Δάνεια για λίγους και με πολύ υψηλό κόστος

Η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση με τα υψηλότερα επιτόκια στις επιχειρήσεις

 

Λίγοι και εκλεκτοί μπορούν πλέον να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες και υπό την προϋπόθεση ότι θα τα πληρώσουν ακριβά.

Σύμφωνα με στοιχεία των εποπτικών αρχών (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το πρώτο εξάμηνο παραχωρήθηκαν από τις κυπριακές τράπεζες νέα δάνεια (εξαιρουμένων των αναδιαρθρώσεων) συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (988,6 εκατ. ευρώ) –η οποία σημαδεύτηκε από το σκληρό lockdown– σημειώθηκε βελτίωση. Παρά ταύτα το ποσό των δανείων παρέμεινε σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (1,76 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι τα στεγαστικά δάνεια (πολλά από τα οποία εμπίπτουν στο σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου) αυξήθηκαν σημαντικά στα 520,1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 306,2 εκατ. ευρώ πέρσι και 454,2 εκατ. ευρώ το 2019.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες διατηρούν σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα συμβάλουν στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο το κόστος για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας διαμορφώθηκε στο 2,13%, σε σύγκριση με 1,32% στην Ευρωζώνη (μέσος όρος). Επίσης, το κόστος για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 3,2%, σε σύγκριση με 1,47% στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις επιχειρήσεις, πίσω από τη Μάλτα (3,67%) και την Ελλάδα (3,26%). Επίσης, στα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση με το υψηλότερο κόστος. Στις πρώτες θέσεις είναι η Ιρλανδία (2,77%) και η Ελλάδα (2,71%)

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.