Κοινές δράσεις ΣΑΛΑ και Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Στις προτεραιότητες η σωστή διαχείριση και προστασία του υδροβιότοπου Ακρωτηρίου

 

Το πολύ σοβαρό θέμα του επηρεασμού του υδροβιότοπου Ακρωτηρίου από τα όμβρια ύδατα σε συνδυασμό και με τις μεγάλες αναπτύξεις στη δυτική Λεμεσό απασχολεί έντονα το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων της Λεμεσού και τέθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΣΑΛΑ η Επίτροπος Μαρία Παναγιώτου. Στη σύσκεψη που έγινε, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, Γιάννης Τσουλλόφτας, προέβη σε ενημέρωση για τα έργα που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και αποφασίστηκαν δράσεις των δύο φορέων ώστε να επιτευχθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι κοινοί στόχοι. Εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή της για τα έργα που υλοποιούνται για αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων αλλά και για τη σημασία που δίνει το Συμβούλιο σε θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, η κα Παναγιώτου ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ως πρώτη ενέργεια «να μεταφέρουμε στο ΣΑΛΑ την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος στη μετατροπή κτιρίων μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές, με την ελπίδα ότι θα δούμε και τη δική τους επαλήθευση τους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ τόνισε ότι η ανάπτυξη του οργανισμού είναι κυρίως ανθρωποκεντρική και περιβαλλοντοκεντρική, γι’ αυτό και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, «έτσι ώστε και εμείς να αντλήσουμε τεχνογνωσία, αλλά και με τη σειρά μας να στηρίξουμε έμπρακτα δράσεις και ενέργειες στις οποίες η Επίτροπος θεωρεί ότι το ΣΑΛΑ θα μπορούσε να εμπλακεί και να στηρίξει».

Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης του υγροβιότοπου Ακρωτηρίου και του προβλήματος της μη αποστράγγισης του νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των παρακείμενων αναπτύξεων, η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι αυτό αποτελεί μια κοινή έγνοια, σημειώνοντας ότι «θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες μελέτες». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τις λύσεις δεν θα τις δώσουμε εμείς, αλλά οι ειδικοί και οι μελέτες τις οποίες θα μας τις υποδείξουν». Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, η συζήτηση επικεντρώνεται στο «πώς μπορούμε να καταλήξουμε για να προχωρήσουμε επιτέλους σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και να μπορέσουμε να δούμε και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και τα κυβερνητικά τμήματα πώς θα εργαστούμε μαζί γι’ αυτό το σκοπό».

Στη δική του τοποθέτηση επί του θέματος, ο κ. Τσουλλόφτας επεσήμανε ότι μετά την άρνηση κυβερνητικών τμημάτων να αναλάβουν την ευθύνη για εκπόνηση της μελέτης, ο τέως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε δηλώσει ότι θα ζητούσε νομική γνωμάτευση ως προς το ποιο κρατικό τμήμα είναι υπεύθυνο. «Αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση, το ΣΑΛΑ διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί με τους κυβερνητικούς φορείς, ώστε το θέμα της διαχείρισης της αλυκής Ακρωτηρίου να τοποθετηθεί σε μια ορθολογιστική, επιστημονική βάση».

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy