Ένα στα πέντε νοικοκυριά είναι αντιμέτωπο με βαθιά ενεργειακή φτώχεια

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κατατάσσει την Κύπρο στην τρίτη χειρότερη θέση

 

Ένα στα πέντε νοικοκυριά βρίσκεται σε βαθιά ενεργειακή φτώχεια, ποσοστό που κατατάσσει την Κύπρο στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, όπως οι πενταμελείς και πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, το ποσοστό ξεπερνά το 60%. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κρατήσουν επαρκώς ζεστό το σπίτι τους το χειμώνα.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, βασίζεται σε στοιχεία του 2021. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική κατάσταση η οποία ισχύει σήμερα στην Κύπρο ενδεχομένως να είναι ακόμη χειρότερη από τα δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται στην έρευνα, αφού από τότε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 26% περίπου (σ.σ.: τον Δεκέμβριο του 2021 ο Δείκτης Τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα βρισκόταν στις 136.11 μονάδες, ενώ τον Απρίλιο του 2023 έφτασε στις 171.98), ενώ και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του υγραερίου έχουν αυξηθεί κατά 15% περίπου.

Πολύ χειρότερα τα δεδομένα για τους ευάλωτους

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας στην Κύπρο ανέρχεται στο 19,4% και είναι το τρίτο πιο ψηλό στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία (23,7%) και τη Λιθουανία (22,5%). Στην τέταρτη θέση είναι η Ελλάδα με 17,5%. Σημειώνεται επίσης ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 6,9%.

Στα άτομα από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα (με εισοδήματα κάτω από το 60% του μέσου ισοδύναμου εισοδήματος που είναι και το όριο της φτώχειας) το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας στην Κύπρο φτάνει στο 50% και είναι το πιο ψηλό στην Ευρώπη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Στη δεύτερη θέση είναι η Βουλγαρία με 42,6% και ακολουθούν η Ελλάδα με 36,8% και η Λιθουανία με 30,9%. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 16,4%.

Ακόμη χειρότερα είναι τα δεδομένα στις πενταμελείς και πολύτεκνες οικογένειες, αφού το γενικό ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας ανέρχεται στο 30,5% και είναι το πιο ψηλό στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος είναι μόλις 7,3%. Επίσης, στα άτομα από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα το ποσοστό φτάνει στο 62,4% και είναι και πάλι το πιο ψηλό στην Ευρώπη (16.3%) και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Ενδεικτικά, στη δεύτερη θέση είναι η Ελλάδα με 42,6% (δηλαδή σχεδόν 20 μονάδες πιο κάτω από την Κύπρο), ενώ ακολουθούν η Λιθουανία (37,3%) και η Βουλγαρία (32,6%).

Εξίσου δύσκολα είναι τα δεδομένα στα νοικοκυριά στα οποία τουλάχιστον ο ένας από τους δύο ενήλικες είναι άνω των 65 ετών, αφού το ποσοστό φτώχειας φτάνει στο 13,8% (έναντι 6% στην ΕΕ) και στα νοικοκυριά από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα στο 35% (έναντι 15,2% στην ΕΕ).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy