ΑΚΕΛ: Αναστασιάδης, Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ μάς οδήγησαν στη σημερινή Έκθεση Γκουτέρες

Πληρώνουμε το τίμημα του ναυαγίου του Κραν Μοντανά

Η αμφισβήτηση συμφωνημένων βασικών συγκλίσεων από τους Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη και η ένοχη σιωπή του Αβέρωφ μάς οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση όπως αυτή εικονίζεται και στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας το προσχέδιο της Έκθεσης Καλών Υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Τονίζεται επίσης ότι σήμερα πληρώνουμε το βαρύ τίμημα του ναυαγίου του Κραν Μοντανά και της απροθυμίας του Προέδρου Αναστασιάδη να αξιοποιήσει τις σχετικές εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία από το σημείο που είχε μείνει το 2017. Είναι φανερό, προστίθεται, ότι Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης δεν θέλουν ούτε και μπορούν να αλλάξουν ριζικά πλεύση προκειμένου να δοκιμάσουμε την Τουρκία έτσι που είτε να αποδεχτεί το συμφωνημένο πλαίσιο και τη συνέχεια των συνομιλιών από εκεί που μείναμε, είτε να έχει την αποκλειστική ευθύνη για το συνεχιζόμενο εδώ και πέντε χρόνια αδιέξοδο. Τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν τις έχει από καιρό υποδείξει το ΑΚΕΛ με συγκεκριμένες εισηγήσεις που δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτές από τους κυβερνώντες.


Σε ό,τι αφορά την έκθεση, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αφορά τις τεχνικές επιτροπές και τα ΜΟΕ, χωρίς να αναφέρεται σχεδόν τίποτα για την ουσία. Τονίζει επίσης ότι απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο συμφωνημένο πλαίσιο για Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα, στο Πλαίσιο Γκουτέρες και σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει, σημεία που δέσποζαν σε προηγούμενες Εκθέσεις. Επίσης, γίνεται μόνο μια χλιαρή αναφορά ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν τις παραμέτρους της λύσης. Το ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι αποφεύγεται η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι και της θέσης Τουρκίας – Τατάρ για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Σημειώνει ακόμα ότι ενώ σε προηγούμενες Εκθέσεις ο Γ.Γ. επέμενε σε αξιοποίηση των φυσικών πόρων ως κινήτρου για λύση, πλέον τους αποσυνδέει από τη λύση και ζητά αξιοποίησή τους μόνο για να επιλυθούν οι διαφωνίες αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες.

 

 

Να δράσει αποτρεπτικά η κυβέρνηση
ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καλούν την κυβέρνηση να δράσει αποτρεπτικά για την απάλειψη των αρνητικών στοιχείων που περιέχονται στη νέα Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την απογοήτευσή του για τις ίσες αποστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση, τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα και τους όρους εντολής των Ηνωμένων Εθνών επιμολύνοντας τη βάση λύσης και προωθώντας τα δύο κράτη και αντί να επικριθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ, αφήνεται, δυστυχώς, στο απυρόβλητο.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.