Κινδύνευσαν με έξωση οι Πολιτιστικές ΥπηρεσίεςΗ Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενέκρινε χθες άρον άρον κονδύλι ύψους 12.182 ευρώ για καταβολή ενοικίων για αποθήκη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αφού κινδυνεύουν με έξωση! Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, το Υπουργείο Παιδείας ενοικιάζει την αποθήκη στην πολυκατοικία Φρόσια στη Λευκωσία από το 1983 και είναι θέσμιος ενοικιαστής. Ωστόσο από τον Δεκέμβριο του 2015 σταμάτησε να πληρώνει τα ενοίκια, επειδή ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να υπογράψει το συμβόλαιο το οποίο του προσφέρθηκε, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Παρά ταύτα παρέμεινε στο κτίριο με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν οφειλόμενα ενοίκια. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου προσέφυγε στο δικαστήριο και εξασφάλισε διάταγμα για ανάκτησή του, ενώ και ο Γενικός Εισαγγελέας συμβούλεψε το Υπουργείο να προχωρήσει στην καταβολή των οφειλομένων ενοικίων, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.

Ενόψει των πιο πάνω το Υπουργείο αποτάθηκε εσπευσμένα χθες στην Επιτροπή Οικονομικών για μεταφορά κονδυλίου από άλλες πρόνοιες του προϋπολογισμού. Το αίτημα εγκρίθηκε, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα γινόταν έξωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Επίσης η Επιτροπή ενέκρινε δεύτερο αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για αποδέσμευση 54.257 ευρώ για προπληρωμή των ενοικίων για το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου στη Λεμεσό και για μια αποθήκη, για τους μήνες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020. Όπως αναφέρθηκε, τα δύο συμβόλαια περιλαμβάνουν πρόνοια για προπληρωμή των ενοικίων. Ωστόσο το Υπουργείο φαίνεται ότι δεν εντόπισε έγκαιρα την υπό αναφορά πρόνοια, με αποτέλεσμα να αποταθεί στη Βουλή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Μπάχαλο με εγγύηση 60 εκατ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκε επίσης το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για παραχώρηση κρατικής εγγύησης ύψους 60 εκατ. ευρώ, προς όφελος εταιρείας, για χρηματοδότηση έργου ΑΠΕ. Ωστόσο διαπιστώθηκε μπάχαλο, αφού ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων εκτίμησε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η εταιρεία με το κράτος σε σχέση με την επιδότηση ενδεχομένως να συνιστά κρατική εγγύηση. Σημειώνεται ότι το αίτημα είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας Ολομέλειας της Βουλής, ωστόσο ενδέχεται να αναβληθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου