Το υψηλό κόστος φοίτησης φέρνει σε δύσκολη θέση φοιτητές και γονείς

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Το κόστος ζωής για έναν φοιτητή στην Κύπρο είναι ίσως και μεγαλύτερο από το κόστος φοίτησης σε άλλες χώρες. Τα δίδακτρα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι εξίσου ψηλά, όπως και στο εξωτερικό και δυσβάστακτα για χιλιάδες νέους. Φοιτητές διέκοψαν τις σπουδές τους γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν. Άλλοι δεν τόλμησαν καν να εξασφαλίσουν θέση σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Για τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά και πάλι το κόστος ζωής είναι τεράστιο. Οι τιμές ενοικίων διαμερισμάτων είναι απρόσιτες. Η ανεπαρκής προσφορά και διαθεσιμότητα διαμερισμάτων και φοιτητικών εστιών ανέβασαν τις τιμές των ενοικίων σε εξωφρενικά ποσά. Οι τιμές ενοικίασης στη Λευκωσία για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι από €500-€600, στη Λεμεσό από €800-€900 και σε Λάρνακα και Πάφο από €400-€500. Τα ενοίκια για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Λευκωσία κυμαίνονται γύρω στα €700-€800, στη Λεμεσό στα €1.300-€1.400 και σε Λάρνακα και Πάφο στα €500-€600. Όσον αφορά τα ενοίκια για τριάρια, κυμαίνονται στη Λευκωσία από €900-€1.000, στη Λεμεσό από €1.700-€1.800 και σε Λάρνακα και Πάφο από €700-€800.

Με μισθούς των 800 και 1.000 ευρώ αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για τους γονείς να έχουν παιδιά για σπουδές. Σε πολύ δυσκολότερη θέση εκείνοι που έχουν παιδιά σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χωρίς δάνεια και στερήσεις δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Διέλυσαν και τον Συνεργατισμό που ήταν μεγάλο στήριγμα των οικογενειών, ιδιαίτερα της υπαίθρου, για να σπουδάζουν τα παιδιά τους.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ ακολουθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι η αγορά ρυθμίζει τα πάντα! Απουσιάζει ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους και η φοιτητική μέριμνα. Καμία πρόθεση για ανέγερση φοιτητικών εστιών από κράτος, από τις τοπικές Αρχές και διάθεσή τους σε φοιτητές ιδιωτικών ή δημόσιων πανεπιστημίων με χαμηλά και προσιτά ενοίκια. Απουσιάζει η ολοκληρωμένη κρατική φοιτητική μέριμνα. Μόνο με μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση θα βρεθούν στο επίκεντρο έμπρακτης στήριξης οι φοιτητές και η νέα γενιά, δίνοντάς τους ευκαιρίες να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για σπουδές και για ένα καλύτερο μέλλον.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.