Βγαίνουν τα άπλυτά τους στη φόρα και ενοχλούνται

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη συγκρούστηκε με ανεξάρτητους αξιωματούχους -απειλώντας, εκβιάζοντας και εκδιώκοντας

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, σχεδόν σε κάθε περίπτωση που της ασκείται κριτική, είτε αυτή προέρχεται από πολιτικά κόμματα είτε από ανεξάρτητες Υπηρεσίες και θεσμούς, επιχειρεί να την φιμώσει ή έστω να τη μειώσει. Τελευταίο παράδειγμα που απασχολεί και την κοινή γνώμη είναι η αντιπαράθεση με την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προσπαθεί στα πλαίσια των συνταγματικών του καθηκόντων να ασκεί ελέγχους και εκδίδει εκθέσεις, οι οποίες δημοσιοποιούνται και ενημερώνονται οι πολίτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προφανώς μη αντέχοντας την κριτική, ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό να επικρίνει τον Γενικό Ελεγκτή ότι συμπεριφέρεται «εκτός πλαισίων» και για «υπέρβαση» καθηκόντων. Οξύνθηκε η αντιπαράθεση όταν ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε έρευνα εναντίον του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα που προέκυψε με την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν και άλλες εκθέσεις που ενόχλησαν την κυβέρνηση, οπότε ξεκίνησε ο «πόλεμος» εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εκθέσεις γύρω από τα «χρυσά» διαβατήρια, όπου η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες, ενώ έχουμε γίνει και διεθνώς ρεζίλι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, απειλώντας ότι «η ανοχή του Προέδρου δεν θα συνεχιστεί». Στην αντιπαράθεση αυτή έχει εμπλακεί και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και νυν Γενικός Εισαγγελέας, που απειλεί τον Γενικό Ελεγκτή για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο και παύση του για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

 

Η διαφθορά υπονομεύει τη λειτουργία του κράτους

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, γιατί η διαφθορά υπονομεύει τη λειτουργία του κράτους και των δημοσίων Αρχών σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η πρώην υπουργός και νομικός Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα η χώρα μας βρίσκεται διεθνώς στο μάτι του κυκλώνα με τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας, με πιο πρόσφατο αυτό των «χρυσών» διαβατηρίων. Τόνισε ότι το ποτήρι της ανοχής των πολιτών έχει πραγματικά ξεχειλίσει και για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπουμε τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους, να αντιδρούν και να συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να συμβάλουν στο ξήλωμα του σαθρού συστήματος που μας έχει εξευτελίσει διεθνώς. «Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την αρνητική εικόνα που εκπέμπει ο τόπος και να συνδράμει αποφασιστικά, μαζί με όλους τους θεσμούς του κράτους, για να εξαλείψει επιτέλους αυτό το καρκίνωμα, καταφεύγει σε εκφοβισμούς και απειλές για ‘‘ξήλωμα’’ του Γενικού Ελεγκτή για δήθεν ‘‘ανάρμοστη’’ συμπεριφορά και απομάκρυνσή του από τα καθήκοντά του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κα Μαρκουλλή επεσήμανε ότι εάν απομακρυνθεί ο Γενικός Ελεγκτής, θα μας εξέθετε ανεπανόρθωτα σε παγκόσμιο επίπεδο. «Προσωπικά πιστεύω ότι μια προσφυγή του κράτους για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή δεν θα είχε θετικό αποτέλεσμα, γιατί το Σύνταγμα είναι πολύ συγκεκριμένο όσον αφορά τους λόγους απόλυσης του ανεξάρτητου αυτού θεσμού, προϋποθέτει δηλαδή λόγους ανάρμοστης συμπεριφοράς, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι εντελώς αδύνατο, να τεκμηριώσει το Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς την ύπαρξη τής οποιασδήποτε καταδικαστικής απόφασης εναντίον του Γενικού Ελεγκτή. Τουναντίον, ο Γενικός Ελεγκτής αποτελεί μία προσωπικότητα που παρέχει τις υπηρεσίες του στο κράτος εδώ και αρκετά χρόνια με ήθος, ακεραιότητα και προσήλωση στο νόμο και σε αρχές και αξίες, που τυγχάνει ευρείας εκτίμησης και στήριξης από την κοινωνία των πολιτών», εξήγησε.

 

Ερμηνεία καθηκόντων και αρμοδιοτήτων

«Η διελκυστίνδα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και του Γενικού Ελεγκτή δεν αφορά την όποια συμπεριφορά του τελευταίου, αλλά την ερμηνεία των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που ασκεί ο ανεξάρτητος αυτός θεσμός. Αν αυτό είναι το πρόβλημα, τότε πιστεύω ότι τυχόν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο θα έπρεπε να αφορά ακριβώς αυτό και όχι την απομάκρυνση του Γενικού Ελεγκτή. Ελπίζω η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνειδητοποιήσουν τη ζημιά που θα προκύψει, με συνέπεια να τρωθεί ίσως ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία και το κύρος του κράτους μας διεθνώς και να κάνουν δεύτερες σκέψεις, θέτοντας το καλό του τόπου πάνω από τις οποιεσδήποτε προσωπικές ή άλλες διαφορές και γινάτια», ανέφερε η κα Μαρκουλλή. Σύμφωνα με τη νομικό και πρώην υπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Γενικός Εισαγγελέας στην οποιαδήποτε ενέργειά τους προς το Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα του Γενικού Εισαγγελέα, θα πρέπει να κινηθούν στα πλαίσια των προνοιών του Συντάγματος και με πλήρη σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών που αυτό προβλέπει.

 

Η κοινωνία απαιτεί όπως υπάρξει διαφάνεια και εξυγίανση

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη συγκρούστηκε με ανεξάρτητους αξιωματούχους -απειλώντας, εκβιάζοντας και εκδιώκοντας», δήλωσε χαρακτηριστικά η νομικός Σταύρη Καλοψιδιώτου. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ συγκρούστηκε παλαιότερα σφοδρά ακόμη και με το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, που τώρα επικαλείται, προκειμένου να θάψει πίσω από θεσμικές διαφωνίες περί αρμοδιότητας και κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά όσα αποκαλύπτουν οι Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τη θεσμική διαπλοκή της. Τόνισε ότι αν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση θα είναι και η πρώτη φορά που η εκτελεστική εξουσία προσφεύγει στο Ανώτατο για παύση ανεξάρτητου θεσμού. «Καλό θα ήταν όμως να αναλογιστεί πρώτα το πολιτικό μήνυμα αυτής της επιλογής της, σε μια περίοδο που η κοινωνία απαιτεί όπως υπάρξει διαφάνεια και εξυγίανση. Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής και καμιά δημοκρατική κυβέρνηση δεν νοείται να διαφεύγει του ελέγχου για την ποιότητα της διοίκησης που ασκεί», ανέφερε.

 

Δεν αντέχουν την κριτική και τη λογοδοσία

Η Σταύρη Καλοψιδιώτου υπογράμμισε ότι μόνο σε άλλου είδους πολιτειακά καθεστώτα, και σίγουρα όχι σε δημοκρατικά, οι ασκούντες την εξουσία διοικούν άκριτα και ανεξέλεγκτα. Ερωτηθείσα εάν η εκτελεστική εξουσία δεχόμενη κριτική ξεπερνάει τα όρια της, η Στ. Καλοψιδιώτου απάντησε ότι η ενόχληση της κυβέρνησης προκύπτει ακόμα και όταν η ίδια η Βουλή ασκεί τις αρμοδιότητές της, ασκεί δηλαδή κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. «Προκύπτει όταν η κοινωνία των πολιτών αντιδρά, προκύπτει όταν πολίτες και οργανωμένοι φορείς διαφωνούν με μέτρα και πολιτικές που αποφασίζει χωρίς να προηγηθεί οριζόντια δημόσια διαβούλευση», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι στο τέλος της μέρας προκύπτει ζήτημα αντίληψης που έχει ο καθένας μας για τη δημοκρατία, για τη σημασία της ανοχής στην κριτική, της λογοδοσίας και τον κατ’ ουσία εκσυγχρονισμό της Πολιτείας.

 

Η κυβέρνηση οδηγεί το θέμα στα άκρα

«Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Γενικός Ελεγκτής μού δίνει την εντύπωση ότι εκφεύγει του πλαισίου των συνταγματικών του δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, θεωρώ ότι η κυβέρνηση λανθασμένα αποφάσισε να οδηγήσει τη ρήξη στα άκρα, με αφορμή ένα θέμα που δεν δικαιολογεί τέτοια πράξη», ανέφερε ο νομικός Μιχάλης Παπαπέτρου. Υπογράμμισε ότι ενώ έρχεται η κυβέρνηση να οδηγήσει το θέμα στα άκρα, παράλληλα η κοινή γνώμη απαιτεί κάθαρση και πλήρη διαλεύκανση στο θέμα της πώλησης των διαβατηρίων. «Από τα στοιχεία που έχω υπόψιν μου, έχω σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να μετακινήσει από τη θέση του τον Γενικό Ελεγκτή, με βάση τη συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε. Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή θα πρέπει να λυθεί από το δικαστήριο. Ερωτηθείς πού σταματούν τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας και εάν θεωρεί ότι τα υπερβαίνει, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε ότι όταν υφίσταται αμφισβήτηση, τότε το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για την τύχη των αξιωματούχων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy