Στον Πύργο του Οθέλλου αναστήθηκε η ελπίδα

* Οι μνήμες ζωντάνεψαν, η νοσταλγία κυριάρχησε και η πίστη για καλύτερες μέρες επικράτησε σε ένα χώρο και σε ένα μέρος που συντηρεί το όνειρο και την προσδοκία

Γράφει: Μαρία Φράγκου

othello ammoxostos

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε από νωρίς. Οχι για να δεχθεί τα διαπιστευτήρια των ξένων πρέσβεων στον βασιλιά, όπως γινόταν άλλοτε… Αλλά για να δεχθεί τα διαπιστευτήρια αυτών που πίστεψαν και πιστεύουν στην ελπίδα πως θα ανατείλουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας. Διαπιστευτήρια που δεν συνοδεύονται από πρωτόκολλο και δεν κάνουν διακρίσεις σ’ αυτούς που θα τα υποβάλουν…

«Οικοδεσπότες» στον Πύργο του Οθέλλου ο Τάκης Χατζηδημητρίου και ο Αλί Τουντζάι. Δύο Κύπριοι, που μέσα από τη συλλογική δουλειά της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μάς έκαναν να πιστέψουμε ξανά πως το όνειρο δεν χάθηκε. Πως η προσδοκία να επανενώσουμε τον τόπο μας παραμένει ζωντανή. Και πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Πέμπτη, 2 Ιουλίου. Λίγο πριν τις 7.30 το βράδυ. Το φως του ήλιου λούζει τα τείχη του πύργου. Σκιές από κίτρινο και κόκκινο χρώμα δημιουργούν μια εικόνα ανεπανάληπτη. Μαγική…

othello ammoxostos

Από την ταράτσα, το τοπίο ειδυλλιακό. Η μεσαιωνική Αμμόχωστος απλώνεται μπροστά μας. Επιβλητικός ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 14ου αιώνα. Εδώ στέφονταν οι Φράγκοι ηγεμόνες του βασιλείου της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ. Και τέμενος από το 1571.

Το ίδιο εντυπωσιακό ανάστημα, το ίδιο επιβλητικό μέγεθος μέσα στους αιώνες… Παραδίπλα η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων. Το τελειότερο δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής. Από τα μνημεία, τουλάχιστον, που σώζονται στην Κύπρο. Το Βασιλικό Παλάτι… Πιο πάνω ο Αγιος Γεώργιος ο Εξορινός. Απλώνεις το χέρι και θαρρείς πως θα αγγίξεις τα φοινικόδεντρα στον περίβολο των μνημείων…

Ο ήλιος έδυσε. Και το κίτρινο – κόκκινο χρώμα του έδωσε τη θέση του στο γκρίζο. Λίγο φως και λίγο σκοτάδι. Και τα τείχη αλλάζουν όψη. Κι ένα γλυκό αεράκι που φυσά εκείνη την ώρα, κι ένα περιστέρι που κάθεται στην προεξοχή του παραθύρου, δυναμώνουν τη νοσταλγία.

Και τη συγκίνηση. Και αισθήματα θλίψης σε κυριεύουν στην γιορτινή, κατά τα άλλα, ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην πλατεία του Πύργου.

Ο κόσμος μαζεύεται σιγά – σιγά. Στο κόκκινο χαλί τους υποδέχονται οι «οικοδεσπότες». Επίσημοι καλεσμένοι και από τις δύο πλευρές. Ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι.

Η μεσαιωνική Αμμόχωστος ζωντανεύει ξανά. «Χρόνια έχει να δει η Αμμόχωστος τέτοια σύναξη. Αιώνες έχει να δει τόσους πολλούς ανθρώπους, από τόσες φυλές και έθνη. Να ακούσει τόσες λαλιές, σαν εκείνες που γνώριζε τα παλιά χρόνια που την γέμιζαν πλούτο και δόξα», λέει ο Τάκης Χατζηδημητρίου. Εδώ οι ξένοι πρέσβεις έδιδαν τα διαπιστευτήριά τους στον βασιλιά. «Σήμερα ήρθαμε να φέρουμε το δικό μας μήνυμα της συμπόρευσης και του αμοιβαίου σεβασμού», είπε γεμάτος συγκίνηση.

Δεν μεταχειριζόμαστε τα μνημεία σαν πέτρες, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν αξία και σημασία για όλους μας, είπε υποδεχόμενος τον κόσμο ο Αλί Τουντζάι. Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου είναι ανεκτίμητη και ο μεγαλύτερος πλούτος μας, είπε, κι έχει κάθε δίκαιο να είναι συγκινημένος. Μικρός, έπαιζε στην πλατεία του πύργου. Και από τότε η αποκατάσταση του έγινε γι` αυτόν όνειρο. Το μοιράστηκε με τον συμπρόεδρο του στην Τεχνική Επιτροπή, κι εκείνο το όνειρο έγινε κτήμα όλης της Κύπρου.

othello ammoxostos

Πύργος του Οθέλλου, χωρίς Οθέλλο; Χωρίς Δυσδαιμόνα; Χωρίς Ιάγο και χωρίς Κάσσιο; Η εικόνα πρέπει να συμπληρωθεί. Κι αυτό το ρόλο θα τον αναλάβουν οκτώ Τ/κ και Ε/κ ηθοποιοί. Μια περίληψη του έργου στα ελληνικά και στα τούρκικα. Και μετά οι διάλογοι στα αγγλικά. Στα πέτρινα σκαλοπάτια του πύργου ζωντανεύει το σεξπηρικό έργο. Και οι συνειρμοί αναπόφευκτοι.

 

othello ammoxostos

Ο Ιάγος βάζει λόγια στον Οθέλλο. Τον στρέφει κατά του έμπιστου του Κάσσιου. Αλλά προπάντων τον κάνει να αμφισβητήσει την πίστη και την αγάπη της Δυσδαιμόνας. Και τυφλωμένος από τη ζήλια θα την σκοτώσει. Για να δώσει κι ο ίδιος τέλος στη ζωή του, όταν αντιληφθεί την πλεκτάνη κι όταν θα καταλάβει πως άδικα αμφισβήτησε την αρετή της συζύγου του. Πότε θα σταματήσουν οι λογής -λογής Ιάγοι να βάζουν λόγια σε Ε/κ και Τ/κ και να σπέρνουν την διχόνοια; Πότε θα σταματήσουν οι λογής – λογής Ιάγοι να μπαίνουν ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ εμποδίζοντας την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια;

 

 

Δικαιωμένοι και χαρούμενοι

othello ammoxostos

UNDP και Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδότησαν το έργο της αναστήλωσης του μνημείου του Πύργου του Οθέλλου. Και οι εκπρόσωποι τους δηλώνουν δικαιωμένοι, χαρούμενοι και περήφανοι για το θαύμα που μπορεί να κάνει η συνεργασία Ε/κ και Τ/κ.

Ο Πύργος του Οθέλλου, είναι το 11ο έργο που ολοκληρώνεται από τότε που το UNDP συμβάλλει στο έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το πρώτο στην Αμμόχωστο, «που φαντάζει σαν να το χρωστούσαμε από παλιά λόγω της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης». Είναι το μεγαλύτερο έργο που ολοκλήρωσε μέχρι σήμερα η Τεχνική Επιτροπή και οι εργασίες συντήρησης διήρκησαν έντεκα μήνες. Το κόστος αποκατάστασης έφθασε περίπου τα 11 εκ. ευρώ.

“Μια πύλη στο μέλλον” είναι η έκθεση φωτογραφίας με εκθέματα που βρέθηκαν στον ιστορικό αυτό χώρο κατά τις εργασίες αλλά και φωτογραφίες από το έργο της Τεχνικής Επιτροπής. Και λειτουργεί σαν χάρτης για όλους όσοι πρώτη φορά άκουσαν ή είδαν τον Πύργο του Οθέλλου και φρεσκάρει τη μνήμη όσων, χρόνια τώρα, ζούσαν με την προσμονή να ξαναπατήσουν τα σκαλοπάτια του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy