Στον αέρα η προσπάθεια της κας Λουτ

Πέραν του θέματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος επανάνοιξε και το θέμα της πολιτικής ισότητας απορρίπτοντας τη μια θετική ψήφο. Η τ/κ πλευρά διαμήνυσε ότι η πολιτική ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη.

Της Νίκης Κουλέρμου

Για 4η φορά φθάνει στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, συνεχίζοντας την επί οκτώ μηνών προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Πλην όμως όλα τα δεδομένα, βάσει των εκατέρωθεν δηλώσεων, δείχνουν ότι η επίσκεψη γίνεται στο… κενό! Η προσπάθεια είναι στον αέρα!

Πολύ εύστοχα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε μόλις πριν μερικές μέρες ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδινε μέχρι τώρα την εντύπωση ότι η μεγάλη διαφωνία που υπήρχε με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Εδώ και μερικούς μήνες ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης κρατά ορθάνοιχτο ένα μείζον θέμα: Αυτό της πολιτικής ισότητας, που βάσει της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, του Σεπτέμβρη του 2017, ήταν κλειστό!

Ο κ. Αναστασιάδης προ καιρού ενώ έλεγε ότι αναγνωρίζει στους Τ/κ να έχουν θετική ψήφο σε ζητήματα που είναι ζωτικά για τα συμφέροντα της κοινότητάς τους, εντούτοις «πήρε πίσω» αυτό το δικαίωμα σε ό,τι αφορά στο θέμα του EastMed και του φυσικού αερίου. Και όταν ρωτήθηκε από τη «Χαραυγή» στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 11/3/2019, ο κ. Αναστασιάδης είπε τα εξής: «Το συμφέρον της Κύπρου ενδεχόμενα να ταυτίζεται με το συμφέρον της ΕΕ. Αν π.χ. η ΕΕ πει ότι η λύση του EastMed είναι η πιο συμφέρουσα και η καταλληλότερη δίοδος μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η θέση των Τ/κ και της Άγκυρας είναι να περάσει από την Τουρκία, θα ακολουθήσουμε τι είναι συμφέρον της Τουρκίας ή των Κυπρίων;»

Και στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ στις 2/4/2019 ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε: «Λέω ότι η πολιτική ισότητα υπαγορεύει πέραν των άλλων και τη θετική ψήφο όπως την προβάλλουν, αλλά όχι επί παντός επιστητού για κάθε απόφαση. Σε ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Ε/κ με την επιβολή αποφάσεων που πιθανόν να ζημιώνουν είτε την τ/κ πολιτεία είτε την τ/κ κοινότητα, εκεί να υπάρχει ασπίδα προστασίας».

Στο δε συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ την περασμένη Τετάρτη ήταν η κορύφωση της άρνησης από πλευράς του κ. Αναστασιάδη της μιας θετικής ψήφου στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Δεν κατανοεί -είπε ο Πρόεδρος- τι του εισηγούνται κάποιοι να αποδεχθεί, ότι «για κάθε απόφαση που θα παίρνει το κεντρικό κράτος θα πρέπει να έχω -όπως είπε- μια θετική ψήφο των Τ/κ προκειμένου να υπάρξει η πολιτική ισότητα όπως την αποκαλούν».

«Και αυτό θα είναι πολιτική ισότητα ή θα δημιουργεί πολιτική ανισότητα;» διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε το μέγεθος της άρνησής του στο ζήτημα όταν διερωτήθηκε: «Ποιο άλλο Σύνταγμα της όποιας χώρας, είτε των Ηνωμένων Εθνών, είτε της ΕΕ, είτε όποιου συντεταγμένου κράτους προνοεί η μια κοινότητα ή η μία πολιτεία να αποφασίζει για την τύχη της υπολοίπου χώρας γιατί έτσι εξασφαλίζεται τάχα η πολιτική ισότητα;»

Στην ουσία ο κ. Αναστασιάδης, για πρώτη φορά δημόσια, ακύρωσε τη σύγκλιση που είχε επιτευχθεί επί Χριστόφια -Ταλάτ και επαναβεβαιώθηκε επί Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Το μόνο κόμμα που αντέδρασε σ’ αυτή την εκπληκτική στρεψοδικία του κ. Αναστασιάδη ήταν το ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζοντας ότι:

  • Υπήρχε σύγκλιση για μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο σε όλα τα θέματα. Η θέση της πλευράς μας για μία θετική ψήφο μόνο όταν επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφορούσε τα όργανα χαμηλής πολιτικής, ουδέποτε το Υπουργικό.
  • Στο Μοντ Πελεράν 1 επιτεύχθηκε σύγκλιση για τα όργανα χαμηλής πολιτικής και όντως στη συνέχεια υπαναχώρησε η τουρκοκυπριακή πλευρά επανερχόμενη στη θετική ψήφο σε όλα αυτά τα όργανα.
  • Και ο κ. Αναστασιάδης όμως, υπαναχώρησε από τη σύγκλιση για μία θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης στο Υπουργικό.
  • Η μία θετική ψήφος αντικατέστησε τα βέτο της Ζυρίχης και το παράδοξο είναι ότι ενώ στη συνέχεια ο ίδιος ο Πρόεδρος κακώς τα επανέφερε, τώρα απορρίπτει ακόμα και τη μία θετική ψήφο.

«Εμμένοντας σε αυτή την άρνηση δεν είναι δυνατό να αναμένουμε θετική κατάληξη στους όρους αναφοράς», επεσήμανε το ΑΚΕΛ.

Γιατί έρχεται η κα Λουτ;

Και το ερώτημα είναι: Τι περιμένει να ακούσει η κα Λουτ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή τον κ. Ακιντζί στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει μαζί τους σήμερα;

Η κα Λουτ είναι απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, από τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένει στις 15 Απριλίου να του επιδοθεί έκθεση για τις καλές του Υπηρεσίες. Μια έκθεση που ζητήθηκε τον περασμένο Γενάρη με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι όροι εντολής της οποίας αμφισβητούνται από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος…

Αν όσα ακούσαμε δημόσια ισχύουν, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουν οι συνομιλίες από κει που έμειναν στο Κραν Μοντάνα όπως διακηρύσσει κάθε τρεις και λίγο ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του. Γιατί εκτός από τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, υπάρχει τώρα και χάσμα στο θέμα της μιας θετικής ψήφου και της πολιτικής ισότητας. Για την τ/κ πλευρά η πολιτική ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, απάντησε προχθές η σύμβουλος του κ. Ακιντζί στον κ. Αναστασιάδη.

Αν ο κ. Αναστασιάδης κοροϊδεύει τη διεθνή κοινότητα δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί. Η κα Λουτ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν τρώνε κουτόχορτο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy