Θλιβερά νούμερα για Κύπρο στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων

Οι άνθρωποι αγαπούν, πονούν, χαίρονται και λυπούνται το ίδιο

Της Μαρίας Φράγκου

Όχι πολύ μακριά, μόλις στο 1990, η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διακήρυξε πως «η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή ή ανωμαλία». Μόλις πριν από 28 χρόνια, λοιπόν, τόλμησε η προηγμένη κοινωνία να καθιερώσει Διεθνή Ημέρα ενάντια στην ομοφοβία και τρανσφοβία και να παραδεχθεί πως οι άνθρωποι αγαπούν το ίδιο, πονούν το ίδιο, χαίρονται το ίδιο, απογοητεύονται το ίδιο και αγωνίζονται το ίδιο.

Κι έκτοτε, η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως τέτοια μέρα. Και είναι για αυτό που τούτες τις μέρες διοργανώνονται και οι εκδηλώσεις -στην Κύπρο και στο εξωτερικό- με τον γενικότερο τίτλο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Από τις 12 του Μάη, άρχισαν σε όλη την Κύπρο εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 3 Ιουνίου, με την καθιερωμένη πια πορεία υπερηφάνειας.

Τα όσα ακούσαμε στη δημοσιογραφική διάσκεψη την περασμένη Τετάρτη, κατά την οποία έγινε και η εξαγγελία των φετινών εκδηλώσεων, δεν μας εκπλήσσουν. Αντιθέτως, ενισχύουν περισσότερο τον προβληματισμό και την ανησυχία των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, των προοδευτικών ανθρώπων και όλων όσοι υπερασπίζονται με λόγια και έργα το «αποδοχή, ισότητα, ισονομία» και πασκίζουν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αυτό να καταστεί πράξη και αυτονόητη θέση.

Ο διεθνή οργανισμός για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα με έδρα τις Βρυξέλλες, ILGA-Europe, έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του, με την οποία σκιαγραφεί τα νομικά δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ΛΟΑΤΙ πρόσωπα στις χώρες της Ευρώπης. Ο πίνακας κατάταξης τα λέει όλα. Πού κατατάσσεται η χώρα μας; «Οι βαθμολογίες της Κύπρου είναι θλιβερές για μια χώρα που θέλει να λέει πως βάζει πάνω από όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως εύστοχα παρατήρησε ο Νικόλας Τρύφων, πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως τα παρέθεσε ο Νικόλας Τρύφων, με βαθμολογία 29%, η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνοντας μόλις την 21η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη, και την 30ή ανάμεσα στις 49 ευρωπαϊκές χώρες, ως προς τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ΛΟΑΤΙ άτομα. Στην κορυφή βρίσκεται με 91% η Μάλτα, με 79% το Βέλγιο και με 74% η Βρετανία. Με βαθμολογία 52%, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στη 13η θέση. «Οι αποδόσεις μικρών χωρών όπως της Μάλτας, καθώς και άλλων επίσης βαθιά θρησκευόμενων χωρών όπως η Πορτογαλία (69%) και η Ιρλανδία (52%) αποδεικνύουν περίτρανα πως οι δικαιολογίες που θέλουμε να δίνουμε στον εαυτό μας ως χώρα για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε απέναντι στους ΛΟΑΤΙ, απλά δεν ευσταθούν», παρατήρησε ο πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε…

Το διάστημα προ των προεδρικών εκλογών, η ΛΟΑΤΙ κοινότητα της Κύπρου άκουσε πολλές δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «παρουσίασε αρκετές προτάσεις στις οποίες όμως δεν είδαμε ακόμη να γίνεται η όποια πρόοδος τόσους μήνες μετά. Η πρώτη και πιο άμεση, αυτή της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορά την Ταυτότητα Φύλου, Έκφρασης Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου, το οποίο εδώ και 5 μήνες υπόκειται σε νομοτεχνικό έλεγχο, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι οποιεσδήποτε ενέργειες. Είναι λυπηρό ότι δεν έχει δοθεί η κατάλληλη σημασία σε ένα τόσο σημαντικό για πολλούς νομοσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Τρύφων. Να σημειώσουμε πως οι φετινές εκδηλώσεις τελούν και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του δημάρχου Λευκωσίας, ενώ ο Ν. Αναστασιάδης υποσχέθηκε να παραστεί στην πορεία της 3ης Ιουνίου.

