Φωνάζουν για υποστελέχωση οι νοσηλευτές

Δεν ικανοποιήθηκαν οι συντεχνίες από τις απαντήσεις του ΟΚΥπΥ. Θα μελετήσουν νέα μέτρα αντίδρασης

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Noσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, ζητώντας λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Οι νοσηλευτές εδώ και πάρα πολύ καιρό φωνάζουν για να στελεχωθεί το συγκεκριμένο τμήμα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία λύση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι ούτε άδειες ούτε ρεπό, ενώ, όπως μας έχει αναφερθεί, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ζητήσει μετάθεση σε άλλα τμήματα, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με τα υφιστάμενα δεδομένα. Μάλιστα, οι συντεχνίες των νοσηλευτών κάνουν λόγο για συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ που δεν έχει τηρηθεί σε ό,τι αφορά τη στελέχωση. Διαφορετική είναι η προσέγγιση από πλευράς ΟΚΥπΥ, που αναφέρει ότι έγιναν προσλήψεις και πως το θέμα δεν έχει να κάνει με υποστελέχωση, αλλά με λανθασμένη διαχείριση του προσωπικού, αφού πιθανόν να παρατηρούνται περισσότεροι εργαζόμενοι σε τμήματα και λιγότεροι σε άλλα. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί και το ζήτημα της επέκτασης της Μονάδας, με τον ΟΚΥπΥ να καλείται να δώσει χρονοδιάγραμμα εντός 15 ημερών.

ΟΚΥπΥ: Δεν είναι θέμα υποστελέχωσης, αλλά λανθασμένης διαχείρισης

Δεν τίθεται θέμα υποστελέχωσης, αλλά διαχείρισης προσωπικού, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σε σχέση με τις φωνές που ακούγονται από πλευράς οργανώσεων των νοσηλευτών και αφορούν τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαριλάου, μιλώντας στη «Χαραυγή», μετά από συναντήσεις που είχε ο ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες των νοσηλευτών προχώρησε και προσέλαβε 446 νέους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι κατανεμήθηκαν στα διάφορα τμήματα των νοσοκομείων. Απ’ εκεί και πέρα, όπως εξήγησε, θα πρέπει επί τόπου στα ίδια τα νοσηλευτήρια να γίνεται η κατάλληλη διαχείριση του προσωπικού και να ενισχύονται τμήματα τα οποία έχουν ανάγκες.

Επίσης, ο κύριος Χαριλάου τόνισε ότι το Μακάρειο Νοσοκομείο είναι νοσοκομείο αναφοράς και όχι παραγκούπολη, όπως λέχθηκε κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. «Το Μακάρειο Νοσοκομείο προσφέρει μοναδικές και εξειδικευμένες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει το χαμηλότερο δείκτη νεογνικής και παιδικής θνησιμότητας».

Όσον αφορά τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, όπως είπε, «έχουμε δεσμευθεί ότι εντός δύο εβδομάδων θα καταθέσουμε χρονοδιάγραμμα για την επέκτασή της». Όσον αφορά την αναβάθμισή της, ήδη έχουν ξεκινήσει βελτιωτικά έργα. Ήδη προχώρησαν με τη δημιουργία δωματίου για γονείς, βάψιμο κ.λπ., ενώ έχει αγοραστεί εξοπλισμός 1 εκ. ευρώ για φέτος και παραγγέλθηκε για το 2023 εξοπλισμός και πάλι αξίας 1 εκ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Δρ Αβραάμ Ηλία, είπε πως «το Μακάρειο Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή ασφυκτιά», για να σημειώσει ότι με την αύξηση του πληθυσμού το προσωπικό δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αντεπεξέλθει, ενώ αναφέρθηκε και σε προβλήματα που αφορούν την κτιριακή επάρκεια.

Τρόπους αντίδρασης θα μελετήσει η ΠΑΣΥΔΥ

Απαράδεκτο η Διοίκηση του ΟΚΥπΥ να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη, αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού – ΠΑΣΥΔΥ σε σχέση με το πρόβλημα στελέχωσης και λειτουργίας του τμήματος Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους για τον τρόπο που για ακόμα μια φορά ο ΟΚΥπΥ διαστρέβλωσε την πραγματικότητα και προσπάθησε να παραπλανήσει τη Βουλή.

«Είναι το λιγότερο απαράδεκτο και απογοητευτικό η Διοίκηση του ΟΚΥπΥ να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη, να θεωρεί ότι είναι αλάνθαστος Οργανισμός και να επιρρίπτει ευθύνες στις νοσηλευτικές Διευθύνσεις των νοσοκομείων για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία. Ως κλάδος δεν αποδεχόμαστε αυτή την προσέγγιση εκ μέρους του ΟΚΥπΥ και θεωρούμε υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε το ρόλο και την υπόσταση των νοσηλευτικών Διευθύνσεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν έχουν ευθύνη που ο ΟΚΥπΥ αδυνατεί να πράξει τα βασικά, όπως να αναπληρώνει τις αφυπηρετήσεις, τις άδειες μητρότητας, τις γονικές άδειες και τις μακροχρόνιες άδειες ασθενείας». Η ΠΑΣΥΔΥ προτίθεται να αποστείλει γραπτό διάβημα στην Πρόεδρο της Βουλής, στον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και στον Υπουργό Υγείας». Επίσης θα επανεξεταστεί η όλη στάση της έναντι της Διοίκησης του ΟΚΥπΥ και σε συνεννόηση με τα μέλη τους θα μελετήσουν τρόπους αντίδρασης.

​​​​​​Ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, επεσήμανε ακόμη ότι παρά το ότι συνομολογήθηκε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ, ώστε να ενισχυθεί η ΜΕΝΝ με νοσηλευτικό προσωπικό στη βάση συγκεκριμένων αριθμών, δεν έχει υλοποιηθεί η συμφωνία αυτή.

Όπως είπε ο κ. Αργυρίδης, εάν ο ΟΚΥπΥ είχε διαδικασίες άμεσης αντικατάστασης των δέκα αφυπηρετήσεων και εάν δρομολογούσε τις διαδικασίες αναπλήρωσης συναδέλφων τους, που απουσιάζουν με άδειες ασθενείας και μητρότητας, δεν θα βρίσκονταν έξω από τη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της συντεχνίας των γιατρών του Δημοσίου είπε πως στηρίζουν την επέκταση και οι λύσεις δεν πρέπει να είναι προσωρινές. «Θα πρέπει να γίνει μόνιμη διευθέτηση και δεν θα πρέπει να περιοριστεί στο οικονομικό μοντέλο».

«Νοσηλευτές ζητούν να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα»

Σε αναμονή για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα και αντίδραση από τον ΟΚΥπΥ βρίσκεται η ΠΑΣΥΝΟ, αφού, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Γ.Γ. της συντεχνίας των νοσηλευτών, Παναγιώτης Γεωργίου, οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και ζητούν να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα. «Ελπίζουμε να δοθούν λύσεις, γιατί είναι κρίμα να μετακινηθούν εργαζόμενοι οι οποίοι είναι σωστά εκπαιδευμένοι με εμπειρίες στη διαχείριση συγκεκριμένων περιστατικών. Πρόκειται για μια Μονάδα κρίσιμης σημασίας».

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι μέχρι σήμερα για τις υποδομές άκουσαν μόνο υποσχέσεις πως θα προχωρήσουν οι αρμόδιοι με έργα. «Αναμένουμε να τα δούμε στις πράξεις, περιμένουμε και το χρονοδιάγραμμα για το πότε ξεκινούν οι εργασίες, όμως δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, χρειάζεται χρόνος για να γίνει επέκταση». Ο κ. Γεωργίου υπενθύμισε ακόμη ότι πριν από ένα χρόνο πάλι είχε τεθεί προς συζήτηση το ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στελέχωσης, έκανε λόγο για συμφωνία που δεν τηρήθηκε.

Η Μονάδα θα έπρεπε να στελεχώνεται από 90 μόνιμους νοσηλευτές, για να είναι εφικτή η παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στα νεογνά, καθώς ο υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με την υποστελέχωση σε προσωπικό θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των βρεφών που νοσηλεύονται, εντούτοις οι μόνιμοι νοσηλευτές ανέρχονται σε 79, με αποτέλεσμα σε κάθε νοσηλευτή να αναλογούν 6 νεογνά.

Επίσης, όσον αφορά της υποστελέχωση ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών της ΜΕΝΝ, Χριστόφορος Τεμπριώτης, σημείωσε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρατηρείται χρόνια. «Ευελπιστούμε να έχουμε από τον ΟΚΥπΥ νέες προσλήψεις. Δεν είναι φρόνιμο να υποστελεχώνουμε άλλα τμήματα για να ενισχυθεί η ΜΕΝΝ», είπε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.