Τατιάνα Τσιέττη: “Επιλογή” για την ανάπτυξη πολιτισμού ειρήνης

@Παύλος Βρυωνίδης

Συνέντευξη στον Αντώνη Γεωργίου

Η πολιτιστική κίνηση Λεμεσού Επιλογή ιδρύθηκε το 1992 και είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Κύπρου, με περισσότερους από 250 φίλους και μέλη, που εμπλέκονται σε τακτικές δραστηριότητες των χορωδιακών τμημάτων της και σε άλλες δράσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρό της, Τατιάνα Τσιέττη, η Επιλογή «συνεχίζει να επιλέγει και να διαμορφώνει δράσεις που αναπτύσσουν την πνευματική καλλιέργεια και βελτιώνουν τον γενικότερο πνευματικό πολιτισμό». Όπως μας ανέφερε, επίσης, «ο εθελοντισμός, η συλλογική εργασία και η αφοσίωση αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά επιτυχίας» της Επιλογής, η οποία διεκδικεί «μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό, διαφάνεια στην κατανομή των χορηγιών και λιγότερη γραφειοκρατία όπως και συνεργασία Πολιτιστικών Υπηρεσιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η Επιλογή παρουσιάζει την Κυπριακή Σερενάτα, «μια περιδιάβαση στο λυρισμό της κυπριακής μουσικής, ποίησης και ζωγραφικής», στο Θέατρο Ριάλτο στις 5 Μαΐου

ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΣΙΕΤΤΗ

  • Είκοσι έξι χρόνια Επιλογής για την ανάπτυξη πολιτισμού ειρήνης
  • Διεκδίκηση μεγαλύτερου προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό

Η Επιλογή κλείνει σχεδόν 26 χρόνια παρουσίας στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Ποιοι ήταν οι στόχοι όταν ιδρύθηκε, θεωρείτε πως έχουν επιτευχθεί;

Οι στόχοι της Επιλογής είναι ακόμα και σήμερα οι σκοποί του καταστατικού ίδρυσής της το 1992. Σκοποί που συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολιτισμού ειρήνης. Η Επιλογή συνεχίζει να επιλέγει και να διαμορφώνει δράσεις που αναπτύσσουν την πνευματική καλλιέργεια και βελτιώνουν τον γενικότερο πνευματικό πολιτισμό στον τόπο μας. Επιδιώκει δράσεις που προβάλουν Κύπριους δημιουργούς, που καλλιεργούν το διάλογο, αναπτύσσουν πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και εθελοντισμού, διακινούν ιδέες, κατανοούν το διαφορετικό και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και σύνθεση νέων ιδεών. Με εργαλείο τη μουσική επιδιώκουμε εκείνη την κοινωνική δυναμική που θα αποτελέσει το αντίδοτο σε ό,τι εμποδίζει την αρμονία μεταξύ των ανθρώπων.

Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς που δραστηριοποιείστε σήμερα;

Σήμερα, η Επιλογή είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Κύπρου, με περισσότερους από 250 φίλους και μέλη, που εμπλέκονται σε τακτικές δραστηριότητες των χορωδιακών τμημάτων της. Αυτή την περίοδο στο σωματείο λειτουργούν με επιτυχία 6 χορωδιακά τμήματα που καλύπτουν ηλικιακά όλο τον πληθυσμό. Παιδικό εργαστήρι Piccolo, μουσικό παιδικό εργαστήρι, παιδική χορωδία, μικτή χορωδία, Cantus Novus και το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Novus Femina.

Η διατήρηση των χορωδιακών τμημάτων της Επιλογής είναι αναπόσπαστο μέρος των στόχων μας ως σωματείο. Διότι η χορωδία από τη φύση της προϋποθέτει δημιουργία ομάδας. Μέσα στην ομάδα αναπτύσσεται η επικοινωνία με τους υπόλοιπους, η συνεργασία, η υπακοή σε κανόνες και γενικότερα η ενεργή συμμετοχή. Όλα αυτά βοηθούν να αφομοιώσει ο χορωδός τις επιταγές του συνόλου, να ενταχθεί και να προσαρμοστεί, ώστε να γίνει συνειδητό και ενεργό μέλος της χορωδίας και να μεταμορφώσει τη δύναμη του ενός σε υπερδύναμη του συνόλου.

Η λειτουργία των χορωδιακών τμημάτων δίνει το ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει όλες τις δράσεις του σωματείου και γίνεται εφικτή η υλοποίηση του ετήσιου προγραμματισμού, όπως οι θεσμοθετημένες συναυλίες, το διαπολιτισμικό φεστιβάλ, η βραδιά ποίησης, ο διαγωνισμός ζωγραφικής, οι ανταλλαγές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο με χιλιάδες ακροατές κάθε χρόνο.

Ο τρόπος, ο χρόνος και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται από την προκήρυξη των προγραμμάτων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών μέχρι την έγκριση, την υλοποίηση και την εκταμίευση, είναι διάσπαρτος με προβλήματα, προϋποθέσεις και καθυστερήσεις στην εκταμίευση σε βαθμό που πολλά σωματεία εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Πόσο εύκολο είναι να υπάρχει ένα πολιτιστικό σωματείο που λειτουργεί σε εθελοντική βάση;

Για να λειτουργήσει ένα σωματείο σήμερα χρειάζεται στρατηγική, αφοσίωση, συνέπεια και επαγγελματισμό. Όπως ακριβώς μια πετυχημένη επιχείρηση με τη μόνη διαφορά ότι ο στόχος δεν είναι οικονομικός. Ο στόχος είναι η πολιτιστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! Ο εθελοντισμός, η συλλογική εργασία και η αφοσίωση αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά επιτυχίας για τα μη κερδοσκοπικά σωματεία. Με αυτή τη φιλοσοφία δούλεψαν σκληρά οι αείμνηστοι πρόεδροι της Επιλογής Αντρέας Παννάτος (1992-2006) και Κώστας Κωνσταντίνου (2006-Δεκ. 2017).

Η συμβολή του Κώστα Κωνσταντίνου τόσο στο σωματείο σας όσο και στα πολιτιστικά δρώμενα γενικότερα ήταν ιδιαίτερη και σημαντική, εσείς τι κρατάτε από τη συνεργασία σας;

Ο Κωστής θεωρούσε την Επιλογή ως τη μεγάλη του οικογένεια. Η επιτυχία του ως πρόεδρος ήταν συνυφασμένη με τις σταθερές του αρχές, τον εθελοντισμό, τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό του και τις βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες του. Ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωνε χρόνο, φαιά ουσία, επέμενε, πίστευε και πάλευε για τον πολιτισμό. Αποτελούσε το παράδειγμα του ενεργού πολίτη, πρωταγωνιστή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Ενέπνεε και συσπείρωνε την Επιλογή με το λόγο και τη δράση του μεταδίδοντας το πάθος και το όραμά του.

Ποια τα κυριότερα προβλήματα της Επιλογής;

Ως σωματείο βασίζουμε την ανάπτυξη της πολιτιστικής μας δραστηριότητας στην επίσημη υποστήριξη του κράτους μέσω των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Οι Π.Υ. έχουν την αρμοδιότητα να προκηρύσσουν κάθε χρόνο Προγράμματα και Σχέδια Επιχορηγήσεων προς τους πολιτιστικούς φορείς. Μέσω αυτών των προγραμμάτων η Επιλογή καταθέτει κάθε χρόνο καλλιτεχνικές μουσικές προτάσεις βασισμένες στους ετήσιους στόχους των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Ο τρόπος, ο χρόνος και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται από την προκήρυξη των προγραμμάτων μέχρι την έγκριση την υλοποίηση και την εκταμίευση, είναι διάσπαρτος με προβλήματα, προϋποθέσεις και καθυστερήσεις στην εκταμίευση σε βαθμό που πολλά σωματεία εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Η Επιλογή, μη έχοντας άλλους ουσιαστικούς πόρους, επιμένει στην υλοποίηση των δράσεών της μέσα από τα προγράμματα των ΠΥ με σκληρή εθελοντική δουλειά της διοίκησης και των μελών της.

Ποια είναι τα κυριότερά σας αιτήματα προς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, τον Δήμο;

Διεκδίκηση μεγαλύτερου προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό, τόσο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διασφάλιση της διαφάνειας στην κατανομή των χορηγιών των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χορήγησή τους. Συνεργασία Πολιτιστικών Υπηρεσιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αξιολόγηση των προτάσεων. Έγκαιρη προκήρυξη Προγραμμάτων και ετήσιων στόχων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και βελτίωση του τρόπου διάχυσης αυτών των πληροφοριών αλλά και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Υπάρχει συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς για από κοινού διεκδίκηση των διαφόρων αιτημάτων σας;

Το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού είναι ο φορέας ο οποίος αφουγκράζεται, προβληματίζεται, υποστηρίζει και προωθεί θέματα τα οποία απασχολούν φορείς, σωματεία και δημιουργούς στην πόλη μας. Με την ευκαιρία καλώ και άλλους πολιτιστικούς φορείς και δημιουργούς να καταθέσουν σχόλια και εισηγήσεις που πηγάζουν από την καθημερινότητά τους στο «Συντονιστικό», ώστε οι κοινές ανησυχίες και αιτήματα να κατατίθενται συλλογικά και τεκμηριωμένα τόσο στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Κωστής θεωρούσε την Επιλογή ως τη μεγάλη του οικογένεια. Η επιτυχία του ως πρόεδρος ήταν συνυφασμένη με τις σταθερές του αρχές, τον εθελοντισμό, τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό του και τις βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες του.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με άλλους πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού.

Η Επιλογή είναι ενεργό μέλος των δικτύων: Jeunesses Musicales International, Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορωδιών Association – Europa Cantat, Anna Lindh Foundation NN Cyprus, Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου. Αυτή η δικτύωση αποτελεί συσσωρευμένη προσπάθεια πολλών χρόνων από τη Διοίκηση της Επιλογής που με σκληρή δουλειά και συνέπεια κέρδισε φίλους και συνεργάτες από όλο τον κόσμο.

Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Επιλογής ήταν η δημιουργία του Ευρωαραβικού Κέντρου Μουσικής για Νέους, του οποίου αποτελεί το ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη μαζί με τους οργανισμούς Jeunesses Musicales International και την Αραβική Ακαδημία Μουσικής και εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου. Το Ευρωαραβικό Κέντρο Μουσικής για Νέους είναι για την Κύπρο μια γέφυρα ειρήνης μουσικών του δυτικού και αραβικού πολιτισμού που δίνει την ευκαιρία σε νέους μουσικούς. Με την υποστήριξη της Επιλογής και των μελών της το ΕΑΚΜΝ διοργάνωσε τη μουσική κατασκήνωση ΕΘΝΟ Cyprus 2016 και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη μουσική κατασκήνωση ΕΘΝΟ Cyprus 2018.

Ποιοι οι στόχοι σας για τη συνέχεια; Έχετε προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις;

Οι στόχοι μας παραμένουν σταθεροί. Να συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτισμό ειρήνης και να επιδιώκουμε τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Με το χορωδιακό διάλογο που ευνοείται από τη στρατηγικής σημασίας θέση της Κύπρου μας επιδιώκουμε να «γεφυρώσουμε» Δύση και Ανατολή, Ευρώπη και αραβικό κόσμο με μια νέα δράση, δείχνοντας το δρόμο του σεβασμού, της αποδοχής, της συνύπαρξης και της από κοινού δημιουργίας.

Τέλος Νοεμβρίου διοργανώνουμε το διεθνές χορωδιακό Φεστιβάλ «Choral Crossroads 2018», το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Λεμεσό. Το κοινό της Λεμεσού θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει επτά χορωδίες από Ευρώπη, αραβικές χώρες και Κύπρο να εμφανίζονται με εναλλακτικό τρόπο στις πλατείες και τους δρόμους της πόλης, προκαλώντας το κοινό να σταματήσει και να παρακολουθήσει. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλία στο Θέατρο Ριάλτο, όπου η κάθε χορωδία θα παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα με επιστέγασμα το κοινό τραγούδι ”We Are Bridges” που γράφτηκε από τον Steve Dobrogosz για την Πολιτιστική Κίνηση Λεμεσού Επιλογή το 2011 και περιέχει φράσεις σε 27 διαφορετικές γλώσσες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ “Choral Crossaroads 2018” έχει επιλεγεί για να λάβει το λογότυπο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα της Κύπρου για το έτος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy