Μόνο με συλλογική ισχύ μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εργοδοτική αυθαιρεσία

Κοινή εκδήλωση ΕΔΟΝ - ΠΕΟ με τίτλο «Οργάνωση στο χώρο δουλειάς – Ασπίδα & Προοπτική»

Η  ΠΕΟ και η ΕΔΟΝ πραγματοποίησαν χθες κοινή προσυνεδριακή εκδήλωση με θέμα «Ορ­γάνωση στο χώρο της δουλειάς, Ασπίδα & Προοπτική».

Κατά την ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, έκανε μια σύντομη ιστορική ανα­φορά στους αγώνες και τις προϋποθέσεις που έφεραν τις ιστορικές κατακτήσεις του εργατι­κού κινήματος.

Ακολούθως επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της περασμένης δεκαετίας, αναφέροντας με­ταξύ άλλων πως «έχει επιβεβαιωθεί ξεκάθαρα σ’ αυτή τη δύσκολη 10ετία ότι στους χώρους που υπάρχει ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση και λειτουργεί η σύμβαση, οι επιπτώσεις των κρίσεων ήταν πολύ λιγότερες. Εκεί που έγιναν οργανωμένα υποχωρήσεις και συμβιβασμοί για να κρατηθούν οι συμβάσεις και η οργάνωση, μετά την κρίση έχουν επανέλθει». Ωστόσο, πρό­σθεσε, «από την άλλη είναι αλήθεια ότι έχει μει­ωθεί περαιτέρω η συνδικαλιστική πυκνότητα και ο ανοργάνωτος χώρος έχει υποστεί τερά­στιο πισωγύρισμα στα εργασιακά δικαιώματα».

Ο Π. Κυρίτσης σημείωσε ότι «έχοντας αυτό το σκηνικό μπροστά μας, αποφασίσαμε ότι η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με νομοθετική παρέμβαση του κράτους – της πο­λιτείας έχει καταστεί αναγκαιότητα και προτε­ραιότητα». Κάτι το οποίο έγινε στις συλλογικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των οικοδόμων.

Υπογράμμισε δε ότι «για τους οργανωμέ­νους συνδικαλιστικά εργαζόμενους η επιλογή να ρίξουμε το βάρος στη νομοθετική κατοχύ­ρωση και όχι σε αυξήσεις και ωφελήματα έχει κόστος. Και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και εσωτερικές τριβές. Αξιοποιώντας αυτή την επι­τυχία, θα συνεχίσουμε για να επιβάλουμε τη νομοθετική κατοχύρωση σε όλες τις κλαδικές συμβάσεις».

Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε ότι το πιο σημα­ντικό είναι η οργάνωση, αναφέροντας ότι «οι νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν ερ­γαλεία. Μόνο η συλλογική ισχύς πολλαπλασι­άζει τη διαπραγματευτική μας δύναμη και μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Υπέδειξε δε πως «όταν τα πλεονεκτήματα από την οργάνωση και τη συνομολόγηση συλ­λογικής σύμβασης είναι ορατά και ευδιάκριτα, όταν οι εργαζόμενοι συσπειρωθούν γύρω από αυτά τα αιτήματα και αναπτυχθεί αλληλεγγύη και ενότητα, τότε η δύναμή τους είναι ανίκη­τη», για να προσθέσει ότι «πρέπει ΕΔΟΝ και ΠΕΟ να δουλέψουμε σκληρά για να νικήσου­με το φόβο και την ανασφάλεια, καθώς και την κουλτούρα της εύκολης ισοπέδωσης και απαξί­ωσης, η οποία στην ουσία της είναι κουλτούρα μοιρολατρίας και παραίτησης».

Σεβήρος: Ο κάθε ένας να δράσει στο χώρο της δουλειάς του

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας, υπογράμμισε με­ταξύ άλλων ότι «οι αλλαγές στη σύνθεση της απασχόλησης με τη μείωση σε παραδοσιακούς κλάδους σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς και η αύξηση της απασχόλησης σε το­μείς με χαμηλή συνδικαλιστική εκπροσώπηση (π.χ. εμπόριο και υπηρεσίες) και η ανάδυση νέων κλάδων που το συνδικαλιστικό κίνημα αδυνατούσε να διεισδύσει, οδήγησε σε μείωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και εκπροσώ­πησης των εργαζομένων. Στις νεότερες γενιές, μάλιστα, το πρόβλημα εκτιμούμε ότι είναι ιδιαί­τερα οξυμένο, αφού ο μέσος νέος εργαζόμενος έχει και συνειδησιακά αποξενωθεί από έννοιες όπως συλλογική διαπραγμάτευση και πάλη, οργάνωση στο χώρο δουλειάς, διεκδίκηση με μαζικούς όρους καλυτέρευσης της ζωής του και των συνθηκών απασχόλησης».

Ως εκ τούτου, για την ΕΔΟΝ «σημασία έχει πλέον το επόμενο βήμα. Το τι κάνουμε. Συλλο­γικά, ως η οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, αλλά και ατομικά. Ο καθένας και η καθεμιά στο χώρο δουλειάς του. Στο πραγματικό πεδίο της μάχης», σημείωσε.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy