Παθόντες και ανάπηροι πολέμου ζητούν πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Έλα στο Google News

Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική ζητούν παθόντες και ανάπηροι πολέμου, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) επηρέασε αρνητικά τους παθόντες και αναπήρους πολέμου, οι οποίοι έχασαν την πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι τους μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου Γιώργος Γρουτίδης, η οργάνωση απαιτεί τροποποίηση του νόμου περί παθόντων για να αναγνωρίζονται οι μετατραυματικές βλάβες στους αναπήρους και επίσης να αναλάβει πλήρως το κράτος την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Ανέφερε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι ανάπηροι πληρώνουν σημαντικές συμπληρωμές για τα φάρμακά τους, πέραν της αποκοπής του 2,65%, ενώ προηγουμένως δεν πλήρωναν καθόλου, αφού με βάση τους νόμους του κράτους είχαν πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανέφερε ότι μπορεί ένας ανάπηρος πολέμου να παίρνει 500-600 ευρώ σύνταξη και πληρώνει 80 ευρώ φάρμακα τον μήνα, κάτι που για αυτόν αποτελεί ένα σημαντικό ποσό. Πρόσθεσε επίσης ότι πολλά φάρμακα ακριβαίνουν μέρα με τη μέρα.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι η μόνη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν δήλωσε θύματα πολέμου, ώστε να μπορεί να δώσει ειδικά προνόμια σε ανθρώπους που έδωσαν ζωή και αρτιμέλεια υπέρ της ελευθερίας της χώρας τους, με βάση τον χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ. Είπε ότι αυτό μιλά από μόνο του και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις αυτοί που δεν δηλώνουν ότι η Κύπρος έχει θύματα πολέμου. Ανέφερε ακόμα ότι σε οργανισμούς όπως η ΑΗΚ και η Cyta όλοι οι ανάπηροι απολαμβάνουν έκπτωση 20% εκτός από τους ίδιους, οι οποίοι πρέπει να φέρουν σχετικό πιστοποιητικό από κοινοτάρχη για να τους αναγνωριστεί.

Εξέφρασε επίσης απογοήτευση, αφού όπως είπε, εδώ και έξι χρόνια η Επιτροπή Προσφύγων ζητά από το Υπ. Εργασίας τα ποσά που στοιχίζουν οι ανάπηροι πολέμου στο κράτος και διαφέρουν οι αριθμοί που τους λένε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι οι επηρεαζόμενοι παθόντες και ανάπηροι πολέμου είναι περίπου 700 άτομα στο σύνολό τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια, δίκαια, σωστά και τεκμηριωμένα αιτήματα από τους παθόντες του 1974 που πολέμησαν αποδεδειγμένα και τραυματίστηκαν.

Πρόσθεσε ότι παρά τις όποιες διαχρονικές προσπάθειες της πολιτείας δημιουργούνται νέες ανάγκες, κυρίως όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού περνά και ο χρόνος και μεγαλώνουν σε ηλικία. Ανέφερε ακόμα ότι το ΓεΣΥ δημιούργησε νέα δεδομένα και κάποια επιπρόσθετα προβλήματα όσον αφορά μια κατηγορία που δικαιούντο ούτως ή άλλως πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σημείωσε ότι η Επιτροπή Προσφύγων τροχοδρομεί λύσεις και είναι πολύ κοντά, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών να βρουν τις πιο ορθές λύσεις για να στηριχθεί αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.