Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: H πρώτη ανεξάρτητη τράπεζα δοτών σπέρματος και ωαρίων στην Κύπρο

Saghar Kasiri: «Στόχος μας να καταστήσουμε την Κύπρο “Παράδεισο Γονιμότητας”»

Με την κρυοσυντήρηση ωαρίων ή σπέρματος άνδρες και γυναίκες που παρουσιάζουν σοβαρές ασθένειες μπορούν να κρατήσουν «ζωντανή» την ελπίδα για τεκνοποίηση στο μέλλον

Του Κυριάκου Λοΐζου

H Cryos, η μεγαλύτερη διεθνής τράπεζα σπερματοζωαρίων και ωαρίων με έδρα τη Δανία, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της πρώτης ανεξάρτητης τράπεζας δοτών γαμετών στην Κύπρο, στη Λευκωσία, έχοντας λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να πραγματοποιεί δωρεά, προμήθεια, έλεγχο, επεξεργασία, συντήρηση, διανομή, εισαγωγή και εξαγωγή σπερματοζωαρίων και ωαρίων.

Η Cryos International ιδρύθηκε το 1987 ξεκινώντας ως τράπεζα σπέρματος. Σταδιακά επεκτάθηκε σε τέσσερις τοποθεσίες στη Δανία και μία στις ΗΠΑ. Τα τελευταία 5 χρόνια διεύρυνε τον τομέα των δραστηριοτήτων της στη δωρεά ωαρίων και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους. Αποστολή της είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας σπερματοζωάρια και ωάρια από επιλεγμένους και ελεγμένους δότες ανεξαρτήτως φαινοτύπου και εθνικής καταγωγής.

Η Cryos International προμηθεύει σπέρμα και ωάρια σε περισσότερες από 100 χώρες και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένων εγκυμοσύνων παγκοσμίως. Έχει τη μεγαλύτερη επιλογή δοτών παγκοσμίως με πάνω από 1.000 ανώνυμους και μη ανώνυμους δότες. Επιπλέον, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων εγκυμοσύνων στον κόσμο, που μέχρι στιγμής έχουν ως αποτέλεσμα τη γέννηση πάνω από 65.000 παιδιών.

«Η Κύπρος δρα γεωγραφικά ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης»

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Χαραυγή» η εμβρυολόγος και διευθύντρια ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της Cryos International, Saghar Kasiri, «μετά την επιτυχημένη ίδρυση της τράπεζας ωαρίων και σπέρματος της Cryos στις ΗΠΑ, η εταιρεία άδραξε την ευκαιρία να επεκταθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για καλής ποιότητας ωάρια στην Ευρώπη. Η Κύπρος επελέγη όχι μόνον επειδή έχει τη σωστή υποδομή και τους κανονισμούς για τις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που ευθυγραμμίζονται με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί Προτύπων Ποιότητας και Ασφάλειας Ανθρωπίνων Ιστών, αλλά επίσης γιατί είναι προσιτή και δρα γεωγραφικά ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης», σημείωσε.

Η Cryos, πρόσθεσε, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τουρισμό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Κύπρο αυξάνοντας τον αριθμό των ασθενών που επισκέπτονται τη χώρα για θεραπείες, λαμβάνοντας τους γαμέτες που χρειάζονται από την ανεξάρτητη τράπεζα ωαρίων και σπέρματος της Cryos στην Κύπρο και τη θεραπεία σε πολλές υψηλού επιπέδου κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF) στη χώρα. «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο “Παράδεισο Γονιμότητας” και για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουμε συνεργαστεί με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου», συμπλήρωσε.

Στο 10% ανέρχεται το ποσοστό της υπογονιμότητας

Σε ολόκληρο τον κόσμο το ποσοστό υπογονιμότητας υπολογίζεται γύρω στο 10%, με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με έρευνες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι αυξομειώσεις του βάρους και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Άλλοι παράγοντες είναι οι ασθένειες των αναπαραγωγικών οργάνων ανδρών ή/και γυναικών, ο καρκίνος ή η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά την οποία οι γυναίκες τεκνοποιούν.

Η δωρεά σπέρματος και ωαρίων αποτελεί πλέον πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ και στην Κύπρο ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας μπορούν μέσω της δωρεάς σπέρματος και ωαρίων να τεκνοποιήσουν στις περιπτώσεις που τα ίδια αδυνατούν. Από την άλλη, με την κρυοσυντήρηση ωαρίων ή σπέρματος άνδρες και γυναίκες που παρουσιάζουν σοβαρές ασθένειες μπορούν να κρατήσουν «ζωντανή» την ελπίδα για τεκνοποίηση στο μέλλον.

 

60.000 δωρεές ωαρίων ανά χρόνο

Όσον αφορά τις δωρεές ωαρίων ανά χρόνο, η κα Kasiri είπε πως εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται περίπου 60.000 κύκλοι δωρεάς ωαρίων κάθε χρόνο. Υπογράμμισε ότι «η δωρεά ωαρίων έχει αποδειχθεί ως μια εξαιρετικά επιτυχημένη θεραπεία για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες για καρκίνο, που κινδυνεύουν να μεταδώσουν μια γενετική ασθένεια στα παιδιά τους και στις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με πρόωρη εμμηνόπαυση».

Η πρώτη θεραπεία δωρεάς ωαρίων πραγματοποιήθηκε το 1983 και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 25.000-50.000 παιδιά έχουν προέλθει από θεραπεία δωρεάς γαμετών. Από τη γέννηση της Louise Brown, 42 χρόνια πριν, ένας σημαντικός αριθμός 8 εκατομμυρίων παιδιών γεννήθηκαν σε όλο τον κόσμο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αυστηρές προδιαγραφές και προϋποθέσεις για τους δότες

Σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές, για να γίνει κάποιος δότης/τρια υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, για τις δότριες υπάρχει όριο ηλικίας 18 έως 32 ετών, να έχουν ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) 19-27, σταθερό έμμηνο κύκλο, να μη χρησιμοποιούν αντισύλληψη σε ενέσιμη μορφή ή σε μορφή εμφυτεύματος, να είναι υγιείς, σωματικά και ψυχικά, να έχουν και τις δύο ωοθήκες, να είναι διατεθειμένες να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για 2-3 βδομάδες.

Για να γίνει κάποιος δότης σπέρματος στην Cryos, θα πρέπει να είναι ένας σωματικά και ψυχικά υγιής άνδρας ηλικίας από 18 έως 45 ετών και να μη λαμβάνει καμία καθημερινή φαρμακευτική αγωγή. Είναι σημαντικό να έχει καλή ποιότητα σπέρματος κι αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα εξετάζεται.

Κανόνες φύλαξης και χρήσης σπέρματος και ωαρίων

Σχετικά με τους κανόνες φύλαξης και χρήσης σπέρματος και ωαρίων, η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται με βάση αυστηρούς κανόνες. «Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες αποτελεί και η ανωνυμία του δότη/τριας», ενώ στην Κύπρο «ένας δότης μπορεί να “εξυπηρετήσει” μόνο μια οικογένεια και αυτό λόγω του μικρού πληθυσμού του νησιού και των πιθανοτήτων που υπάρχουν να “συνδεθούν” κατά την ενήλική τους ζωή άτομα που βιολογικά έχουν κοινό τον ένα τους γονιό».

«Υπάρχει μια πολύ αυστηρή δομή και στις τράπεζες σπέρματος τηρείται ένα πολύ λεπτομερές αρχείο, στο οποίο πρόσβαση έχει μόνο η τράπεζα η οποία επίσης υποχρεούται να διατηρεί αυτό το αρχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε η Saghar Kasiri.

 

Νομοθετικό πλαίσιο με 11μελές Συμβούλιο

Στην Κύπρο, το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής των μεθόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός της ελευθερίας του ατόμου και του δικαιώματος της προσωπικότητας και η ικανοποίηση της επιθυμίας για απόκτηση απογόνων με βάση τα δεδομένα της ιατρικής και της βιολογίας, καθώς και τις αρχές της βιοηθικής, ρυθμίζεται με τον Περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμο. Την ευθύνη εφαρμογής του νόμου έχει το ενδεκαμελές Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Από τις 6/4/2020 έχει τεθεί σε εφαρμογή το αναθεωρημένο «Σχέδιο Επιδότησης για την Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας». Δικαίωμα συμμετοχής στο σχέδιο έχουν ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο ή συνάψει Πολιτική Συμβίωση, ζευγάρια που καταφεύγουν στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη μητέρα και μονήρη άτομα. Δικαίωμα επιδότησης έχουν μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και είναι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Η επιδότηση θα προσφέρεται ως εξής:

• Οι νέοι κύκλοι θεραπείας που περιλαμβάνουν ωοληψία, τεχνητή γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά επιδοτούνται με 2.500 ευρώ.

• Οι νέοι κύκλοι θεραπείας, όπου η προσπάθεια τερματίζεται πριν το στάδιο της εμβρυομεταφοράς, επιδοτούνται με 2.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό λαμβάνουν και γυναίκες που προχωρούν σε φύλαξη ωαρίων.

• Η εμβρυομεταφορά με κρυοσυντηρημένα έμβρυα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενου κύκλου θεραπείας και αποθηκεύτηκαν, επιδοτείται με 500 ευρώ.

• Οι φυσικοί κύκλοι θεραπείας που δεν προϋποθέτουν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, επιδοτούνται με 500 ευρώ.

• Παραχωρούνται δωρεάν μέχρι 35 ενέσεις γονοδοτροπινών.

Περισσότερες πληροφορίες και τα σχετικά έντυπα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy