Βαριά καμπάνα ετοιμάζει η ΕΕ για το σκάνδαλο με «χρυσά» διαβατήρια

Ξεκίνησε διαδικασία για παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Βαριά καμπάνα ετοιμάζει η Κομισιόν για το σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια, αφού ξεκίνησε διαδικασία για παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

To Κολέγιο των συζήτησε χθες τα προγράμματα απόδοσης υπηκοότητας της Κύπρου και της Μάλτας, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις σε σχέση με τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, τα οποία αναπτύχθηκαν στην Κύπρο γύρω από το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η εκκίνηση της «διαδικασίας επί παραβάσει» εναντίον της Κύπρου, που είναι το πρώτο στάδιο για παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπέδειξε επίσης ότι η Κομισιόν εξέφρασε επανειλημμένα «σοβαρές ανησυχίες» για τα υπό αναφορά προγράμματα, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι σε επαφή τόσο με την Κύπρο όσο και με τη Μάλτα. Η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τερματισμό του προγράμματος, επειδή αφενός αφέθηκε ανοικτό παράθυρο για συνέχιση της υποβολής αιτήσεων μέχρι την 1η Νοεμβρίου και αφετέρου δεν ανακλήθηκαν τα διαβατήρια από τους εκατοντάδες προβληματικούς «επενδυτές» που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, ο Μ. Σέφτσοβιτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες αποκαλύψεις, λέγοντας ότι «έχουν επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας».

Η δήλωση Αναστασιάδη που «έκαψε» την Κύπρο

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έστελνε μηνύματα από το 2015 για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, ωστόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αρνείτο πεισματικά να λάβει μέτρα. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2019 η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, η οποία ήταν κόλαφος για την Κύπρο. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση πάλι δεν έλαβε μέτρα. Αντί αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου για τους καλά γνωστούς λόγους, είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους». Η πιο πάνω δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη φαίνεται ότι «έκαψε» την Κύπρο, αφού από εκείνο το σημείο και έπειτα άρχισαν να πέφτουν βροχή οι προειδοποιήσεις από θεσμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς.

Τα στάδια μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τη «διαδικασία επί παραβάσει», η οποία κινήθηκε εναντίον της Κύπρου. Σημειώνεται ωστόσο η λήψη της απόφασης υποδηλώνει πως ήδη η Κομισιόν έχει αποφανθεί ότι η Κύπρος δεν έχει κοινοποιήσει μέτρα για την πλήρη μεταφορά των διατάξεων των οδηγιών της ΕΕ, ή/ και δεν έχει διορθώσει την παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ. Οι Συνθήκες της ΕΕ προβλέπουν για τέτοιες υποθέσεις τα ακόλουθα τρία στάδια:

• Η ΕΕ αποστέλλει επίσημη επιστολή ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από το κράτος-μέλος, το οποίο υπέπεσε στο παράπτωμα, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποστείλει αιτιολογημένη απάντηση εντός δύο μηνών.

• Εάν η ΕΕ δεν πειστεί, έχει δικαίωμα να διαβιβάσει αιτιολογημένη γνώμη στο κράτοςμέλος και να δώσει προθεσμία ακόμη δύο μηνών.

• Εάν το κράτος-μέλος συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε αυτό το σενάριο θεωρείται βέβαιη η επιβολή πολύ βαριάς καμπάνας.

Κούσιος: Τίποτα μεμπτό στο γραφείο Αναστασιάδη

Το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είχε κενά και η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε, γι’ αυτό και το τερμάτισε, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πριν αντιδράσει θα αναμένει την απόφαση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ η οποία εξετάζει το πρόγραμμα απόδοσης υπηκοότητας της Κύπρου.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση διόρισε τετραμελή επιτροπή για τη διερεύνηση του προγράμματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου της δημοκρατίας.

Ο κύριος Κούσιος τόνισε επίσης ότι το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της δημοκρατίας ελέγχθηκε επανειλημμένα και από διεθνείς οίκους για το θέμα των διαβατηρίων και δεν βρέθηκε τίποτε το μεμπτό.

Θεοπέμπτου: Να διαλυθεί η Βουλή

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του σκανδάλου με τα χρυσά διαβατήρια που έχει εκθέσει την Κύπρο διεθνώς και έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος των οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Τόνισε ότι ζητείται η ενεργοποίηση του άρθρου 67 για διάλυση της βουλής και παραίτηση της κυβέρνησης. Θα πρέπει, εξήγησε, να δοθεί ένα μικρό διάστημα για να προετοιμαστούν τα κόμματα για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, σημείωσε ο κύριος Θεοπέμπτου η διάλυση της βουλής και η παραίτηση της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή γιατί όλοι πρέπει να αισθανθούν την απογοήτευση και το θυμό των πολιτών.

Στεφάνου: Κατάντησαν το πρόγραμμα σε πρόγραμμα αγοράς ακινήτων

Παρά τη δήλωση της η κυβέρνηση δεν έχει τερματίσει ακόμα το επενδυτικό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων αφού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκκρεμούσαν ακόμα 600 αιτήσεις και το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας αντί να ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος επέκρινε την ΕΕ ότι καταγγέλλει την Κύπρο, επειδή υπάρχει ανταγωνισμός αλλά και σκοπιμότητες. Ο κύριος Στεφάνου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει την ξαφνιασμένη και να καταγγέλλει τα κόμματα που ότι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα εναντίον της Κύπρου, όταν η ίδια καταγγέλλεται διεθνώς.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε καταντήσει το πρόγραμμα επενδύσεων σε πρόγραμμα αγοράς ακινήτων.
Απαντώντας στις επικρίσεις κατά του ΑΚΕΛ είπε ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα το κόμμα δεν κρύφτηκε και προχώρησε στην παραίτηση του βουλευτή του. Είναι, η κυβέρνηση, τόνισε, που κρύβεται και μάλιστα απαγορεύει στον γενικό ελεγκτή να προχωρήσει σε έρευνα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.