Συνδροµή των ευρωπαϊκών θεσµών για αλλαγή του καθεστώτος της Αµµοχώστου µέσα από συγκινητικό φωτογραφικό υλικό

  • H πόλη δεν ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στους Ε/κ και Τ/κ νόµιµους κατοίκους της
  • Ο δήµαρχος Αµµοχώστου παραδέχθηκε πως στο παρελθόν στην ε/κ πλευρά φανήκαµε «επιµηθείς και όχι προµηθείς» και πως έγιναν λάθη
  • Οι συνοµιλητές του ∆ήµου Αµµοχώστου συµφώνησαν πως το κλειδί είναι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να ξεκινήσει από εκεί που έµεινε
  • Ο δήµος θεωρεί καθήκον την πρόταξη του θέµατος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, όπως είπε, αν χαθεί το Βαρώσι, αυτή θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού
  • Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι οµιλίες των δύο νέων από την Αµµόχωστο, ενός Ε/κ και ενός Τ/κ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία, καθώς και τη δίψα για την επίλυση του Κυπριακού

Τη συνδροµή των ευρωπαϊκών θεσµών, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για να εµποδιστούν νέα βήµατα αλλαγής του καθεστώτος της Αµµοχώστου, ζήτησε αντιπροσωπεία του ∆ήµου Αµµοχώστου στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες µε αξιωµατούχους της Κοµισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύο µέρες µετά την έκθεση φωτογραφίας για την Αµµόχωστο που φιλοξενήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο υπό τον τίτλο «Μαζί για την κοινή µας πατρίδα, για το κοινό µας µέλλον».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόνιµη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο δήµαρχος Αµµοχώστου Σίµος Ιωάννου ανέφερε πως στις επαφές που είχαν τα µέλη της αποστολής µετέφεραν το ιστορικό των έκνοµων ενεργειών της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς στα Βαρώσια και εξήγησαν πως η πόλη δεν ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στους Ε/κ και Τ/κ νόµιµους κατοίκους της.

Οι συνοµιλητές του ∆ήµου Αµµοχώστου συµφώνησαν πως το κλειδί είναι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να ξεκινήσει από εκεί που έµεινε και πως οι θέσεις για λύση δύο κρατών δεν µπορούν να γίνουν αποδεκτές, ενώ παραδέχθηκαν πως η κατάσταση είναι σήµερα δύσκολη λόγω της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ιωάννου στάθηκε ιδιαίτερα στη συµµετοχή δύο νέων Αµµοχωστιανών στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την Αµµόχωστο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι µοιράστηκαν τις εµπειρίες τους και τις σκέψεις τους για το µέλλον της πόλης. Όπως τόνισε, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να συνεργαστούν και να επαναφέρουν την πόλη στη θέση που είχε στην Κύπρο, αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πριν την εισβολή.

Ενεργοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου

Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για καλή συνάντηση µε την κα Σπανού, επικεφαλής του γραφείου του Αντιπροέδρου της Κοµισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, επισηµαίνοντας τη σηµασία της στήριξης από τον κ. Σχοινά, ο οποίος παρευρέθηκε την Τρίτη και στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την Αµµόχωστο.

Μάλιστα, ανέφερε πως συζητήθηκε το ενδεχόµενο επίσκεψης της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναφορών (PETI) Ντολόρ Μοντσεράτ (ΕΛΚ, Ισπανία) στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσει η ίδια την κατάσταση που επικρατεί. Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν σκέψεις να επιδιωχθεί νέα έκθεση της επιτροπής αναφορών για το Βαρώσι, ο κ. Ιωάννου και το µέλος του Δηµοτικού Συµβουλίου Αντρέας Βραχίµης συµφώνησαν πως αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα θετικό, καθώς η σηµερινή έκθεση ικανοποιεί πλήρως το δήµο και την ε/κ πλευρά.

Ο δήµαρχος Αµµοχώστου ανέφερε ακόµα πως κατά τη συνάντηση µε την επίτροπο Κυριακίδου συζητήθηκε η πιθανότητα µιας κοινής εκδήλωσης Ε/κ και Τ/κ νέων από την Αµµόχωστο στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα της Κύπριας επιτρόπου.

Ερωτηθείς τι µπορεί πρακτικά να γίνει και τι συζητήθηκε κατά τις επαφές µε τους Ευρωπαίους αξιωµατούχους, ο κ. Ιωάννου σηµείωσε πως υπάρχει συµφωνία να υπάρξει µια προσπάθεια από τη βάση του πληθυσµού που να αναγκάσει τις πολιτικές ηγεσίες να αναλάβουν βήµατα για το Κυπριακό.

Επικίνδυνη η σαλαµοποίηση της Αµµοχώστου

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες που έχει από τη νέα κυπριακή κυβέρνηση, ο δήµαρχος Αµµοχώστου επεσήµανε ως θετικό το γεγονός πως ο νέος Υπουργός Εξωτερικών στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στην προτεραιότητα του θέµατος της Αµµοχώστου. Παραδέχθηκε πως στο παρελθόν στην ε/κ πλευρά φανήκαµε «επιµηθείς και όχι προµηθείς» και πως έγιναν λάθη, αλλά θα δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει µε τους σχεδιασµούς της.

Όσον αφορά τη συνδροµή της νέας κυπριακής κυβέρνησης στην προσπάθεια για την Αµµόχωστο, υπογράµµισε πως ο δήµος θεωρεί καθήκον την πρόταξη του θέµατος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, όπως είπε, αν χαθεί το Βαρώσι, αυτή θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού, προειδοποιώντας πως η Αµµόχωστος σαλαµοποιείται καθώς η τ/κ πλευρά ανοίγει σταδιακά µέρη της περίκλειστης πόλης.

Υπογράµµισε αρκετές φορές πως διαφωνεί µε το επιχείρηµα περί µη αµµοχωστοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας πως την τύχη που είχαν άλλες περιοχές των κατεχοµένων που δεν µπορούν πλέον να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, την είχαν ήδη και περιοχές της ίδιας της Αµµοχώστου, µε τα Βαρώσια να παραµένουν το τελευταίο σηµείο.

Σε σχέση µε τις επαφές που ο ∆ήµος Αµµοχώστου έχει µε τον τ/κ δήµο Αµµοχώστου -ο οποίος, όπως θύµισε, προβλέπεται από το Σύνταγµα- ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως µετά το πάγωμα της συνεργασίας από τον προηγούµενο δήµαρχο, Ισµαήλ Αρτέρ, γίνονται τώρα επαφές µε τον νέο δήµαρχο Σουλεϊµάν Ουλουτσάι και αναµένεται σύντοµα συνάντηση.

Ο κ. Ιωάννου επεσήµανε πως η εκλογή Ουλουτσάι από το κόµµα της Αριστεράς CTP αποτελεί ένδειξη ότι η πλειοψηφία των Τ/κ της πόλης θέλει τη λύση.

​​​​​​Η ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας και η συγκίνηση

Η έκθεση φωτογραφίας για την Αµµόχωστο φιλοξενήθηκε την περασµένη εβδοµάδα στο Ευρωκοινοβούλιο υπό τον τίτλο «Μαζί για την κοινή µας πατρίδα, για το κοινό µας µέλλον».

Η έκθεση πραγµατοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Αµµοχώστου και τον φωτορεπόρτερ και κινηµατογραφιστή Τάσο ∆ηµητριάδη, στον οποίο ανήκει το φωτογραφικό υλικό.

Στην οµιλία του ο κ. Γεωργίου, στα εγκαίνια της έκθεσης, τόνισε πως «η έκθεση µάς δίνει µια σπάνια ευκαιρία να πάρουµε µια γεύση από τη σκληρή πραγµατικότητα του διχασµού, τις τοξικές συνέπειες της κατοχής, δείχνοντας πώς ήταν η πόλη και πώς είναι τώρα». Όπως εξήγησε, οι φωτογραφίες αντιπαραθέτουν, ζωντανά, τη ζωή των κατοίκων της Αµµοχώστου πριν από το 1974, αποτίοντας φόρο τιµής στα επιτεύγµατά τους πριν από την τουρκική εισβολή, µαζί µε την τρέχουσα κατάσταση της πόλης και την απώλεια ασφάλειας που ακολούθησε την εισβολή.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράµµισε πως η Αµµόχωστος ζει στις καρδιές µας και η έκθεση είναι ένας τρόπος να καταγγείλουµε τις έκνοµες ενέργειες της Τουρκίας και να στείλουµε ηχηρό µήνυµα πως η διχοτόµηση δεν αποτελεί επιλογή για τον κυπριακό λαό, γι’ αυτό και επιβάλλεται να επαναρχίσουν άµεσα οι διαπραγµατεύσεις και να εργαστούµε για την επίλυση του Κυπριακού, την επιστροφή της Αµµοχώστου στους νόµιµους κατοίκους της και την επανένωση της Κύπρου και του λαού µας.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι οµιλίες των δύο νέων από την Αµµόχωστο, ενός Ε/κ και ενός Τ/κ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία, καθώς και τη δίψα για επίλυση του Κυπριακού.

Κυριάκος Λοϊζου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy