Τα τετράμηνα στο επίκεντρο της συνάντησης της Επ. Παιδείας με την Υπουργό την επόμενη βδομάδα

Την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου με την κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι κατά την επίσκεψη η Υπουργός θα ανταλλάξει προτάσεις με τα μέλη της Επιτροπής, «για να δούμε τις πολιτικές της προθέσεις και τα θέματα που προκύπτουν».

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «ένα θέμα που είναι κατ’ επείγον, είναι τα τετράμηνα, αλλά και η βαθμολόγηση των παιδιών το χειμερινό τετράμηνο και η μεγάλη αποτυχία που προέκυψε από τις διαρροές και πολλά άλλα θέματα. Θα επιδιώξουμε ως επιτροπή να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί της, αλλά θα ακούσουμε τις πρώτες πολιτικές προτάσεις από την Υπουργό».

Σχετικά με τα τετράμηνα, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι, αναλόγως των προθέσεων της εκτελεστικής εξουσίας, «θα δούμε αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Αν δεν υπάρχει θα προχωρήσουμε ως Επιτροπή Παιδείας».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μυλωνάς είπε ότι πρέπει να εξεταστεί αν είναι συνταγματικό να κατατεθεί πρόταση νόμου για κατάργηση υφιστάμενου. «Αλλά η Βουλή είναι και πολιτικό σώμα, όχι μόνο νομοθετικό και ελέγχου. Από την άλλη πρέπει να δούμε και τη συζήτηση που θα προκύψει για την καλύτερη δυνατή, αποτελεσματική αξιολόγηση των παιδιών από τον Σεπτέμβριο».

«Δεν γίνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ τα παιδιά μας να είναι μέσα σε κουτιά», είπε. «Για μένα μεταρρύθμιση είναι να σπάσουμε αυτά τα κουτιά, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση».

Για το ίδιο θέμα, ο Χρίστος Χριστοφίδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι, τόσο η εκτίμηση του ΑΚΕΛ, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι «ο θεσμός των τετραμήνων έχει αποτύχει πλήρως. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, που έστω και καθυστερημένα, έστω μετά από τόσα χρόνια, έστω με τις αρνητικές συνέπειες που είχαν χιλιάδες μαθητές μας, γονείς και εκπαιδευτικοί, φαίνεται να γίνεται πλέον κοινή πεποίθηση ότι αυτός ο θεσμός έχει αποτύχει, έχει θυματοποιήσει τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία και βεβαίως το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Δήλωσε, ωστόσο, ότι «δεν αντιμετωπίζεις τον καρκίνο με ασπιρίνες. Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση», για να σημειώσει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει τώρα μια συζήτηση «για φτιασιδώματα των εξετάσεων τετραμήνων, όπως για παράδειγμα αυτά που μας έφερε το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Προδρόμου. Γιατί η αποτυχία δεν είναι στις λεπτομέρειες εφαρμογής. Η αποτυχία είναι στη φιλοσοφία του ίδιου του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων».

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι στη χθεσινή επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ενώ προεκλογικά  υπήρξε μια ξεκάθαρη θέση ότι «φυσικά και θα καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων», ο κ. Χριστοδουλίδης μιλά για βελτιώσεις του θεσμού. «Αν αυτή θα είναι η κυβερνητική θέση, πολύ φοβούμαι ότι θα γίνει ακόμα μια τρύπα στο νερό. Αν αυτή θα είναι η κυβερνητική θέση, εμείς θα ζητήσουμε τάχιστα να προωθηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και για ρυθμίσεις για την τρέχουσα χρονιά».

Τέλος, σημείωσε ότι ελπίζει ότι αυτό που δημόσια δήλωναν όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων «ότι ήρθε ο καιρός να τελειώνουμε με αυτό τον αποτυχημένο θεσμό, θα γίνει πράξη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy