Η πλειοψηφία των Κυπρίων διαφωνεί με τις κυρώσεις της ΚΔ μέσω ΕΕ στη Ρωσία

Τις επιστημονικές του εκτιμήσεις για τη στάση των Κυπρίων στο Ουκρανικό, στο πλαίσιο παρουσίασης σχετικής κάρτας στην χθεσινή, πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΡΙΚ ενόψει των προεδρικών εκλογών, διατυπώνει στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ), Χρίστος Ιακώβου.

Συγκεκριμένα στην ενότητα για τη γνώμη των ερωτηθέντων για τη στάση της Κύπρου στο Ουκρανικό να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 54% απάντησε ότι έπρεπε/πρέπει να την καταδικάσει, 41% ότι δεν έπρεπε/πρέπει και 5% δεν έχουν γνώμη. Στο ερώτημα για το εάν η Κύπρος έπρεπε/πρέπει να συμμετέχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ουκρανίας, 36% απάντησε ότι έπρεπε/πρέπει να συμμετέχει, 58% έχουν αντίθετη άποψη και 6% δεν έχουν γνώμη.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα πιο πάνω στοιχεία, ο κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι όσον αφορά το πρώτο θέμα φαίνεται ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταδεικνύει ότι κάποιοι βλέπουν το ζήτημα με έναν παραλληλισμό προς το κυπριακό και τη νομική του διάσταση. Εξήγησε ότι, αυτοί που είναι υπέρ της καταδίκης της ρωσικής εισβολής πιστεύουν ότι οποιαδήποτε εισβολή και παράνομη κατοχή εδάφους ξένου κράτους πρέπει να καταδικάζεται διεθνώς για να έχει αξιοπιστία ο αγώνας για απελευθέρωση της Κύπρου και τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Πρόσθεσε ότι, υπάρχει όμως και μία άλλη μερίδα που βλέπει το ζήτημα μέσα από καθαρά ιδεολογική σκοπιά, η οποία θεωρεί ότι η Κύπρος πρέπει να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία για πολλούς και διάφορους λόγους. Συνεπώς, συνέχισε, θεωρούν πως δεν πρέπει να παραλληλίσουμε το θέμα, αλλά πρέπει να βλέπουμε το θέμα με βάση αυτό το κριτήριο, ότι δηλαδή επειδή η Ρωσία θεωρείται φιλική χώρα δεν πρέπει να καταδικάσουμε ή τουλάχιστον να επικροτήσουμε τη ρωσική εισβολή στη Ρωσία, την οποία ούτως ή άλλως δεν βλέπουν ως εισβολή, αλλά την θεωρούν περίπου ως νόμιμο δικαίωμα της Ρωσίας να επέμβει στην Ουκρανία, ως πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης ή ως χώρα η οποία έχει μία ιστορική συγγένεια με τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας την άποψη των Κυπρίων για το εάν η Κύπρος θα έπρεπε/πρέπει να συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα ως προς το ότι δεν έπρεπε και αυτό πάλι σε ένα στάδιο πολύ διαφορετικό από το πρώτο, το οποίο έχει να κάνει πλέον όχι με την καταδίκη μέσα από νομικά ή μέσα από ιδεολογικά κριτήρια, αλλά ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έναντι της Ρωσίας.

Αυτοί, συνέχισε, οι οποίοι σαφώς υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να εισβάλει σίγουρα ενστερνίζονται την άποψη ότι δεν έπρεπε να συμμετέχει η Κύπρος στις κυρώσεις, αλλά βλέπουμε εδώ και ένα ποσοστό, οι οποίοι καταδίκασαν την εισβολή να θεωρούν ότι δεν έπρεπε η Κύπρος να λάβει μέτρα.

Ο κ. Ιακώβου, εξήγησε ότι αυτό το θεωρεί κάπως λογικό διότι η συμμετοχή πλέον σε μία διαδικασία λήψης μέτρων έναντι της Ρωσίας από εκεί και πέρα μπορεί να πλήξει τα εθνικά μας συμφέροντα ή να μας καταστήσει εκ των πραγμάτων μέρος της κρίσης. Τα μικρά κράτη, είπε, είναι καλύτερα να αποφεύγουν τέτοια εγχειρήματα, τα οποία έχουν μεγάλο ρίσκο και μπορεί να αποβεί και αρνητικό για τα εθνικά τους συμφέροντα.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της δημοσκόπησης, τη διεξαγωγή της έρευνας ανέλαβε η εταιρεία CMRC – Cypronetwork για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Η έρευνα ήταν ποσοτική, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη, που ετοιμάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο, Γιάννη Μαυρή. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.224 άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου. Το τυπικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 2,8%, ενώ σημειώνεται ότι λόγω στρογγυλοποίησης των ποσοστών, σε κάποιες περιπτώσεις το άθροισμα μπορεί να έχει απόκλιση από το 100%, κατά μία μονάδα (99% ή 101%).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy