ΠΣΕΜ: Δεν υπάρχει πρόνοια για μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές

Δεν υπάρχει πρόνοια για μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΠΣΕΜ.

Αναφερόμενη στη σύσκεψη όλων των φορέων της εκπαίδευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων , η ΠΣΕΜ σημειώνει ότι «δυστυχώς για ακόμα μια φορά δεν έγινε διάλογος μεταξύ των φορέων αλλά ανακοινώθηκαν τα μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει πριν την σύσκεψη».

«Παρόλα αυτά πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα. Η Κυβέρνηση, μας ανακοίνωσε την απόφαση της για να επιστρέψουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στις 21 Μαΐου και να κάνουν μαθήματα στο σχολείο μέχρι τις 26 Ιουνίου. Το μόνο που απαντήθηκε είναι ότι οι μαθητές θα πηγαίνουν σε δύο ομάδες σχολείο (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη)», προσθέτει.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει, επίσης, ότι μόλις 5 μέρες πριν πάνε οι τελειόφοιτοι σχολείο παραμένουν αναπάντητα σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσε πριν 3 μέρες.

«Ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν τα σχολεία τόσο για τους τελειόφοιτους από τις 11 Μαΐου όσο και για τους  υπόλοιπους μαθητές από τις 21 Μαΐου; Πως θα επιλυθεί το πρόβλημα με τον συνωστισμό των μαθητών στα λεωφορεία; Πως πάρθηκε η απόφαση να επιστρέψουν από 21 Μαΐου όλοι οι μαθητές στα σχολεία από τη στιγμή που δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα και τα μέτρα προστασίας για τους τελειόφοιτους μαθητές που θα πάνε στο σχολείο στις 11 Μαΐου;», σημειώνει.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι θεωρεί «απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια για μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές».

«Πως θα προμηθευτούν μάσκες και γάντια όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές από τη στιγμή που δεν θα τους τα προμηθεύσει δωρεάν το κράτος; Πως θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία; Μας ειπώθηκε επίσης ότι θα γίνουν τεστ κορωνοϊου μόνο στους καθηγητές και όχι στους μαθητές. Θα γίνεται συχνή απολύμανση των σχολικών αιθουσών και εγκαταστάσεων ή θα γίνει μόνο μια φορά στην αρχή και μετά θα αφεθούν τα σχολεία στο έλεος τους; Επίσης θέσαμε στη σύσκεψη το εξής ερώτημα το οποίο έμεινε αναπάντητο: Αφού ισχύουν μέχρι τις 21 Μαΐου οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, πως θα πηγαίνουν οι τελειόφοιτοι μαθητές στο σχολείο; Θα πρέπει να στείλουν συγκεκριμένο SMS; Θα έχουν συγκεκριμένο έντυπο μετακίνησης;», προσθέτει.

Είναι απαράδεκτο, συνεχίζει η ΠΣΕΜ, να μένουν αναπάντητα αυτά τα τόσο φλέγοντα ζητήματα 5 μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφέρει, επίσης, ότι μεγαλώνει το άγχος για τους τελειόφοιτους μαθητές καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, «ούτε μας έχουν ενημερώσει στη σύσκεψη για το πότε ξεκινούν οι Παγκύπριες εξετάσεις, για το ποια θα είναι η διάρκεια και το πρόγραμμα των Παγκύπριων εξετάσεων».

«Ως ΠΣΕΜ και ως μαθητές περιμένουμε ακόμα να ανακοινωθεί το περιβόητο πλάνο και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει: μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και μαζικά τεστ, ανακοίνωση ωραρίου λειτουργίας σχολείων τόσο για τους τελειόφοιτους από 11 Μαΐου, όσο και για τους υπόλοιπους μαθητές από 21 Μαΐου, αύξηση των διαδρομών των λεωφορείων και τήρηση των μέτρων προστασίας, άμεση ανακοίνωση ημερομηνιών, διάρκειας και προγράμματος Παγκύπριων εξετάσεων, ψηφιακό εξοπλισμό άμεσα σε όσους μαθητές δεν έχουν ακόμη. Δεν παζαρεύουμε με την υγεία μας – Δεν παζαρεύουμε με τη μόρφωση μας – Δεν παζαρεύουμε με το μέλλον μας», καταλήγει η ΠΣΕΜ, στην ανακοίνωσή της.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.