Αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα χρειάζονται οι Κύπριοι

Βελτιωμένες οι συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα

Οι συνήθειες των καταναλωτών στην Κύπρο σε σχέση με την αγορά, διατήρηση και κατανάλωση τροφίμων παρουσιάζουν βελτίωση, με βάση τη δεύτερη παγκύπρια έρευνα FoodPrint για τη σπατάλη τροφίμων.

Σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα που έγινε πριν από 2 χρόνια, η βελτίωση αφορά, μεταξύ άλλων, τα αισθήματα (τύψεις), την αντίληψη περιβαλλοντικού κόστους και την απώλεια χρημάτων όταν πετούν τρόφιμα, ενώ παράλληλα η συμπεριφορά τους επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως η ακρίβεια και η πανδημία.

Οι Κύπριοι εξακολουθούν όμως να μην κάνουν σωστή διαχείριση των περισσευμάτων. Χρειάζονται επίσης περισσότερη γνώση και ευαισθητοποίηση για το πώς αξιολογούν το κόστος που προκαλούν με τη σπατάλη τροφίμων.

Την παρουσίαση της έρευνας έκανε σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε χθες ο Κυριάκος Παρπούνας, διευθύνων σύμβουλος, Parpounas Sustainability Consultants, εταίρος στην εκστρατεία FoodPrint.

Όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα, κατά την αγορά και κατανάλωση των τροφίμων οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές των Κυπρίων καταναλωτών είναι ο έλεγχος της ημερομηνίας λήξης των τροφίμων (απάντησε θετικά το 95% των συμμετεχόντων), η προσοχή στο πώς αποθηκεύονται τα τρόφιμα (90%) και η δημιουργία λίστας πριν την επίσκεψη σε υπεραγορές (89%). Και οι 3 αυτές συνήθειες βοηθούν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Οι λιγότερο συχνές συμπεριφορές είναι η χρήση υπολειμμάτων φαγητού για ετοιμασία άλλων φαγητών (52%) και η απόρριψη παλιών τροφίμων όταν αγοράζονται φρέσκα (31%). Το 63% δηλώνει ότι αγοράζει μόνο όσα χρειάζεται και το 65% δηλώνει ότι τους αρέσει να διατηρούν αποθέματα στο σπίτι. Τα περισσότερα νοικοκυριά τείνουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από αυτά που χρειάζονται με μόνο το 26% να δηλώνει ότι δεν αγοράζει περισσότερες ποσότητες από ό,τι χρειάζεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.