Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμα φάρμακα, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία μη αδειοδοτημένων

Δημιουργήθηκε Επιτροπή για ιατρικό έλεγχο, αλλά έμεινε στην αδράνεια λόγω διαδικαστικών ζητημάτων που προέκυψαν

 

Στην παραδοχή ότι υπάρχει «σοβαρή έλλειψη» σε καινοτόμα φάρμακα, προέβη χθες η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, αφού μόλις 12 από τα 126 καινοτόμα φάρμακα του Υπουργείου Υγείας έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, ενώ ασθενείς απευθύνονται στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας για να εγκριθούν για τα υπόλοιπα. Μάλιστα, ο Επίτροπος Επιθεώρησης του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, έκανε λόγο για μη αδειοδοτημένα φάρμακα που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά, καθώς και για γιατρούς ενταγμένους στο ΓεΣΥ που προτείνουν άλλη από την εισαγμένη στο ΓεΣΥ λύση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του και παράλληλα να μην μπορεί να γίνει έλεγχος κατά πόσον υπήρξε και αίτημα και προς τον ΟΑΥ για κάλυψη.

Στη συνεδρία εξετάστηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στη σοβαρή έλλειψη σε καινοτόμα φάρμακα, τις τιμές των φαρμάκων και τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται στις προσφορές και τη μη ύπαρξη ιατρικού ελέγχου (medical audit).

Για το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων ο αν. Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ενταχθούν 80 από τα 126 καινοτόμα φάρμακα, ενώ σημείωσε ότι ο ΟΑΥ εξασφαλίζει γι’ αυτά πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι το Υπουργείο Υγείας.

Στο θέμα των τιμών των φαρμάκων και των διαδικασιών που ακολουθούνται στις προσφορές, εκφράστηκαν διιστάμενες απόψεις. Η Υπουργός Υγείας και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εξέφρασαν την άποψη ότι ο ΟΑΥ θα μπορούσε να εξασφαλίζει πιο χαμηλές τιμές με την ίδια ποιότητα, ενώ η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, είπε ότι φάρμακο το οποίο το Υπουργείο Υγείας εξασφάλιζε προ ΓεΣΥ στην τιμή των 4 ευρώ, στο ΓεΣΥ κοστίζει 16 ευρώ, ενώ άλλο από 0,44 ευρώ έγινε 7 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι βηματοδότης παρουσίασε αύξηση από 92% μέχρι 121% και βαλβίδες για υδροκεφαλία αύξηση 130%.

Από την άλλη πλευρά, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, είπε ότι αν εφαρμόζονταν διαγωνισμοί από τον ΟΑΥ, όπως έκανε το Υπουργείο Υγείας, το αποτέλεσμα θα ήταν να κινδυνεύαμε με ελλείψεις. Όπως εξήγησε, «αν μια εταιρεία κέρδιζε την αγορά όλης της Κύπρου, οι άλλες εταιρείες θα εξαφανίζονταν». Επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, δήλωσε ότι με το παλιότερο σύστημα προσφορών ο ασθενής δεν είχε δικαίωμα επιλογής, προσθέτοντας ότι: «Δεν θα δεχτούμε να πάμε πίσω στο παλιό σύστημα, η επιλογή είναι βασικό δικαίωμα του ασθενή και του γιατρού».

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, επεσήμανε ότι δεν θα αφαιρεθεί η επιλογή των ασθενών, αλλά όπου μπορεί θα γίνεται διαπραγμάτευση για πιο χαμηλές τιμές. Παραδέχθηκε επίσης ότι πρέπει να εισαχθεί ο ιατρικός έλεγχος και να υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες. Επίσης, ο Μ. Κουλούμας σημείωσε ότι είμαστε η μόνη χώρα χωρίς ιατρικό έλεγχο, προσθέτοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δημιούργησε Επιτροπή, όμως ο ΠΙΣ δεν διορίζει μέλος.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε ότι γίνεται υπερκατάχρηση σε όλα τα επίπεδα και ζήτησε να νομοθετηθεί να μη μπορούν οι γιατροί του ΓεΣΥ να πληρώνονται από οτιδήποτε άλλο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy