ΚΕΒΕ και ΟΕΒ επιχειρούν εκ των έσω υπονόμευση του ΓεΣΥ

Θέλουν να διορίσουν γιατρούς εκτός ΓεΣΥ στο Δ.Σ. του ΟΑΥ

Μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η φερόμενη πρόθεση των εργοδοτών να διορίσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ως εκπρόσωπούς τους δύο γιατρούς οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και έχουν εκφράσει πολλές φορές δημόσια τη διαφωνία τους με τον τρόπο που αυτό λειτουργεί σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο θέσεις έχουν κενωθεί μετά την παραίτηση των εκπροσώπων του ΚΕΒΕ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, με τη δικαιολογία ότι το ΚΕΒΕ δεν εμπιστεύεται τους υφιστάμενους διευθυντές του Οργανισμού. Ακολούθως, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, το ΚΕΒΕ αναθεώρησε και αποφάσισε να διορίσει εκ νέου αντιπροσώπους στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Οι δύο γιατροί είναι ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου και ο άλλος φαίνεται να είναι ηγετικό στέλεχος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. Σε σχέση με τον Δρα Αγαθαγγέλου, η ΟΕΒ έχει στείλει επίσημα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, μέσω της οποίας εισηγείται το όνομά του με τη σύμφωνη γνώμη του ιδίου.

Περαιτέρω, όπως φαίνεται, ίσως προκύπτει και «εμφύλιος» μεταξύ ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, μιας και στην επιστολή προς τον κ. Χατζηπαντέλα η ΟΕΒ σημειώνει πως «δεδομένου ότι τα τελευταία πέντε χρόνια από τις τρεις θέσεις των εργοδοτών (στο ΔΣ του ΟΑΥ) οι δύο υποδείχθηκαν από το ΚΕΒΕ και η μία από την ΟΕΒ, θεωρούμε ορθό στη βάση της εκ περιτροπής κατανομής του 1:2 να διοριστεί και δεύτερος εκπρόσωπος της ΟΕΒ για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Σημειώνεται ότι για να διοριστεί οποιοσδήποτε στο ΔΣ του ΟΑΥ πρέπει να προηγηθεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Βέβαια, πέραν των πιο πάνω, ενδεχόμενος διορισμός γιατρού στο Δ.Σ. του ΟΑΥ δημιουργεί και σύγκρουση συμφέροντος, μιας και θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για τις αμοιβές, και όχι μόνο, των συναδέλφων του ή και του ιδίου.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, εξέφρασε την ελπίδα να μην επιβεβαιωθούν τα πιο πάνω σενάρια. Εξήγησε ότι ενδεχόμενος διορισμός γιατρών εκτός ΓεΣΥ στο Δ.Σ. του ΟΑΥ έχει δύο πτυχές. Η μία, είπε, είναι η νομική, με τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από τη συμμετοχή παρόχου στο Δ.Σ. Η άλλη, συνέχισε, που έχει και μεγαλύτερη σημασία, είναι τι μήνυμα δίνει η κυβέρνηση με το διορισμό στο Δ.Σ. ατόμων που είναι εκτός ΓεΣΥ και το έχουν πολεμήσει.

Σύγκρουση συμφέροντος

Ενδεχόμενος διορισμός ιδιώτη γιατρού στο Δ.Σ. του ΟΑΥ δημιουργεί και σύγκρουση συμφέροντος, μιας και θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για τις αμοιβές, και όχι μόνο, των συναδέλφων του ή και του ιδίου, εάν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy