Συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας για τη μετάλλαξη «Όμικρον»

Πιθανόν να πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, όπως έγινε το 2020, τονίζει ο Λ. Κωστρίκκης


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Σε συναγερμό βρίσκονται από την Παρασκευή οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού «Όμικρον».

Ο Υπουργός Υγείας έχει συνεχείς συσκέψεις, διαβουλεύσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ την Παρασκευή συμμετείχε σε σύσκεψη με την Ομάδα που συστάθηκε που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, όπως αναφέρει με το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας θα έχει σύσκεψη με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ενώ σήμερα θα έχει σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ γενικότερα για την ετοιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Η ανησυχία είναι έκδηλη αφού σύμφωνα με ειδικούς η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από ό,τι υπήρχε μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, στην εκτίμηση ότι πιθανόν να ξαναζήσουμε έναν πόλεμο που νομίζαμε ότι έχουμε κερδίσει προέβη στον Άστρα 92,8 ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, αναφερόμενος στο νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Βιολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε ότι το νέο στέλεχος είναι πιθανόν να μπορεί να ξεφύγει από την ανοσία των εμβολίων. Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να μιλάμε για σχεδόν ένα νέο κορονοϊό και πιθανόν να πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή όπως έγινε το 2020.

Ο κ. Κωστρίκκης σημείωσε πάντως ότι πρέπει να αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφού τρέχουν μελέτες. Ο Λεόντιος Κωστρίκκης πρόσθεσε ότι το στέλεχος Όμικρον είναι ο πιο μεταδοτικός ιός και έκανε λόγο για τρομακτική μετάλλαξη.

Τόνισε ότι το ανησυχητικό είναι ότι αυτό το στέλεχος παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλες και σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να μπορούν να επηρεαστούν τα αντισώματα που έχουμε αναπτύξει από τα εμβόλια.

Ο κ. Κωστρίκκης είπε επίσης ότι η μετάλλαξη Δ πήρε 3 μήνες για να επικρατήσει, ενώ σήμερα το στέλεχος Όμικρον επικράτησε σε 2 εβδομάδες, κάτι που αποδεικνύει την υψηλή μεταδοτικότητά του.

 

 

Αναβάλλονται εκδηλώσεις λόγω «Όμικρον»
Το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε αναβολές εκδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες μέρες εκεί και όπου κριθεί ότι είναι αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με την αξιολόγηση των δεδομένων της μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον», μέσα από τις συνεχείς διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιούν οι Υγειονομικές Αρχές.
Mε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε την αναβολή του φιλανθρωπικού ποδοσφαιρικού αγώνα που θα πραγματοποιείτο σήμερα στη Λεμεσό.
Η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης του φιλανθρωπικού ποδοσφαιρικού αγώνα, για οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου Ατόμων με Αυτισμό, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.