«Το συντομότερο δυνατόν η νέα κυβέρνηση», σύμφωνα με τον Τατάρ, αναμένει νέα εντολή ο Σουτζούογλου

Σε δηλώσεις προβαίνουν οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί στον απόηχο της «παραίτησης» της τρικομματικής «κυβέρνησης». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος νωρίτερα έκανε δεκτή την παραίτηση της «κυβέρνησης», ελπίζει ότι η νέα «κυβέρνηση» θα αναλάβει τα καθήκοντά της το συντομότερο δυνατόν.

Ο Φαΐζ Σουτζούογλου εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει εκ νέου την εντολή σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης» από τον κ. Τατάρ. Τ/κ αντιπολίτευση και οργανώσεις ασκούν κριτική στους κ. Τατάρ και κ. Σουτζούογλου για το ρόλο τους στην νέα πολιτική κρίση.


«Νέα ‘κυβέρνηση’ το συντομότερο δυνατόν»

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ προέβη σε δηλώσεις. Ο κ. Τατάρ, αναφερόμενος επαφές που είχε με τον απερχόμενο «πρωθυπουργό», Φαΐζ Σουτζούογλου, δήλωσε ότι «μετά από διαβούλευση με τους νομικούς, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορώ να αποδεχθώ την παραίτηση. Ζήτησα από τον ‘πρωθυπουργό’ και τους υπουργούς να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι η νέα ‘κυβέρνηση’ θα αναλάβει τα καθήκοντά της το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης, ότι «υπάρχει μια οικονομική κρίση στη χώρα. Είναι σημαντικό το πρωτόκολλο που υπεγράφη με την Τουρκία να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν. Μοιράστηκα αυτές τις απόψεις με τον πρωθυπουργό».


Αναμένει εντολή ο Σουτζούογλου

Όπως ο κ. Τατάρ έτσι και ο κ. Σουτζούογλου προέβη σε δηλώσεις προς τα τ/κ μέσα ενημέρωσης, μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης» του. «Θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Σουτζούογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει να παραλάβει εκ νέου την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» από τον κ. Τατάρ. Ο κ. Σουτζούογλου ανέφερε ότι ο κ. Τατάρ θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει την τ/κ αξιωματική αντιπολίτευση για τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης». «Και αυτή είναι μια εναλλακτική λύση. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν προκύψει αποτέλεσμα (ο Τατάρ) θα μας παραδώσει εκ νέου την εντολή», δήλωσε ο κ. Σουτζούογλου.

Ο κ. Σουτζούογλου ανέφερε ακόμη ότι επεσήμανε στον κ. Τατάρ την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι Τ/κ και ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσο σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον ίδιον, ο κ. Τατάρ αναμένεται να παραδώσει την νέα εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης», εντός των επόμενων «μιας-δυο ημερών».


Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στην νέα κυβέρνηση θα αλλάξουν ορισμένα πράγματα» και ότι το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με την «Τουρκία» θα εφαρμοστεί κανονικά από την νέα «κυβέρνηση».

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων

Για την παραίτηση της «κυβέρνησης», τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με γραπτό ανακοινωθέν του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), ο Τουφάν Έρχιουρμαν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που συμβαίνει είναι μια φάρσα».


Ο κ. Έρχιουρμαν άσκησε κριτική στον κ. Τατάρ για τον ρόλο που διαδραματίζει στην νέα πολιτική κρίση, αναφέροντας τα εξής: «Είμαι ο ‘πρωθυπουργός’ και θα σου πω ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με το τάδε άτομο. Και ο Πρόεδρος θα μου απαντήσει ότι ‘απορρίπτω το αίτημα σου, πρέπει να το σκεφτώ, πρέπει να κάνω διαβουλεύσεις’. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Ας σημειωθεί ότι η τ/κ «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» αντέδρασε επίσης, στην «παραίτηση» της «κυβέρνησης», ασκώντας κριτική στην τ/κ πολιτική ηγεσία με το σκεπτικό ότι «ενώ όλοι προσπαθούν να κρατήσουν την επιχείρησή τους ζωντανή και να εμποδίσουν την κατάρρευση της απασχόλησης και του φορολογικού συστήματος, η ανέμελη συμπεριφορά των πολιτικών ηγετών μας είναι εξαιρετικά προκλητική και οδυνηρή».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.