Σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια αμβλώσεων στην Κύπρο – Καταγγελίες και… απουσία πρωτοκόλλων

Σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια αμβλώσεων καταγράφηκαν στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρθηκε από την Εκπρόσωπο του ΟΚΥΠΥ Αγνή Σιάλαρου, ομάδα αναισθησιολόγων τους απέστειλε πρόσφατα επιστολή με την οποία γνωστοποιείται η άρνηση τους να δώσουν φάρμακο για αναισθησία σε περίπτωση άμβλωσης λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Η Εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ ανέφερε παράλληλα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο, κάτι που είναι σημαντικό να εισαχθεί και να εφαρμόζεται σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σοβαρές ήταν και οι καταγγελίες της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μαρίας Επαμεινώνδα.

Κατήγγειλε ότι το 2020, υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών που μετέβηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια και παρά την τροποποίηση της νομοθεσίας το 2018, επαγγελματίες υγείας του αρνούνταν το δικαίωμα στην έκτρωση με το επιχείρημα ότι είναι παράνομη.

Αναφέρθηκε στην άρνηση γιατρών του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα κατήγγειλε περίπτωση ανήλικης η οποία βρήκε ως λύση να ανατρέξει για φαρμακευτική έκτρωση στα κατεχόμενα.

Όπως ελέχθη στην Επιτροπή, υπάρχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες λόγω μη πρόσβασης σε μεθόδους αντισύλληψης αφού σύμφωνα με την κ. Επαμεινώνδα, η τοποθέτηση σπιράλ γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια μόνο για ιατρικούς λόγους.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, τοποθετήθηκε δια της εκπροσώπου του, Μόνικας Κυριάκου, λέγοντας ότι πρόσφατα ελήφθη απόφαση να αποζημιώνονται από το ΓΕΣΥ μόνο οι αμβλώσεις με συναίνεση της εγκύου με συμβεβλημένο μαιευτήρα μέχρι τις 19 βδομάδες κύησης και εφόσον είναι προϊόν σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι σχολιατρικές υπηρεσίες, το μάθημα της αντισύλληψης γίνεται στην Τρίτη Λυκείου, δύο φορές το χρόνο και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στην πρώτη Λυκείου.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επιδώσει επιστολή προς ΟΑΥ με την οποία θα ζητούν να καλυφθούν όλες οι νόμιμες αμβλώσεις από το σύστημα υγείας και επίσης θα ζητηθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να αναθεωρήσει την ορολογία της ιατρικώς απαραίτητης πράξης.

Αν αυτό δεν γίνει δεκτό τόνισε, τότε θα πρέπει το κράτος να δει πώς είναι δυνατόν να καλύψει μέσα από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής τις επιλογές των γυναικών που δεν μπορούν να ανατρέξουν για άμβλωση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εκεί όπου πολλές φορές το κόστος μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 1.500 ευρώ.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η Ρίτα Σουπερμαν αναφέρθηκε στην απουσία μετρήσεων σε σχέση με τις αμβλώσεις, αφού όπως ελέχθη στη συζήτηση υπάρχουν στοιχεία για 90 το χρόνο.

Όπως είπε, εφόσον δεν υπάρχουν μετρήσεις είναι σαν να βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου τόνισε ότι αναμένει από τον ΟΚΥΠΥ το πρωτόκολλο για τη διαχείριση του δικαιώματος της άμβλωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy