Το «ολοκαύτωμα» της Αυστραλίας

Της Ελένης Μαύρου

Το γύρο του κόσμου κάνουν εδώ και βδομάδες φωτογραφίες από την άλλη άκρη της γης, την Αυστραλία –εκεί όπου όλα καίγονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η καταστροφή είναι τρομακτική. Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 26 ανθρώπων, έχουν καταστρέψει περισσότερα από 2.000 σπίτια και έχουν κάψει εκατομμύρια στρέμματα γης. Πολλές πόλεις έχουν μείνει ή θα μείνουν σύντομα χωρίς νερό. Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους. Κάποια μοναδικά είδη ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί. Ακόμη και τα ζώα που κατάφεραν να επιβιώσουν κινδυνεύουν καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καταστρέφουν το σπίτι τους.

Ο υπέροχος Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας αργοπεθαίνει, τα προστατευόμενα τροπικά δάση της κατακαίονται, τα υποθαλάσσια δάση από γιγαντιαία φύκια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο όμως φέτος είναι πρωτοφανείς σε κλίμακα και ένταση λόγω της άνευ προηγουμένου ξηρασίας που οφείλεται στην κλιματική κρίση. Όσο σημαντικός όμως είναι ο παράγοντας «κλιματική κρίση» άλλο τόσο σημαντικό ρόλο στην καταστροφή διαδραματίζουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του λιγότερου κράτους και η υποβάθμιση και απαξίωση των κρατικών υποδομών.

Οι μόνοι που προσπαθούν να σώσουν ό,τι περισώζεται αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία είναι οι πυροσβέστες. Ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός της Αυστραλίας στηρίζεται όμως κυρίως σε εθελοντές πυροσβέστες, σε αναλογία 4 προς 1, ενώ τραγική είναι η κατάσταση σε υποδομές και μέσα πυρόσβεσης. Ενώ, λοιπόν, διακόσιες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες έχουν παρατήσει τις δουλειές τους και παλεύουν νυχθημερόν εδώ και μήνες με τις φλόγες, ο πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε να κάνει διακοπές τα Χριστούγεννα στη Χαβάη την ώρα που η χώρα του καιγόταν! Ο Αυστραλός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν έκανε χαρακτηριστικά λόγο για πολιτικούς ηγέτες έτοιμους να ανοίξουν «τις πύλες της κολάσεως και να οδηγήσουν ένα έθνος στην κλιματική αυτοκτονία», προειδοποιώντας πως ο πιο επικίνδυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας.

Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας παρουσιάζονται απρόθυμες να αναλάβουν δράση εναντίον των αερίων του θερμοκηπίου εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το κέρδος ήταν πάνω απ’ όλα. Σήμερα, η χώρα είναι θύμα αυτής της πολιτικής. Η κυβέρνηση της χώρας και ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, έχουν κατηγορηθεί έντονα για την επιμονή τους ότι οι πυρκαγιές δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι η αλλαγή του κλίματος είναι άσχετη. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτική είναι και η νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνησή του ώστε όσοι διαδηλώνουν κατά της κλιματικής αλλαγής να κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 21 χρόνια. Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σε πρόσφατη έρευνα κατετάγη 57η σε σύνολο 57 χωρών όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Είναι εμφανές ότι το λόμπι του άνθρακα επιδρά καθοριστικά στην εθνική πολιτική. Ας μην ξεχνούμε όμως ότι, μόνο μέσα στο δεύτερο μισό του 2019, οι φλόγες κατέκαψαν τη Σιβηρία, τον Αμαζόνιο και την κεντρική Αφρική. Η εμμονή των μεγάλων οικονομιών να παραμείνουν πιστές στο στρεβλό μοντέλο «ανάπτυξης» που δημιούργησε την κλιματική κρίση που βιώνουμε είναι επικίνδυνη για τον πλανήτη ολόκληρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy