Πενταπλάσιες οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ΠΟΥ-Συστήνει προσοχή στο κοινό

Έλα στο Google News

Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παρατηρήσει μια δραματική αύξηση στον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον του προσωπικού του και σε απάτες μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων που στοχεύουν στο ευρύτερο κοινό και συστήνει στο κοινό προσοχή.

Αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του, «γύρω στις 450 εν ενεργεία ηλεκτρονικές διευθύνσεις και οι κωδικοί τους διέρρευσαν στο διαδίκτυο μαζί με χιλιάδες άλλες ατόμων οι οποίοι εργάζονται στην ανταπόκριση κατά του κορωνοϊού».

Τα στοιχεία που διέρρευσαν δεν έθεσαν σε κίνδυνο τα συστήματα του ΠΟΥ, προστίθεται, γιατί δεν ήταν πρόσφατα.

Ωστόσο, σημειώνεται, «η επίθεση είχε επιπτώσεις σε ένα παλαιότερο ηλεκτρονικό σύστημα (extranet), το οποίο χρησιμοποιείται από υφιστάμενο προσωπικό και προσωπικό που έχει συνταξιοδοτηθεί καθώς και εταίρους».

Ο ΠΟΥ μετακινεί τώρα τα συστήματα που επηρεάστηκαν σε ένα πιο ασφαλές σύστημα επαλήθευσης ταυτότητας του χρήστη.

Οι απατεώνες, οι οποίοι υποδύονται ότι εργάζονται για τον ΠΟΥ σε ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν επίσης ολοένα και περισσότερο στοχεύσει το ευρύτερο κοινό έτσι ώστε να διοχετεύσουν δωρεές σε ένα πλασματικό ταμείο και όχι το αυθεντικό Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ανταπόκριση στον COVID-19, προειδοποιεί ο οργανισμός.

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον του οργανισμού είναι σήμερα πενταπλάσιος με την ίδια περίοδο πέρσι, σημειώνεται.

Ο ΠΟΥ «συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να καθιερώσει πιο εύρωστα εσωτερικά συστήματα και να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας του και εκπαιδεύει το προσωπικό του για τους κινδύνους της κυβερνοασφάλειας», προστίθεται.

Καλεί το κοινό «να συνεχίσει να είναι προσεχτικό έναντι ηλεκτρονικών μηνυμάτων με στόχο την απάτη και συστήνει την χρήση αξιόπιστων πηγών για τη λήψη τεκμηριωμένων πληροφοριών για τον COVID-19 και άλλα ζητήματα υγείας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.