Προς παραγραφή οι ευθύνες του Χάρη Γεωργιάδη για τον Συνεργατισμό

Εκπνέει σε δύο μήνες η περίοδος η οποία προνοείται από τη νομοθεσία

Προς παραγραφή οδεύουν οι ενδεχόμενες αστικές ευθύνες του Χάρη Γεωργιάδη για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη τον κατονομάζει ως τον «μεγάλο υπεύθυνο».

Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, σε συνάντησή του με εκπροσώπους των ανακριτικών Αρχών επεσήμανε στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο πόρισμα Αρέστη, με βάση τα οποία πρέπει να διερευνηθούν αστικές ευθύνες εναντίον του Χ. Γεωργιάδη. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, έκτοτε δεν έχει τύχει οποιασδήποτε ενημέρωσης για το θέμα. Επεσήμανε επίσης ότι με βάση τη νομοθεσία Περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων η προθεσμία για αξίωση στην αγωγή εκπνέει σε δύο μήνες.

«Χτυπώ καμπανάκι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδ. Μιχαηλίδης, παραπέμποντας τους εκπρόσωπους των ανακριτικών Αρχών σε συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας.

Η αναφορά του Γενικού Ελεγκτή σήμανε συναγερμό στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, τα οποία ζήτησαν ενημέρωση από τις Διωκτικές Αρχές κατά πόσο διερευνήθηκαν οι ενδεχόμενες αστικές ευθύνες εναντίον του τέως Υπουργού Οικονομικών και νυν αναπλ. προέδρου του ΔΗΣΥ, Χ. Γεωργιάδη, ή/και αν τον κάλεσαν για κατάθεση. Παρά ταύτα, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν, ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε η Νομική Υπηρεσία, ούτε η Αστυνομία. Αντίθετα, από τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπή από τον βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Χριστόφορο Μαυρομμάτη, φαίνεται ότι δεν διερευνήθηκαν ποτέ οι ενδεχόμενες αστικές ευθύνες εναντίον του Χ. Γεωργιάδη. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να διερευνηθεί το θέμα και να καταχωρηθεί αξίωση εναντίον του τέως Υπουργού Οικονομικών και νυν αναπλ. προέδρου του ΔΗΣΥ, εντός των επόμενων δύο μηνών, που σημαίνει ότι το θέμα οδεύει προς παραγραφή πριν τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες ο Χ. Γεωργιάδης θα είναι υποψήφιος.

Πού βρίσκονται οι έρευνες

Ο Χρ. Μαυρομμάτης αναφέρθηκε σε εννέα θεματικές ενότητες οι οποίες εξετάζονται από την Αστυνομία, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η υπόθεση του Χ. Γεωργιάδη. Οι εννέα ενότητες είναι οι ακόλουθες:

• Παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων σε αξιωματούχους 27 ΣΠΕ. Όπως αναφέρθηκε από τον βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Χρ. Μαυρομμάτη, «είναι πάρα πολύ το πράμα».

• Διαγραφές δανείων για 18 ομίλους (εταιρείες και ιδιώτες), ύψους 66 εκατ. ευρώ.

• Δάνεια τα οποία αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Όπως αναφέρθηκε. η Αστυνομία ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα, αφού συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια να διαβιβαστεί στις ανακριτικές Αρχές για τα περαιτέρω.

• Υπερχρεώσεις τόκων. Όπως αναφέρθηκε, ο φάκελος θα διαβιβαστεί σύντομα στη Νομική Υπηρεσία προκειμένου να δοθούν οδηγίες στην Αστυνομία για τα περαιτέρω.

• Έξοδα φιλοξενίας και κάρτες. Όπως αναφέρθηκε και αυτός ο φάκελος θα διαβιβαστεί σύντομα στη Νομική Υπηρεσία.

• Διαφημίσεις.

• Altamira. Όπως αναφέρθηκε, ο φάκελος τελείωσε και θα διαβιβαστεί σύντομα στη Νομική Υπηρεσία.

• Αγορά υπηρεσιών από δικηγόρους και ελεγκτές. Όπως αναφέρθηκε και αυτός ο φάκελος θα διαβιβαστεί σύντομα στη Νομική Υπηρεσία.

 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί τη Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει κατά πόσο λήγει σε δυο μήνες η χρονική περίοδος που θα μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να τρέξει πιθανές αστικές ευθύνες που απορρέουν από το πόρισμα Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης. Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι η Ελεγκτική είναι σε επικοινωνία με την Νομική Υπηρεσία και αναμένουν όπως εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα που είναι υπό την απόλυτη αρμοδιότητά της.

Ο κ. Πετρίδης υπέδειξε ότι πρέπει να αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες από την Νομική Υπηρεσία εκεί και όπου υπάρχουν. Επίσης είπε ότι η διαφάνεια είναι ένα καλό μέτρο για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων αλλά τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία.

Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί όλοι στο παρελθόν καθησύχαζαν ότι ο Συνεργατισμός είναι βιώσιμος, λέγοντας ότι αν αντιλαμβανόταν η Κομισιόν ότι συμβαίνει το αντίθετο, δεν θα έδινε έγκριση για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

Παράλληλα ο κ. Πετρίδης είπε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει κάνει ένα συμβόλαιο με την Altamira αλλά τόνισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να ελέγξει την Altamira γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου/ΑΣΤΡΑ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy