Ριχάρδος Β’ ο Άρης Σερβετάλης

Οnline παραστάσεις στις 19, 20, 21 Φεβρουαρίου

 

Το Rēs Ratio Network παρουσιάζει την τέταρτη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, «Ριχάρδος Β’», βασισμένη στο έργο του Σέξπιρ «Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Β’», για τρεις online παραστάσεις στις 19, 20, 21 Φεβρουαρίου.

Ο βασιλιάς ως ιερό πρόσωπο, ως Ήλιος. Ο βασιλιάς Ριχάρδος ως κεντρικό σώμα που φωτίζει τους δορυφόρους του -τους υπηκόους, τους κόλακες, τους σφετεριστές του θρόνου, τα γρανάζια του Μεγάλου Μηχανισμού της Ιστορίας, διαγράφοντας την πορεία του προς το Πάθος.

Ο βασιλιάς Ριχάρδος κρημνίζεται από τις παραδοχές που συγκροτούν την εικόνα του, την ταύτιση με το ιερό και την αναμφισβήτητη αίγλη του προσώπου. Η βασιλεία ως κατασκευή, ως πηλός που πλάθεται με τα χέρια και σχηματοποιείται ως σφαίρα, μια ευπαθής Globus Crusinger, ο Kόσμος στα χέρια του βασιλιά.

Ο βασιλιάς πέφτει. Ο τίτλος, η ιδιότητα, η εξουσία αποσπώνται βίαια από το πρόσωπο του Ριχάρδου εξωθώντας τον να επιστρέψει στον εαυτό. Η τραγωδία της επίγνωσης ενός κόσμου που απελευθερώνεται από την αυταπάτη.

Αφορμώμενη από τις ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη, την κατάρρευση της ηθικής τάξης και τον μέγα μηχανισμό της Ιστορίας που αποδεικνύεται ισχυρότερος από τα πρόσωπα και την εξουσία, η παράσταση επικεντρώνεται στην τραγικότητα της εκθρόνισης του βασιλιά και της απογύμνωσής του από κάθε ματαιότητα, στον συνειδησιακό σεισμό που έπεται.

Ο Ριχάρδος ο Β’, έργο γραμμένο το 1595-1596 από τον Ουίλλιαμ Σέξπιρ, διηγείται την ιστορία του βασιλιά Ριχάρδου, του μεσαιωνικού ανθρώπου της εξουσίας, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το γνωστό θέμα της αρπαγής της εξουσίας και στη συνέχεια μάχεται για να κρατηθεί στο ύπατο αξίωμα. Ο Ριχάρδος ο Β’, που η υψηλή κοινωνική θέση είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τον κατατάσσει στους τραγικούς ήρωες, συγκεντρώνει στο πρόσωπο του πλήθος τραγικών χαρακτηριστικών.

Η τραγική μοίρα του Ριχάρδου περνάει πολλά μηνύματα στους αναγνώστες για τις προτεραιότητες που πρέπει να βάζουν οι άνθρωποι, αλλά και για τους ηθικούς φραγμούς που πρέπει πολλές φορές να έχουν. Το ακροατήριο νιώθει έλεος για το χαρακτήρα και φόβο για την τύχη του, κι αυτό είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό που καθιστά τον Ριχάρδο τραγικό ήρωα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy