και κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Η παραμονή της Υπουργού Δικαιοσύνης στη θέση της και η άρνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης επιβεβαιώνει, τονίζει το ΑΚΕΛ, ότι πρόκειται για κυβερνητική πολιτική. Η στάση της κυβέρνησης θέτει και ζήτημα υπεράσπισης του κράτους δικαίου και των ατομικών ελευθεριών στον τόπο μας.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει και υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται, να εκδηλώνουν και να διαδηλώνουν την άποψη και τα αιτήματά τους. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία. Οι διαδηλώσεις μπορούν και πρέπει να γίνονται με τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτό μπορεί να γίνει και το ερχόμενο Σάββατο στη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί. Το ΑΚΕΛ καλεί τέλος την κυβέρνηση αυτή τη φορά να σεβαστεί τους πολίτες και να μην επιχειρήσει να διαλύσει ή να κτυπήσει τη διαδήλωση.

Η πανδημία δεν μπορεί να αναστέλλει ούτε τη δημοκρατία ούτε τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτό καθορίζουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συστάσεις του ΟΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες μέσα στη Βουλή για να τεθεί το ζήτημα των δυσανάλογων περιορισμών στις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της αντισυνταγματικής καθολικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Αυτό είναι και το σαφές μήνυμα που θα δώσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Ερευνας καλεί την Αστυνομία και τους πολίτικους της προϊσταμένους να σεβαστούν το ουσιώδες για το δημοκρατικό πολίτευμα αναφαίρετο δικαίωμα στη διαμαρτυρία μέσω του ειρηνικού συνέρχεσθαι. Εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στην επερχόμενη διαμαρτυρία του Σαββάτου (20/2) και καλεί την Αστυνομία να επιδείξει δημοκρατική ωριμότητα απέναντι σε διαδηλώσεις πολιτών που θέλουν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στον τρόπο άσκησης εξουσίας της κυβέρνησης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.