Στα δόντια των «μεγάλων» ο Ακάμας

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ

Η Χερσόνησος του Ακάμα είναι ίσως το τελευταίο σημείο αναφοράς στο νησί μας που ακόμη δεν έχει επέμβει μέσα το ανθρώπινο χέρι. Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να απολαύσουν τη μαγεία που τους προσφέρει γενναιόδωρα η φύση, μακριά από τα καυσαέρια και τη φασαρία της πόλης. Πλέον, η φύση του Ακάμα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής το Διαχειριστικό Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά στις περιβαλλοντικές ομάδες. Προωθείται μπροστά στα μάτια μας η οικειοποίηση και ιδιωτικοποίηση της φύσης του Ακάμα, της οποίας πολλές περιοχές ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 όπου δεν επιτρέπεται καμία ανάπτυξη. Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, χώροι στάθμευσης, αναψυκτήρια, διάφορα καταστήματα σουβενίρ και άλλων τοπικών προϊόντων, επέκταση οδικού δικτύου εντός του ΕΔΠ, μέχρι και τέσσερις είσοδοι επί πληρωμή. Η δικαιολογία για την συμπερίληψη της εισόδου επί πληρωμή είναι πως τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Μία δικαιολογία που φυσικά και δεν μπορεί να δώσει συγχωροχάρτι για τις όσες ασύμβατες ενέργειες ετοιμάζονται να γίνουν εντός της χερσονήσου του Ακάμα.

Το κράτος είναι έτοιμο να μπει με τα δυο πόδια μέσα στον Ακάμα και να γίνει έρμαιο στα συμφέροντα της Αρχιεπισκοπής και άλλων μεγιστάνων που έβαλαν στόχο κάθε γωνιά φυσικού πλούτου του νησιού εις βάρος των περιβαλλοντικών μας δικαιωμάτων. Αυτός που θα χάσει πραγματικά όμως είναι το περιβάλλον και συνάμα οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποίησαν αρκετές φορές πως η αυθαίρετη επιχειρηματική επέμβαση στον Ακάμα φέρνει σε άμεσο κίνδυνο τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Μιας περιοχής που ήδη είναι κουτσουρεμένη και παραπεταμένη από το κράτος εδώ και χρόνια, με μόνους προστάτες της τους χιλιάδες των συμπολιτών μας που στέκονται απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου και του κατακερματισμού της περιοχής.

Το κράτος δεν πρέπει να υποκύπτει σε ιδιωτικές και πολιτικές πιέσεις που αποσκοπούν σε μεγαλεπήβολα έργα και κερδοσκοπικές ενέργειες. Αντίθετα, πρέπει να σταθεί αρωγός στην προστασία του περιβάλλοντος του Ακάμα με έργα που θα συμβαδίζουν με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα σέβονται το Δίκτυο Natura 2000 και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Υ.Γ. «Κάθε άνθρωπος έχει ένα θεμελιώδες δικαίωμα για ένα περιβάλλον ποιότητας που επιτρέπει μια ζωή αξιοπρέπειας και υγείας» – Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, Ιούνιος 1972, Στοκχόλμη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy