Τα χαρούπια στην εκπαιδευτική διαδικασία και σίτιση των μαθητών

Χαρούπια... ο μαύρος χρυσός της Κύπρου


 

 

  • Μια καινοτόμα, ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΚΑ προς το Υπουργείο Γεωργίας

 

 

Του Γιάννη Κακαρή

 

 

Την προστασία και ενίσχυση των καλλιεργειών χαρουπιάς, ώστε να ενταχθεί το προϊόν ως βασική τροφή στα σχολεία και τη δημιουργία της αρμόζουσας κουλτούρας για τη χαρουπιά ανάμεσα στην κοινωνία, εισηγείται η Ένωση Κυπρίων Αγροτών προς το Υπουργείο Γεωργίας.

Αφορμή για αυτή την πρόταση ήταν η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, για τα προγράμματα παροχής φρούτων, λαχανικών  και γάλακτος στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα δύο αυτά προγράμματα υλοποιούνται από το Τμήμα Γεωργίας και εφαρμόζονται σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία φοιτούν παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και φρέσκου γάλακτος (χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων ουσιών) από τα παιδιά, η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και η εισαγωγή καλών διατροφικών συνηθειών.

Στα προγράμματα είναι ενταγμένα 291 σχολεία ανά το παγκύπριο (140 στη Λευκωσία, 70 σε Λάρνακα και Αμμόχωστο, 81 σε Λεμεσό και Πάφο).

Το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε €790.221, από τις οποίες οι €390.044 αφορούν την παροχή οπωροκηπευτικών και οι €400.177 την παροχή γάλακτος στα σχολεία.

Το 15% του σχετικού κονδυλίου χρησιμοποιείται για την εφαρμογή συνοδευτικών μέτρων. Τα συνοδευτικά μέτρα αποσκοπούν στη βελτίωση των γνώσεων, στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών ως προς την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος και περιλαμβάνουν δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων, μαθήματα γευσιγνωσίας, εργαστήρια παρασκευής χαλλουμιού και αναρής, επισκέψεις σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, αγορές κ.ά.

 

Πετάμε τα κυπριακά προϊόντα επειδή έτσι θέλει η Ευρώπη

Ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα αυτά να μένουν στα χωράφια ή να καταλήγουν στις χωματερές, αφού η κυπριακή αγορά δεν απορροφά τα προϊόντα λόγω της πανδημίας, ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας προμηθεύεται από εισαγόμενα προϊόντα. Μάλιστα φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα, καθώς για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους πάνω από τους ντόπιους μικροπαραγωγούς.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή Γεωργίας ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας Αντώνης Μαζέρης, «το σχολικό πρόγραμμα λειτουργεί με βάση ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος δεν επιτρέπει τον περιορισμό χορήγησης μόνο κυπριακών προϊόντων. Αυτό που επιτρέπει και γίνεται είναι να καθορίζονται τα επιλέξιμα προϊόντα». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι «ένα ποσοστό μήλων και σταφυλιών είναι εισαγόμενα».

Από την πλευρά τους οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν όπως όλα τα προϊόντα που διατίθενται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι κυπριακής παραγωγής.

 

Προστασία της χαρουπιάς και χρήση των χαρουπιών

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Γεωργίας, η ΕΚΑ προτείνει νέες δράσεις που ενισχύουν την παράδοση του τόπου μας στην παραγωγή χαρουπιών. Μάλιστα, κάνει ένα βήμα παραπάνω ζητώντας όπως το χαρούπι ενταχθεί ως τροφή στα σχολεία, αλλά και στα συνοδευτικά μέτρα.

Όπως αναφέρει η Οργάνωση των αγροτών, προτείνεται η ένταξη και των χαρουπιών στο πρόγραμμα αυτό, ως ένα πολύ καλό θρεπτικό προϊόν για τον κυπριακό λαό για αιώνες.

Υπογραμμίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει στη διατροφή των ανθρώπων, σημειώνει ότι χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων στον άνθρωπο, αλλά και ως αντιοξειδωτικό φάρμακο κατά του καρκίνου.

Επιπρόσθετα η ΕΚΑ, καταγράφει ότι παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάλειψης και της παράνομης εκκοπής της, όπου την χρησιμοποιούν για παραγωγή καρβούνων, χαρακτηρίζοντάς το καταδικαστέο και απαράδεκτο.

Ως εκ τούτου, εισηγείται τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης της χαρουπιάς, δίνοντας κίνητρα για μαζική φύτευση νέων καλλιεργειών από χαρουπιές.

Τα μέτρα που προτείνει η ΕΚΑ είναι:

  • Να καταγραφούν όλες οι χαρουπιές που βρίσκονται στα οικόπεδα σε δήμους και κοινότητες. Στον Δήμο Λεμεσού υπάρχουν πάρα πολλές εγκαταλειμμένες χαρουπιές σε οικόπεδα. Οι δήμοι και οι κοινότητες να ετοιμάσουν ολοκληρωμένη πρόταση αφού συνεννοηθούν και με το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με στόχο «κάθε ενορία, γειτονιά να αναλάβει να φροντίζει τις χαρουπιές». Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί και η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου, ο οποίος εάν θέλει θα την αναλάβει ο ίδιος, εάν όχι ο δήμος ή οι δημότες της ενορίας/γειτονιάς.
  • Τα χαρούπια θα μπορούσαν να προσφέρονται ως πρόγευμα στα παιδιά στο Δημοτικό της κάθε ενορίας ή κοινότητας.
  • Καθιέρωση της «Γιορτής της Χαρουπιάς» για όλη την Κύπρο.
  • Δημιουργία ειδικών πάρκων για την χαρουπιά σε Δήμους και Κοινότητες.
  • Να γίνουν διαλέξεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τα οφέλη της χαρουπιάς στον άνθρωπο. Για το σκοπό αυτό να δημιουργηθούν «Ομάδες στήριξης και ανάδειξης της χαρουπιάς στο δήμο/κοινότητά μας».