Έγνοια τους η διασφάλιση της συνεργασίας 3+1

Επαφές του Ι. Κασουλίδη στην αμερικανική πρωτεύουσα και ξεκαθάρισμα για EastMed

Η διασφάλιση της συνεργασίας 3+1 φαίνεται να είναι τώρα στο επίκεντρο της προσοχής του ΥΠΕΞ κ. Ι. Κασουλίδη καθώς σ’ αυτό το ζήτημα δόθηκε έμφαση στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, ενώ το ίδιο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης του κ. Κασουλίδη με τον πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία. Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει ο ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Άντονι Μπλίνκεν και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 1 και 2 Φεβρουαρίου. Εκτός από τον κ. Μπλίνκεν, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί και με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Άμος Χόκσταϊν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος μέσω ενός ντοκιμαντέρ της τουρκικής τηλεόρασης είχε ξεκαθαρίσει πριν μερικές μέρες ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σε σχέση με τον αγωγό EastMed δεν έχει να κάνει με την Τουρκία καθώς οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αφορούν κυρίως το υψηλό κόστος και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. «Υπάρχουν πολύ περισσότερες πηγές και δυνατότητες για να σπρώξουμε την ηλεκτρική διασύνδεση και παράλληλα να υποστηρίζεται η αμερικανική πολιτική ενεργειακής ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και οι σημαντικοί στόχοι για το κλίμα», είπε.

Το σχήμα της συνεργασίας 3+1 αποδείχθηκε ότι ακριβώς έχει αιχμή του την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Αν. Μεσογείου όπως οι ΗΠΑ την αντιλαμβάνονται. Το σχετικό αμερικανικό non paper κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και διέρρευσε πρώτα στον ελληνικό Τύπο.

Το ίδιο θέμα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Κασουλίδη με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Ορέν Ανολίκ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Κασουλίδης σημείωσε πως είχαν μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τη στρατηγική εταιρική σχέση Κύπρου και Ισραήλ, περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένου του σχήματος συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ, τις ενεργειακές πρωτοβουλίες και τους πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.