Πόσες κραυγές απόγνωσης;

Της
Ελένης Κωνσταντίνου

 

Πόσες κραυγές απόγνωσης;

Κραυγή απόγνωσης από τους αιγοπροβατοτρόφους, κραυγή απόγνωσης από τους συνταξιούχους, από τους ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, κραυγή απόγνωσης από τους καταναλωτές, κραυγή απόγνωσης από την κοινωνία, με μια Πολιτεία να μην μπορεί να αντιδράσει.

Έρχονται λένε χειρότερες μέρες και αναρωτιόμαστε πόσο πιο κάτω θα φτάσουμε, πόσο πιο πολύ θα «ξηλωθούν» επαγγελματικοί κλάδοι ή ακόμη και να αφανιστούν. Όχι ποιο τίμημα, αλλά πόσο θα πληρώσει η κοινωνία αυτή τη φορά; Δυστυχώς, η απόγνωση μεταφράζεται με πολλούς τρόπους και πέρα από την οικονομική καταστροφή έχει και άλλες πτυχές. Τις είδαμε ξανά το 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων που άνθρωποι έχασαν τα χρήματά τους, τις επιχειρήσεις τους, και άλλα που δεν γράφονται δημόσια. Ας μη δούμε το ίδιο έργο με την απόγνωση να επαναλαμβάνεται.

Από χθες οι κραυγές πληθαίνουν, όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι οι αιγοπροβατοτρόφοι καταρρέει ο κλάδος τους και πολλοί προχωρούν σε σφαγές ζώων.

Η οργή μεγάλη και από τους ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων που πλέον εκπέμπουν SOS προειδοποιώντας για απολύσεις εργαζομένων, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που έβαλαν και λουκέτο. Τα ίδια μας έλεγαν πριν λίγο καιρό και οι μικρομεσαίοι του λιανικού εμπορίου που και αυτοί βλέπουν την ακρίβεια να επηρεάζει τον κύκλο εργασιών τους, τις καταναλωτικές συνήθειες, τα ενοίκια και τα άλλα έξοδα όπως τον ηλεκτρισμό να τρέχουν. Προειδοποίησαν μάλιστα και αυτοί με τη σειρά τους ότι στο τέλος δεν θα μπορούν να αποφύγουν τις απολύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις φωνές των πολιτών που βλέπουν μέρα με τη μέρα την ακρίβεια να τους γονατίζει. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και την πολιτική απραξία από μέρους της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά δε τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ο οποίος επεσήμανε ότι η κατάσταση με την αισχροκέρδεια έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια της και δεν προβαίνει σε ελέγχους. Όπως κατήγγειλε, πρατηριούχοι τους τηλεφωνούν και τους λένε ότι όταν έρθει πλοίο στο λιμάνι με φορτίο καυσίμων με υψηλές τιμές, οι εταιρείες τους καλούν να αυξήσουν τις τιμές τους, και αυτό ενώ υπάρχουν αποθέματα με διαφορετική τιμή, πιο χαμηλή.

Τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί εδώ και μήνες, με το ΑΚΕΛ να καταθέτει εισηγήσεις και προτάσεις, ενώ είχε ζητήσει να μπει και πλαφόν στα καύσιμα, ενώ είχε καταθέσει και πρόταση νόμου για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, ώστε το κράτος να αναλάβει μέρους του κόστους από τις συνεχείς αυξήσεις σε αυτά. Άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις κατευθύνσεις του σημειώνει την ανάγκη για λήψη μέτρων για την περαιτέρω ανακούφιση των ευάλωτων καταναλωτών και για τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με χώρες της Ευρώπης ήδη να προβαίνουν σε κινήσεις που ανακουφίζουν εν μέρει τους πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.