Η ΛΟΑΤΙ κοινότητα αναμένει ακόμη την άμεση σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Αποδοχή της Διαφορετικότητας με Ειδική Επιτροπή για ΛΟΑΤΙ θέματα και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, αλλά και την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης, βασισμένου στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων. «Ταυτόχρονα, η δέσμευση του Προέδρου για μελέτη του υφιστάμενου νόμου για τη ρητορική μίσους πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει, αφού δεν αρκεί να έχουμε διακοσμητικούς νόμους που δεν προστατεύουν οποιοδήποτε μέλος της κοινωνίας μας, απλά και μόνο για να μπορούμε να λέμε πως έχουμε αυτούς τους νόμους όταν ερωτόμαστε από διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε ο Ν. Τρύφων.

Τρία κόμματα μόνο…

Κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων, το «παρών» τους δήλωσαν κυβέρνηση διά εκπροσώπων της και τρία πολιτικά κόμματα! ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών και διά των εκπροσώπων τους εξέφρασαν στήριξη και διαβεβαίωσαν για την αμέριστη βοήθειά τους για «αλλαγή κουλτούρας και αποδοχή της διαφορετικότητας», ώστε το σύνθημα «αποδοχή, ισότητα, ισονομία» να γίνει πράξη.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη» την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης, «δεδομένων και των ακραίων θέσεων που ακούγονταν και εντός Κοινοβουλίου, από συντηρητικές δυνάμεις». Ο αγώνας, όμως, δεν τελειώνει εδώ, είπε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας πως «τα ΛΟΑΤΙ άτομα έχουν δικαίωμα στην υιοθεσία, εάν πληρούν προϋποθέσεις, όπως αυτές που απαιτούνται από κάθε πολίτη». Πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα «και για μας αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», υπογράμμισε.

Η Στέλλα Κυριακίδου, αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και η Άννα Στέλλα Τριχινά από τη Συμμαχία Πολιτών, μίλησαν με θέρμη για τις προσπάθειες της ΛΟΑΤΙ κοινότητας για ισονομία, ισότητα και αποδοχή, εκφράζοντας πλήρη στήριξη.

Ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ήταν λακωνικός: «Η δημοκρατία είναι για όλους ή για κανέναν. Δεν υπάρχει μέση λύση. Ίση μεταχείριση, ισονομία, ελευθερία έκφρασης», δήλωσε.

Στην Κύπρο του σήμερα…

Ο Νικόλας Τρύφων δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο: «Δυστυχώς ενώ παγκόσμια πολλά θετικά βήματα έχουν γίνει για την εξάλειψη των ταμπού και των διακρίσεων ενάντια στους ΛΟΑΤΙ, στην Κύπρο μόνο μικρή έχουμε δει πρόοδο από τότε. Στην Κύπρο του σήμερα, ακόμη βλέπουμε γκέι και αμφί άτομα να φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς και στους φίλους τους για το ποιοι πραγματικά είναι, τρανς άτομα να αναγκάζονται να συμπεριφέρονται με το εξωτερικό φύλο στο οποίο είχαν την ατυχία να γεννηθούν και όχι με αυτό στο οποίο νιώθουν πως ανήκουν, ενώ βλέπουμε ίντερσεξ νήπια που μόλις έχουν γεννηθεί να υποβάλλονται σε αχρείαστες ιατρικές διαδικασίες πριν ακόμη μπορούν τα ίδια να εκφραστούν, για να τα δεχτεί μια κοινωνία που ζει στα δικά της πρότυπα. Σήμερα, ΛΟΑΤΙ πρόσωπα προσβάλλονται δημόσια, αλλά και πίσω από κλειστές πόρτες, ως ανώμαλοι, αρρωστημένοι και ως άτομα χωρίς αξίες. Εργοδότες μειώνουν το προσωπικό τους, ανειλικρινείς πολιτικοί πουλούν ιδέες τις οποίες ποτέ δεν έχουν σκοπό να κρατήσουν και ακόμα και η Εκκλησία της Κύπρου, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, προτρέπει βία και σπέρνει μίσος ανάμεσα στο ποίμνιό της, ξεχνώντας πως ένα μεγάλο μέρος αυτού, αλλά και αρκετών κληρικών μη εξαιρουμένων, αποτελείται από ΛΟΑΤΙ πρόσωπα.

Το κράτος παραμένει αμήχανα σιωπηλό και συνένοχο στην προώθηση του μίσους, αποτρέποντας στους υπολογιζόμενους 85.000 Κυπρίους, από το να νιώθουν ελεύθεροι να εκφραστούν, αποτρέποντάς τους να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Είναι πλέον αποδεδειγμένο όμως πως η ομοφοβία και η τρανσφοβία, σε οποιαδήποτε μορφή, πέραν των κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων, έχει και καθαρά αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο σε μια κοινωνία».

ΠΙΝΑΚΑΣ _ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy